FLORIN CÎŢU:"Incontestabil, avem nevoie de investiţii semnificative în domeniul medical"

F.D.
Politică / 31 mai

"Incontestabil, avem nevoie de investiţii semnificative în domeniul medical"

Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a declarat astăzi în cadrul evenimentului "Supravieţuitori şi învingători. O dezbatere despre importanţa crucială a prevenţiei în creşterea şanselor de supravieţuire a pacienţilor de cancer", că incontestabil, avem nevoie de investiţii semnificative în domeniul medical, pentru a garanta accesul egal şi nediscriminatoriu la cele mai eficiente tratamente şi la o pregătire permanentă a întregului personal medical, informează News.ro.

"Subiectul acestei dezbateri poartă pentru fiecare dintre noi o încărcătură emoţională destul de copleşitoare. Cancerul este o boală meschină care de cele mai multe ori poate fi prevenită. De aceea, consider că investiţiile constante în educaţie şi în prevenţie constituie o garanţie reală pentru tratarea timpurie şi reducerea mortalităţii, prin adoptarea unui stil de viaţă echilibrat şi printr-o îngrijire adecvată a sănătăţii fiecăruia dintre noi. Este necesar să conştientizăm şi să valorificăm dreptul la viaţă, dreptul la sănătate şi accesul la un sistem medical performant, consacrate în Constituţie şi reflectate în nivelul de dezvoltare al societăţii noastre", a spus preşedintele Senatului.

El a precizat că, "incontestabil, avem nevoie de investiţii semnificative în domeniul medical, pentru a garanta accesul egal şi nediscriminatoriu la cele mai eficiente tratamente şi la o pregătire permanentă a întregului personal medical pentru a oferi, indiferent de vârstă, o şansă reală în lupta cu o boală care, de cele mai multe ori, reduce semnificativ speranţa de viaţă".

"Diagnosticarea timpurie şi facilitarea unui acces egal la tratament sunt subiecte care ne privesc personal pe toţi. Numai în felul acesta vom putea limita statisticile neputinţei la care ne raportăm, din păcate, în fiecare an. Din acest motiv, o strategie coerentă dedicată prevenţiei şi înţelegerii importanţei controlului periodic este necesară pentru a acţiona imediat asupra cauzelor şi simptomelor care determină apariţia şi răspândirea rapidă a celulelor canceroase.

Eforturile personalului medical de a aplica tratamente noi, personalizate şi eficiente împotriva cancerului necesită a fi susţinute de asistenţă psihologică şi religioasă de calitate, atât pentru pacienţi cât şi pentru familiile acestora, pentru a preveni şi reduce traumele care afectează rezistenţa fizică şi psihică a organismului", a arătat Cîţu.

El a menţionat că pandemia de coronavirus a generat noi provocări în depistarea şi tratarea timpurie a cancerului.

"Ca Prim-ministru, într-o perioadă complicată din punct de vedere economic şi sanitar, m-am preocupat constant de identificarea unor soluţii care să sprijine sistemul medical. Am încercat să pun accent pe măsuri care să protejeze demnitatea tuturor pacienţilor şi care să valorifice eforturile depuse de întreg personalul medical. Dar aceste măsuri trebuie amplificate şi coordonate pe termen lung. În continuare, eforturile cadrelor medicale necesită a fi susţinute printr-o colaborare şi dialog permanent cu pacienţii şi mediul de suport pentru a lupta împreună, în mod eficient, împotriva cancerului", a spus el.

Preşedintele Senatului a afirmat că, "atât timp cât o inimă încă mai bate, iar speranţa pacienţilor şi a medicilor nu a încetat să înfrunte acest diagnostic crunt, este de datoria tuturor să se implice în această luptă".

"În caz contrar, din ignoranţă, din nepăsare sau din neputinţă, vom avea mai puţini învingători şi supravieţuitori. Dacă nu vom continua să punem accent pe prevenţie şi pe accesul egal la tratament şi la o şansă reală la viaţă, întreaga societate a pierdut deja această luptă. Iar acest scenariu nu trebuie să se întâmple", a adăugat el.

Cîţu a menţionat că în prezent, fiecare a cunoscut, în mod direct sau indirect, amploarea şi impactul cancerului, mult mai dureros resimţite în momentul în care diagnosticul i-a vizat pe cei apropiaţi: copii, părinţi, bunici sau prieteni deopotrivă.

"Privind spre viitor, este de datoria noastră, a tuturor decidenţilor politici, să oferim fiecărei generaţii o protecţie sporită pentru a nu mai lăsa această boală să afecteze aspiraţiile şi realizările celor dragi", a spus în discurs Florin Cîţu.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Oct. 2022
Euro (EUR)Euro4.9480
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0712
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1139
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6665
Gram de aur (XAU)Gram de aur270.7335

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
solarenergy-expo.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro