Franţa insistă ca statele UE care încalcă libertatea presei şi egalitatea în drepturi să nu primească fonduri europene

J.P.
Internaţional / 3 august 2020

Franţa insistă ca statele UE care încalcă libertatea presei şi egalitatea în drepturi să nu primească fonduri europene

Guvernele UE care subminează drepturile fundamentale precum egalitatea şi libertatea presei ar trebui să fie sancţionate financiar în cadrul fondului european de relansare economică, care însumează 750 de miliarde de euro, a declarat ministrul francez al Afacerilor Europene, potrivit Financial Times.

Clement Beaune, noul ministru pentru Afaceri Europene al Franţei, a afirmat că guvernul va insista pentru crearea unui mecanism puternic de respectare a statului de drept, prin care acordarea miliardelor de euro din ajutorul financiar european va fi condiţionată de respectarea valorilor fundamentale, în contextul evenimentelor recente din Polonia şi Ungaria.

"Nu le putem spune cetăţenilor francezi, polonezi, ungari şi europeni că (noi) putem avea solidaritate financiară în Europa şi să nu ne pese cum regulile fundamentale ale democraţiei, libertatea presei şi egalitatea în drepturi sunt respectate", a declarat acesta pentru Financial Times.

În cadrul summit-ului maraton privind pachetul de relansare, liderii europeni au păstrat deschisă modalitatea de aplicare a mecanismului de respectare a statutului de drept, după ce Polonia şi Ungaria s-au opus acestei măsuri. Andrzej Duda şi Viktor Orban au transmis că guvernele lor au fost luate în mod incorect în vizor de către măsuri. Statele membre, alături de Comisia Europeană şi Parlamentul European, trebuie să cadă de acord cum va funcţiona această condiţionalitate, cu scopul de a finaliza întregul pachet până la sfârşitul anului.

Franţa este aliată cu statele nordice şi Olanda împotriva acordării fondurilor euopene statelor care neglijează principiile fundamentale ale UE. Beaune a declarat că sancţiunile financiare sunt ceva ""ceva ce trebuie să dezvoltăm, pentru că măsurile legale şi financiare sunt cele mai puternice instrumente" împotriva încălcărilor statului de drept.

"Dacă există dubii despre cât de fermă este UE în privinţa valorilor sale de bază, atunci vor exista dubii în minţile fiecărui cetăţean despre relevanţa acestui proiect. Europa nu este doar o piaţă, ci un proiect cultural şi politic", a spus ministrul, care a fost consilierul pe afaceri europene al preşedintelui Emmanuel Macron.

Confruntarea Uniunii Europene cu statele est-europene refractare s-a intensificat după ce guvernul Poloniei a declarat că va ieşi dintr-un tratat internaţional privind protecţia femeilor împotriva violenţei domestice. Comisia Europeană a criticat Polonia pentru delimitarea "zonelor libere de LGBTI" în şase oraşe. Comisia a decis săptămâna trecută să sisteze fonduri pentru aceste oraşe, care făceau parte din schema de înfrăţire a oraşelor europene.

Beaune a spus că menţinerea statului de drept este o "problemă existenţială" pentru UE. "Nu este despre Vest împotriva Est sau despre a da o lecţie ţărilor. Dacă ai un mecanism de respectare a statului de drept, acesta nu ar trebui să ţintească ex ante nici o ţară, dar dacă vreun guvern încalcă statul de drept, ar trebui să existe elemente de sancţiuni - financiare şi legale".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. NU FUNCȚIONEAZĂ CIORDEALA.....

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

30 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9490
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0469
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1652
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6367
Gram de aur (XAU)Gram de aur270.7253

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro