Guvernul a adoptat proiectul prin care se interzice cumulul pensiei cu salariul la stat

G.B
Politică / 09 iunie

Guvernul a adoptat proiectul prin care se interzice cumulul pensiei cu salariul la stat

Guvernul a adoptat, în şedinţa de astăzi, proiectul de lege prin care angajaţii pot rămâne în câmpul muncii până la 70 de ani, la cerere. Bugetarii nu vor mai putea cumula salariul cu pensia, însă sunt mai multe excepţii despre care ministrul Muncii spune că erau necesare pentru ca legea să fie constituţională, potrivit digi24.

Aleşii locali, parlamentarii, membrii CCR şi ai Curţii de Conturi, şi nu numai, se numără printre bugetari exceptaţi din legea interzicerii cumulării pensiei cu salariul la stat.

Potrivit proiectului de lege adoptat de Guvern şi trimis în Parlament, vor putea cumula pensia cu salariul următoarele categorii:

- persoanele alese în funcţii de autoritate sau demnitate publică sau cele pentru care durata mandatului este prevăzută de Constituţie

- persoanele care beneficiază de drepturi de autor în condiţiile Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, republicată, cu modificările şi completările ulterioare

- personalul didactic de predare pensionat încadrat în regim de plata cu ora

- pensionarii încadraţi în gradul III de invaliditate

- membrii Academiei Române

- asistenţii personali şi asistenţilor personali profesionişti prevăzuţi de Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare

- asistenţii maternali prevăzuţi de Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare

- îngrijitorii la domiciliu pentru persoana vârstnică prevăzuţi de Legea nr. 17/2000 privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

La finalul şedinţei de Guvern, ministrul Muncii Raluca Turcan a declarant:"Acest proiect urmăreşte câteva obiective: avantajul competitiv al forţei de muncă, se fructifică experienţa angajaţilor; proiectul aduce echitate pentru cei care activează în sistemul public şi creşte baza de contributivitate la sistemul de pensii printr-o măsură opţională.

Se pot pensiona oricând în intervalul de până la împlinirea vârstei de 70 de ani. În sectorul public, pensia nu poate fi cumulată cu salariul. Angajaţii din secotrul public au obligaţia ca în termen de 30 de zile să opteze. Au fost introduse câteva excepţii: persoanele alese în funcţii de autoritate sau demnitate publică sau a celor care au durata mandatului definită de Constituţie. Am mers pe această variantă ca legea să fie constituţională. Interzicerea cumului pensie cu salariu este valabilă doar pentru cei care activează în sistemul public".

Proiectul de lege adoptat astăzi de Guvern va fi trimis în Parlament unde va intra în procedură de dezbatere şi adoptare.

Reforma sistemului de pensii din România a fost prezentată de către guvern în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, trimis la începutul lunii la Bruxelles.

Conform documentului transmis Comisiei Europene, creşterea vârstei de pensionare va fi voluntară, va fi propusă o nouă formulă de indexare a pensiilor şi va fi modificată pensionarea anticipată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa “Sistemul bancar după un an de pandemie”
Dtlawyers
BTPay
Allview
Stiri Locale
AAGES

Curs valutar BNR

24 Iun. 2021
Euro (EUR)Euro4.9242
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1233
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4890
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7569
Gram de aur (XAU)Gram de aur236.1626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Boromir
piperea.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
energynomics.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro