Grecii au transferat în străinătate 261 de miliarde de dolari câştigaţi în mod ilegal

Ziarul BURSA #Internaţional / 4 septembrie 2012

Grecii au transferat în străinătate 261 de miliarde de dolari câştigaţi în mod ilegal

Grecii au transferat în străinătate, între anii 2003 şi 2011, circa 261 de miliarde de dolari proveniţi din activităţi ilegale, cum ar fi câştiguri rezultate în urma evaziunii fiscale sau din acte de corupţie ori alte infracţiuni, informează agenţia EFE citându-l pe Raymond Baker, şeful organizaţiei neguvernamentale Global Financial Integrity, specializată în investigarea fluxurilor internaţionale de bani negri, informează Agerpres.

"O pierdere imensă pentru o economie atât de mică", afirmă acesta pentru săptămânalul german Der Spiegel, precizând că aceşti bani au ajuns în "conturi din paradisurile fis­cale din lumea întreagă". Totodată, organizaţia citată estimează că fondurile clandestine intrate în Grecia în anii 2010 şi 2011 se apropie de suma de 200 de miliarde de dolari.

"Într-o perioadă de recesiune este tot mai greu pentru persoanele fizice şi pentru companii să obţină credite, iar acest gol este umplut cu fonduri ilegale", explică Raymond Baker fenomenul, adăugând: "În plus, o asemenea criză este ideală pentru a spăla bani. Se poate cumpăra o proprietate ieftină, sperându-se ca valoarea acesteia să crească în următorii 10-15 ani. Investitorii ilegali gândesc pe termen mai lung decât cei tradiţionali".

Din aceste cifre rezultă că guvernul grec "nu controlează fluxurile financiare ilegale", consideră Baker, subliniind că înaintea crizei, dintre cele 25 de ţări analizate de către Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, numai Mexicul stătea mai prost la acest capitol, iar în prezent aceasta este o caracteristică a statelor din zona euro aflate în criză, Italia, Portgalia şi Spania fiind în această ordine, după Grecia, ţările cu economia subterană cea mai extinsă.

Raymond Baker: "Investitorii ilegali gândesc pe termen mai lung decât cei tradiţionali".

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Oct. 2022
Euro (EUR)Euro4.9480
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0712
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1139
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6665
Gram de aur (XAU)Gram de aur270.7335

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
solarenergy-expo.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro