Conferinţa BURSA “Energia în priză”Conferinţa BURSA “Energia în priză”

Grevă generală şi proteste anti-austeritate în Grecia

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Jurnal de criză /

Grevă generală şi proteste anti-austeritate în Grecia

Mii de manifestanţi anti-aus­teritate au ieşit ieri pe străzile Atenei, în cadrul primei greve generale declanşate de sindicaliştii eleni anul acesta, ca protest faţă de reducerile de cheltuieli guvernamentale şi majorările de taxe.

Greva de 24 de ore a oprit cursele aeriene, transportul cu feribotul şi pe cel feroviar pe distanţe lungi.

Totodată, mişcarea de ieri a afectat serviciile publice. Şcolile de stat şi birourile administraţiilor au fost închise, spitalele publice au lucrat în regim de urgenţă, iar procesele în instanţă nu au putut avea loc dat fiind că avocaţii s-au alăturat grevei. Numeroşi proprietari de mici afaceri şi-au închis, la rândul lor, magazinele, iar medicii din sectorul privat au oprit lucrul.

"Poporul grec nu mai are toleranţă", a declarat Ilias Iliopoulos, secretar general al sindicatului funcţionarilor publici ADEDY. Acesta a adăugat: "Pentru noi, a venit timpul unei confruntări majore cu guvernul şi politicienii care ne duc ţara din rău în mai rău, iar pe oameni - la sărăcie şi disperare".

Noile tăieri de salarii şi pensii, respectiv creşterile de taxe urmează unui val de măsuri de aus­teritate care a dus ţara în cel de-al şaselea an de recesiune, cu un şomaj record, de 27%. Rata şomajului în rândul grecilor cu vârste de 15 - 24 de ani este de 61,7%, confrom Elstat. Nivelul este cel mai ridicat din Uniunea Europeană.

"Luptăm împotriva măsurilor de austeritate, ca să stopăm creşterea şomajului, luptăm să ne protejăm drepturile democratice şi cele de angajaţi", au declarat reprezentanţii Confederaţiei Generale a Muncii din Grecia (cel mai mare sindicat privat).

Ajutorul financiar pentru Grecia din partea UE-FMI va ajunge la 240 miliarde euro până în 2016.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Apanova
CCIR
Business Card
BTPay
smart city industry awards 2019
Calendarul BURSA 2019
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roSCEBSMART TRANSFORMATION 2019
Cabinet de avocatTMPS