Guvernatorul Băncii Italiei este investigat pentru fraudă, corupţie şi abuz de putere

CĂLIN RECHEA
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 octombrie 2015

Guvernatorul Băncii Italiei este investigat pentru fraudă, corupţie şi abuz de putere
CĂLIN RECHEA

Numele lui Ignazio Visco, guvernator al Băncii Italiei din noiembrie 2011, apare într-un dosar al procurorilor italieni, care cercetează plasarea băncii Banca Popolare di Spoleto SpA sub administrare specială în 2013 şi vânzarea sa din 2014.

Bloomberg News a obţinut documente juridice aferente cazului, acestea confirmând o ştire apărută în cotidianul Il Fatto Quotidiano.

Banca BPS a fost plasată sub administrarea specială în februarie 2013 de către Ministerul de Finanţe, la cererea băncii centrale, în urma unei inspecţii care a găsit nereguli în cadrul instituţiei financiare şi un deficit semnificativ de capital.

Noii administratori ai BPS au vândut banca în 2014 către Banco di Desio e della Brianza, prin intermediul unei emisiuni de acţiuni, în valoare de 140 de milioane de euro, rezervată pentru Banco di Desio, după cum scrie Wall Street Journal.

Riziero Angeletti, avocatul acţionarilor BPS, a declarat că tranzacţia supervizată de Banca Italiei a generat pierderi importante pentru clienţii săi şi pentru mai mult de 20 de mii de alţi acţionari, care deţineau împreună 51% din capitalul social al băncii.

În urma vânzării către Banco di Desio, acţionarii BPS au devenit minoritari, cu doar 10% din capital, conform articolului din Wall Street Journal.

Verdictul de anul trecut al Consiliului de Stat, instituţia juridico-administrativă care asigură respectarea legalităţii la nivelul administraţiei publice din Italia, arată că BPS nu ar fi trebuit plasată sub administrare specială, conform ştirii de la Bloomberg.

Decizia Consiliului a reprezentat factorul principal al acţiunii lansate în justiţie de către foştii acţionari majoritari. Acuzaţiile de fraudă, corupţie şi abuz de putere sunt cercetate de procurorii din oraşul Spoleto.

Reprezentanţii Băncii Italiei nu au dorit să comenteze informaţiile din presă.

Luigi Leone, şeful principalului sindicat din cadrul băncii centrale, a declarat că "dacă este sub investigaţie, atunci guvernatorul trebuie să se autosuspende până la clarificarea situaţiei", după cum mai scrie Bloomberg.

Conform ştirilor din presa italiană, Ignazio Visco a avut o întâlnire cu preşedintele ţării, Sergio Mattarella, dar nu au fost oferite detalii despre agenda întâlnirii.

În calitatea sa de guvernator al Băncii Italiei, Ignazio Visco este şi membru al principalului organ de decizie al BCE, Consiliului Guvernatorilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
cautavocat.ro
danescu.ro
arsc.ro
Gala Regista 2023

Curs valutar BNR

08 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.8962
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5550
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9559
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5088
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.4827

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro