Greve la Amazon în Spania, Germania şi Marea Britanie, de "Black Friday"

Ziarul BURSA #Internaţional /

Greve la Amazon în Spania, Germania şi Marea Britanie, de "Black Friday"

Unii salariaţi Amazon din Spania, Germania şi Marea Britanie au intrat în grevă vineri - ziua super-reducerilor de "Black Friday" -, cerând condiţii de muncă mai bune, însă gigantul vânzărilor online minimalizează amploarea acestui conflict de muncă, relatează AFP, conform news.ro.

Angajaţii - dintre care mulţi urmăresc hashtagul #Amazonwearenotrobots (Amazon, noi nu suntem roboţi) - au mai făcut o grevă de anvergură în iulie, în timpul unei operaţiuni promoţionale a Amazon, intitulată "Prime day".

Amazon şi-a apărat - pe toată linia - politica socială, afirmând că a înfiinţat în Regatul Unit peste 25.000 de locuri de muncă bine plătite şi prezentându-se în Germania ca "un angajator pe cât de fiabil, pe atât de bun".

În Spania, Sindicatul Comisiones Obreras (CCOO, Comisii Muncitoreşti) a anunţat că cel mai mare centru logistic al Amazon în Spania, care are aproximativ 1.500 de angajaţi, la San Fernando de Henares, la aproximativ 15 kilometri est de Madrid, era paralizat de grevă, iar camioanele nu mai intrau şi nu mai ieşeau.

Însă multinaţionala afirma, într-un comunicat, că "majoritatea angajaţilor din tura de dimineaţă lucrează şi procesează comenzile".

În Germania, principalul sindicat în domeniul serviciilor, Verdi, a anunţat că s-a intrat în grevă, la mijlocul zilei, în două locuri, la Bad Hersfeld, în Hesse, în centrul ţării, şi la Rheinberg, în Renania de Nord-Westfalia (vest).

Angajaţii cer o convenţie colectivă. De la Black Friday la Crăciun "sunt multe ore suplimentare, care sunt mai prost remunerate decât în companii care beneficiază de convenţii civile", a declarat Silke Zimmer, reprezentantul Verdi în Renania de Nord-Westfalia.

"Cum marea majoritate a angajaţilor continuă să muncească aşa cum s-a prevăzut, comenzile clienţilor nu sunt afectate de grevă", i-a replicat Amazon în Germania. "Mai mulţi dintre angajaţii noştri sunt la noi de mulţi ani, ceea ce dovedeşte că suntem un angajator pe cât de fiabil pe atât de bun".

Vineri, sindicatul britanic GMB preconiza manifestaţii a sute de angajaţi Amazon la cinci depozite în Marea Britanie. Sindicatul vrea să denunţe condiţii de muncă "inumane", citând angajaţi care nu au timp să se ducă la toaletă sau o femeie însărcinată obligată să muncească în picioare.

Amazon susţine, din contră, că actualele condiţii de muncă sunt bune şi că aceste centre înregistrează 40% accidente mai puţin decât media altor companii de transport şi stocare din ţară.

În Spania, Comisiile Muncitoreşti acuză grupul că îşi impune condiţiile de muncă angajaţilor şi reclamă negocieri.

Potrivit Anei Berceruelo, membră CCOO, muncitorii care se îmbolnăvesc este necesar să aştepte trei zile înainte să-şi primească tot salariul, iar pauzele sunt de-acum în sarcina angajatului, ceea ce-l obligă să muncească opt ore şi jumătate în loc de opt ore.

Amazon Spania a declarat că mizea-ză pe o îmbunătăţire continuă a reţelei sale, "care trece printr-un dialog des-chis şi direct" cu angajaţii săi, cărora dă asigurări că le oferă "un salariu atractiv, o întreagă serie de avantaje şi programe de formare inovatoare".

La fel ca în Regatul Unit, gigantul american invită pe oricine să vadă condiţiile de muncă vizitând centre de logistică.

Noi greve sunt prevăzute în Spania pentru 7, 9, 15 şi 30 decembrie, res-pectiv în 3 şi 4 ianuarie.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS