Abonament gratuit

Grecia accelerează privatizările ca să primească o tranşă de împrumut

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Companii /

Grecia accelerează privatizările ca să primească o tranşă de împrumut

Guvernul de la Atena a obţinut zilele trecute, de la creditorii internaţionali, mai mult timp pentru finalizarea privatizărilor, cu scopul deblocării fondurilor din pachetul de asistenţă financiară, potrivit ekathimerini.com.

Autorităţile sunt aproape de semnarea unui memorandum de înţelegere între Agenţia pentru Privatizare din Grecia (Taiped) şi investitori din China şi Abu Dhabi privind închirierea fostului aeroport din Atena, Elliniko, informează Agerpres.

Preşedintele Taiped, Stergios Pitsiorlas, urmează să se întâlnească cu premierul elen Alexis Tsipras după semnarea acordului, pentru discuţii privind situaţia privatizărilor.

În 2014, Grecia a ajuns la un acord de 915 milioane de euro (un miliard de dolari) pentru vânzarea Hellenikon către un consorţiu din care fac parte Lamda Development şi investitori din China şi Abu Dhabi. Poziţia comunităţii locale şi dificultăţile tehnice au întârziat până acum proiectul.

O altă acţiune aşteptată de creditorii internaţionali este transferul unui pachet de 5% din acţiunile operatorului de telefonie OTE către Agenţia pentru Privatizare din Grecia.

Un oficial din Ministerul Finanţelor de la Atena a declarat că tranşa de 7,5 miliarde de euro din pachetul de asistenţă financiară ar putea fi deblocată până la sfârşitul acestei luni.

Noul Guvern de stânga din Grecia a oprit unele privatizări când a venit la putere, în 2015, dar le-a relansat în ianuarie 2016, ca parte a acordului semnat cu creditorii internaţionali. Al treilea pachet de asistenţă financiară obţinut în iulie, de Grecia (în valoare de 85 de miliarde de euro), prevede un program masiv de privatizare. Banii obţinuţi astfel vor fi folosiţi la achitarea împrumuturilor primite pentru recapitalizarea băncilor şi pentru finanţarea investiţiilor. În ultimii cinci ani, Grecia a obţinut din privatizări trei miliarde de euro.

Atena poate obţine în acest an peste două miliarde de euro din vânzarea activelor de stat şi poate îndeplini obiectivul de a obţine din privatizări venituri de şase miliarde de euro până în 2018, a declarat recent Pisiorlas.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roConference on E-learning - Tips&Tricks
Cabinet de avocatservicii curatenie