Florin Cîţu susţine învăţământul dual şi competiţia între centrele de cercetare

G.B
Politică / 25 iunie 2021

Florin Cîţu susţine învăţământul dual şi competiţia între centrele de cercetare

Prim-ministrul Florin Cîţu şi-a exprimat astăzi susţinerea pentru învăţământul dual, dar şi pentru competiţia între centrele de cercetare în vederea finanţării, potrivit Agerpres.

Precizările au fost făcute în cadrul unei conferinţe organizate de Camera de Comerţ Româno-Germană (AHK România) şi Comitetul Economiei Germane pentru Europa de Est e.V. (OA), cu sprijinul Asociaţiei Camerelor Germane de Comerţ şi Industrie e.V. (DIHK).

Premierul a declarat că educaţia şi sănătatea reprezintă priorităţi pentru guvern şi a reamintit că în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă sunt prevăzute 3,6 miliarde euro pentru implementarea programului "România educată". El a precizat totodată că susţine competiţia pentru fonduri între centrele de cercetare.

"În ce priveşte cercetarea, cred că sunt multe de făcut. Personal, văd centre de cercetare în apropierea universităţilor. Acesta este sistemul pe care îl prefer. De asemenea, prefer ca aceste centre de cercetare să concureze pentru fonduri. Cred cu tărie că doar prin competiţie pentru fonduri putem să realizăm ceva în domeniul cercetării. (...) Ar trebui să ne asigurăm că banii alocaţi cercetării produc ceva. (...) Doar competiţia aduce rezultatele cele mai bune. Altfel, vom aloca bani centrelor de cercetare, fără a avea rezultate. Cred că este un lucru pe care îl înţelege nu doar România. În toată Europa înţelegem că trebuie finanţată cercetarea, dar că de cealaltă parte trebuie să fie ceva tangibil, iar centrele trebuie să concureze pentru fonduri", a spus premierul.

Totodată, el a arătat că, în ceea ce priveşte învăţământul profesional, există la nivel local modele de colaborare care pot fi preluate.

"Nu trebuie să inventăm roata. Aşa că atunci când vine vorba de învăţământul profesional, avem deja în România practici foarte bune. Avem companii, unele dintre ele germane, care au creat deja sisteme: liceele se află în proximitatea lor, iar elevii sunt pregătiţi pentru aceste firme sau pentru altele, care au nevoie de oameni în domeniu. Ceea ce trebuie să facem este să preluăm această practică şi să o extindem la nivelul ţării. Vom vedea cum va fi susţinută financiar, dar nu vreau să fac ceva diferit. Acest lucru funcţionează. Şi am văzut-o în Maramureş, Satu Mare, Braşov sau în Timişoara", a spus Cîţu.

Premierul a transmis că mecanismul Kurzarbeit va fi menţinut şi după încetarea stării de alertă.

"Mecanismul Kurzarbeit va fi menţinut. L-am îmbunătăţit, vom vedea cum merge noua variantă. Dacă necesită îmbunătăţiri, îl vom îmbunătăţi în continuare. Dar va fi menţinut după starea de alertă", a spus Cîţu.

În ce priveşte implementarea obiectivelor Green Deal, premierul a arătat că România susţine aceste deziderate, dar a arătat că ele nu pot fi implementate de către toate statele în acelaşi ritm.

"Aceasta este o altă provocare. România susţine pe deplin Green Deal, dar România porneşte, la fel ca alte câteva state, de la un alt un punct. Pentru noi, viteza implementării obiectivelor Green Deal vine cu un cost social. Există, desigur, susţinere în acest sens prin fondurile provenite de la Uniunea Europeană şi trebuie să ne asigurăm că acestea ajung la timp, dar totodată ne vom asigura că zonele din România în care vor exista costuri sociale se dezvoltă mai rapid, că aceste zone reprezintă priorităţi pentru investitori. Nu vrem să lăsăm pe nimeni în urmă. (...) Ştim că este o problemă la nivel global, toată lumea recunoaşte acest lucru. Cu toţii trebuie să ne facem datoria, dar cred că România şi alte câteva state au o viteză diferită de a atinge acel obiectiv", a afirmat Cîţu.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Acest tip de invatamant pe care-l sustine Potaia turbata, este invatamantul care va scoate pe banda rulanta, capsunari si culegatori de sparanghel, ca fortza de munca necalificata si conditii de sclav, pt plantatiile din Vest! Practic, si Cuţulica ar fi trebuit in tineretile sale sa parcurga o astfel de forma de invatamant, tinand cont de faptul ca nu a promovat niciodata treapta a II-a de liceu!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9297
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6851
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0142
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7419
Gram de aur (XAU)Gram de aur271.1673

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro