Guvernul a aprobat înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Sechestrate

I.P.
Ziarul BURSA #Politică / 28 mai 2015

Guvernul a aprobat înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Sechestrate

În perioada 2012 - 2014, valoarea bunurilor sechestrate a crescut semnificativ, ajungând, în 2014, la aproape 2,5 miliarde de lei

Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Sechestrate va funcţiona ca instituţie publică de interes naţional, în subordinea Ministerului Justiţiei, potrivit unui proiect de lege adoptat ieri, de Guvern.

Instituţia va fi condusă de un director general, numit de către ministrul Justiţiei, şi va avea 35 de angajaţi. Activitatea operaţională a Agenţiei va fi coordonată de către un Consiliu Director, alcătuit din directorul general al Agenţiei şi câte un reprezentant al Ministerului Justiţiei, al Consiliului Superior al Magistraturii, al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, al Ministerului Afacerilor Interne, al Ministerului Finanţelor Publice, precum şi al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

Agenţia va facilita urmărirea şi identificarea bunurilor provenite din săvârşirea de infracţiuni şi a altor bunuri având legătură cu infracţiunile şi care ar putea face obiectul unei dispoziţii de indisponibilizare, sechestru sau confiscare emise de o autoritate judiciară competentă în cursul unor proceduri penale. De asemenea, instituţia va administra, în cazurile prevăzute de lege, bunurile mobile sechestrate în cadrul procesului penal, va valorifica, în cazurile prevăzute de lege, bunurile mobile sechestrate în cadrul procesului penal şi va gestiona sistemul informatic naţional integrat de evidenţă a creanţelor provenite din infracţiuni.

Alte funcţii ale Agenţiei vor fi sprijinirea organelor judiciare pentru utilizarea celor mai bune practici în materia identificării şi administrării bunurilor care pot face obiectul măsurilor de indisponibilizare şi confiscare în cadrul procesului penal, dar şi coordonarea evaluarea şi monitorizarea la nivel naţional a aplicării politicilor în domeniul recuperării creanţelor provenite din infracţiuni.

Un comunicat de presă al Guvernului precizează că Agenţia gestionează şi ţine evidenţa sumelor de bani care fac obiectul sechestrului, a sumelor de bani rezultate din valorificarea bunurilor perisabile, a sumelor de bani rezultate din cazurile speciale de valorificare a bunurilor mobile sechestrate, precum şi a sumelor de bani datorate cu orice titlu suspectului, inculpatului ori părţii responsabile civilmente, care fac obiectul popririi;

În vederea unei evidenţe complete a tuturor sumelor de bani administrate de Agenţie, pe numele acesteia se deschide un cont unic în lei la Trezoreria statului. În ce priveşte sumele de bani în valută sechestrate sau ridicate se instituie un sistem de conturi unice în valută la o bancă ce va fi selectată cu respectarea prevederilor legale privind achiziţiile publice.

La solicitarea procurorului sau a instanţei de judecată, Agenţia depozitează temporar şi administrează bunurile mobile sechestrate a căror valoare individuală depăşeşte, la momentul dispunerii măsurii asigurătorii, echivalentul în lei al sumei de 15.000 de euro;

Din dispoziţia procurorului, a judecătorului de drepturi şi libertăţi sau a instanţei de judecată, Agenţia procedează la valorificarea de îndată a bunurilor mobile sechestrate, ţine evidenţa imobilelor pentru care s-a solicitat notarea ipotecară, ţine evidenţa hotărârilor prin care s-a luat măsura de siguranţă a confiscării speciale sau a confiscării extinse dispuse de instanţele române, precum şi a celor comunicate autorităţilor române de către instanţe străine.

De asemenea, Agenţia dezvoltă şi gestionează sistemul informatic naţional integrat de evidenţă a creanţelor provenite din infracţiuni, ca sistem unic de monitorizare a bunurilor sechestrate, confiscate şi valorificate în cadrul procesului penal. Comunicatul Executivului precizează: "Acest instrument va permite evaluarea permanentă a situaţiei recuperării creanţelor provenite din infracţiuni şi adoptarea unor măsuri adaptate de eficientizare a activităţii pe diverse paliere instituţionale. Proiectul urmează a se realiza prin atragerea de finanţare externă, fiind necesară asigurarea de către statul român a resurselor de co-finanţare".

În plus, Agenţia va acorda, la solicitarea organelor de urmărire penală, a instanţelor de judecată ori a organelor în drept a prelua sau a valorifica bunurile confiscate, asistenţă privind utilizarea celor mai bune practici în materia identificării, administrării şi valorificării bunurilor care pot face obiectul măsurilor de indisponibilizare şi confiscare şi poate participa la elaborarea procedurilor de lucru privind aceste activităţi.

Instituţia va oferi, la solicitarea organului care procedează la aplicarea sechestrului, asistenţă pentru evaluarea bunurilor sechestrate şi va acordă, la solicitarea organelor de urmărire penală sau a instanţelor de judecată, asistenţă în ceea ce priveşte punerea în executare a ordinelor de sechestru şi confiscare primite de la/transmise către organe judiciare din alte state membre ale Uniunii Europene.

Tot la solicitarea organelor de urmărire penală sau a instanţelor de judecată, Agenţia va da asistenţă în ceea ce priveşte identificarea de spaţii optime pentru depozitarea bunurilor sechestrate. În acest scop, Agenţia poate încheia protocoale de cooperare cu autorităţile administraţiei publice centrale şi locale.

În prezent, activitatea de administrare a bunurilor sechestrate se realizează de cele mai multe ori de către organele de cercetare penală, care aduc la îndeplinire ordonanţa de luare a măsurii asigurătorii. În scopul administrării bunurilor sechestrate, organele de cercetare penală nu au alocat un buget şi nici elemente de logistică necesare (de ex. parcări pentru autovehicule indisponibilizate sau alte spaţii de depozitare), mai arată documentul Executivului.

La nivelul Poliţiei Române, în prezent, sunt indisponibilizate 2.515 autovehicule în cauze penale, din care pentru 804 autovehicule s-a dispus măsura sechestrului asigurator. Aceste autovehicule au fost ridicate din posesia deţinătorilor şi sunt depozitate la unităţile de poliţie. Totodată, la nivelul Poliţiei de Frontieră Române există un număr de 122 autovehicule asupra cărora s-a luat măsura sechestrului asigurător, bunurile fiind preluate de la deţinător şi aflate în prezent în custodia organelor de cercetare penală ale poliţiei judiciare.

Executivul mai precizează că nu există o evidenţă la nivel naţional a tuturor categoriilor de bunuri sechestrate, a depozitarului, a locaţiei unde acestea sunt depozitate sau a stării în care se găsesc, în prezent, competenţele de management al bunurilor sechestrate fiind partajate între mai multe autorităţi, fără o coordonare eficientă, fapt ce are impact inclusiv asupra sumelor efectiv recuperate de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) pin procedurile de valorificare.

În perioada 2012 - 2014, valoarea bunurilor sechestrate de unităţile de parchet şi poliţie a crescut semnificativ, ajungând în 2014 la aproape 2 miliarde şi jumătate de lei noi. Rata de executare a ordinelor de confiscare a ajuns în 2014 la aproape 14%, în condiţiile în care în anii anteriori s-a situat sub 5%.

În termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Agenţia, în cooperare cu Ministerul Justiţiei, Ministerul Public, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Finanţelor Publice, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi Secretariatul General al Guvernului, va realiza un inventar la nivel naţional al capacităţilor disponibile la nivelul autorităţilor şi instituţiilor publice în vederea stocării şi depozitării bunurilor supuse măsurilor asigurătorii. Se au în vedere toate capacităţile disponibile în prezent, pentru o depozitare ulterioară a bunurilor ce vor fi sechestrate în cadrul procesual-penal.

De asemenea, în acelaşi termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Agenţia, în cooperare cu Ministerul Public, Ministerul Afacerilor Interne, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, va realiza un inventar la nivel naţional al bunurilor mobile supuse măsurilor asigurătorii şi al stadiului în care acestea se găsesc.

Tot într-un an de la intrarea în vigoare a legii, Agenţia, în cooperare cu Ministerul Public şi Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, va realiza, la nivel naţional, un inventar al bunurilor imobile supuse măsurilor asigurătorii, precum şi al stadiului în care acestea se găsesc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

APA NOVA
eximbank.ro
danescu.ro
boromir.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9751
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0460
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8059
Gram de aur (XAU)Gram de aur351.6538

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
domeniileostrov.ro
ccib.ro
tophotelconference.ro
mastercommunications.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb