"Bugetul apărării va creşte la 2,5% din PIB, din 2023"

FLORIN CÎŢU:"Bugetul apărării va creşte la 2,5% din PIB, din 2023"

G.B
Politică #Adevărul - prima victimă / 2 martie

Florin Cîţu

Florin Cîţu

Bucureşti- Digi24- 02 martie 2022: Florin Cîţu a declarat, astăzi, că PNL susţine majorarea bugetului Apărării de la 2% la 2,5% din PIB şi că măsura ar urma să se aplice din 2023. Pe de altă parte, el a subliniat că se poate asigura independenţa energetică a României. Referitor la legea offshore, Cîţu a declarat că este o prioritate şi că PNL susţine varianta cu 60% cota statului şi 40% cota celorlalte părţi.

"Partidul Naţional Liberal susţine această majorare a bugetului Apărării de la 2% la 2,5% din PIB. A fost o discuţie cu preşedintele României, bineînţeles, cred că ar fi bine să spunem de la început cât, şi un procent cât mai mare din această cifră să fie alocată pentru partea de investiţii sau de achiziţii de echipament militar, ca să fie clar pentru ce sunt alocaţi aceşti bani. Înţeleg că va fi, şi cred că aşa este normal, având în vedere că pentru anul acesta bugetul este făcut, începem cu 2023 această măsură.

Au fost două măsuri prezentate ieri de preşedintele României, cea pe care aţi anunţat-o, cu creşterea bugetului pentru Apărare, cealaltă, foarte importantă, vine în completarea a ceea ce eu am tot cerut în coaliţie, să fim securizaţi energetic până în 2026. Preşedintele României a şi dat direcţiile de investiţii. Ştiţi foarte bine, energie nucleară, deja avem proiectele semnate cu Statele Unite şi în acelaşi timp, trebuie urgentat proiectul de exploatare a gazelor din Marea Neagră.

Cu cele două, eu sunt sigur că vom reuşi să asigurăm independenţa energetică a României.

Cu siguranţă vor fi accelerate procedurile. Pentru anul acesta avem gaze asigurate, nu este problemă pentru acest an. Avem timp acum, şi ministrul Energiei sunt sigur că asta face, în acest moment, pregăteşte resursele pentru anul viitor", a spus Cîţu.

El a spus că legea offshore este o prioritate: "Am câştigat ceva timp prin faptul că tranzacţia pe care o face ROMGAZ nu este finalizată şi atunci mai avem ceva timp pentru a ne asigura că detaliile finale pentru Legea offshore sunt făcute. Acum trei săptămâni am spus că cinci, şase săptămâni, deci, mai avem puţin. Noi, Partidul Naţional Liberal, susţinem varianta pe care deja a prezentat-o Ministerul Energiei, cu 60% din venituri către statul român, 40% către celelalte părţi. De aici pornim, mai sunt şi alte detalii la care se lucrează."

Întrebat dacă poate fi urgentat memorandumul cu Statele Unite pentru amplasarea de centrale nucleare civile, preşedintele PNL a răspuns: "Ca de fiecare dată şi vedeţi de ce este important să ai o economie puternică. Totul este despre finanţare, cu cât avem resurse alocate mai rapid, şi de aceea eu susţin să avem alocate în fiecare an un procent din PIB, 2% din PIB pentru energie, cu atât proiectul poate să înceapă mai repede. Întotdeauna, toate aceste proiecte: legea offshore şi acesta ţin de finanţare. Cu cât ai o economie mai puternică, cu atât pot să ai aceste proiecte mai bine făcute."

În acest context, liderul PNL a atras atenţia că cifrele pe primele două luni ale acestui an arată că gestionarea economiei este suboptimală.

"Ar trebui să facem mai bine. M-am uitat la execuţia bugetară, am avut ceva venituri în plus şi, totuşi, avem un deficit în prima lună, mai puţini bani alocaţi la investiţii, mai puţin TVA rambursabil pentru companii. Arată clar o administrare suboptimală şi, repet, nu vreau să arăt cu degetul sau să critic pe cineva, dar se poate face mai bine, pentru că ai nevoie de o economie puternică în această perioadă pentru investiţii", a afirmat el.

Întrebat dacă a fost o discuţie în Coaliţie despre necesitatea de a actualiza pachetul de legi referitor la securitatea naţională, Florin Cîţu a răspuns că au fost discuţii, că se aşteaptă forma finală ca să fie trecută prin Parlament în regim de urgenţă.

"La CSAT cred că au fost discuţii. Aşteptăm de la Guvern să vină forma finală, dacă mai sunt detalii, dar noi suntem pregătiţi în Parlamentul României să trecem prin procedură de urgenţă tot acest pachet pentru securitatea naţională, care în acest moment sunt vitale", a spus el.

Întrebat dacă este posibilă majorarea procentului de 2,5% din PIB pentru apărare, Cîţu a răspuns afirmativ şi a subliniat că avem resurse dacă ne ţinem de reforme.

"Este posibil şi, aici, depinde de noi cum ne facem şi cum ne aranjăm priorităţile. Până la urmă, bugetul este vorba de a prioritiza şi avem resurse. Avem resurse, dacă ne ţinem de reforme, avem resurse din PNRR, 14 miliarde de euro, care vin pentru investiţii. Deci avem bani pentru investiţii din PNRR, avem bani de investiţii din fonduri europene şi, atunci, bineînţeles, resursele din buget putem să le realocăm către această parte din apărare. Nu este o problem a resurselor, problema este de curaj şi de dorinţă politică să faci reformele din PNRR ca să iei acei bani. Altfel, o să fie complicat", a declarat el.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. La infinit sa creasca si tot degeaba. Romanii fug din tara pe timp de pace (5 milioane erau ultimele estimari?), la ce sa ne asteptam in caz de razboi! Onu estimeaza ca din Ucraina, in plin razboi, vor emigra 4 milioane de oameni.

    In ritm asta ajungem la 5% in 5 ani. Vom deveni ucraini 2.0

    Sigur, drogatul ar mai dori sa faca niste imprumuturi galactice si pt asta!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
csalb.ro
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

28 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9479
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.1794
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2155
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5370
Gram de aur (XAU)Gram de aur269.2661

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro