Guvernul va aproba o OUG pentu achiziţionarea unor containere sanitare pentru şcolile care nu au apă şi canalizare

A.P.
Politică / 24 august 2020

Guvernul va aproba o OUG pentu achiziţionarea unor containere sanitare pentru şcolile care nu au apă şi canalizare

Guvernul are pe ordinea de zi a şedinţei de luni un proiect de ordonaţă de urgenţă privind unele măsuri pentru alocarea de fonduri externe nerambursabile necesare desfăşurării în condiţii de prevenţie a activităţilor didactice aferente anului şcolar 2020/2021 în contextul riscului de infecţie cu coronavirus SARS-Cov-2. Astfel, vor fi alocaţi bani, prin Programul Operaţional Competivitate, pentru achiziţionarea unor containere sanitare mobile în şcolile care nu sunt racordate la reţeau de apă şi canalizare. De asemenea, actul normativ prevede şi achiziţionarea de echipamente IT pentru învăţământul online din fonduri externe nerambursabile alocate României, în perioada de programare 2014-2020, scrie News.

"Se aprobă achiziţionarea de echipamente IT mobile, respectiv tablete pentru uz şcolar cu acces la internet, precum şi a altor echipamente/dispozitive electronice necesare desfăşurării activităţii didactice în mediu on-line, în limita a 100.000.000 euro, echivalentul în lei la cursul de schimb InforEuro din luna august 2020, din care contribuţia Uniunii Europene (UE) este de 75.000.000 euro, iar contribuţia naţională este de 25.000.000 euro.

(2) Echipamentele IT mobile precum şi alte echipamente/dispozitive electronice necesare desfăşurării activităţii didactice în mediul on-line, prevăzute la alin. (1) vor fi rambursate din fonduri externe nerambursabile alocate României în perioada de programare 2014-2020 prin Programul Operaţional Competitivitate, Axa Prioritară 2 - Tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor (TIC) pentru o economie digitală competitivă, Acţiunea 2.3.3. Îmbunătăţirea conţinutului digital şi a infrastructurii TIC sistemice în domeniul e-educaţie, e-sănătate şi e-cultură - Secţiunea e-educaţie", arată proiectul de OUG afişat pe site-ul Executivului.

Vor fi cumpărate şi containere sanitare pentru şcolile care nu au apă şi canalizare, conform News.

"Se aprobă achiziţionarea în condiţiile legii de echipamente de protecţie medicală şi containere mobile sanitare în cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat, pentru decontare din fonduri externe nerambursabile alocate în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare, în limita valorii apelului de proiecte, la care se aplică mecanismul de art. 12 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 105/2016, cu modificările şi completările ulterioare. Decontarea echipamentelor de protecţie medicală de tip dezinfectanţi precum şi/sau a containerelor mobile sanitare se va face cu respectarea Regulamentelor Comisiei Europene.

(2) Beneficiarii eligibili ai apelului de proiecte destinat achiziţionării de echipamente de protecţie medicală de tip dezinfectanţi şi/sau a containerelor mobile sanitare sunt:

a) unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, cu condiţia ca acestea să aibă personalitate juridică pentru încheierea de contracte de achiziţie publică în condiţiile legii;

b) autorităţile publice locale pentru unităţile de învăţământ preuniversitar de stat de pe raza unităţii administrativ teritoriale; 5 c) parteneriatul dintre autorităţile publice locale şi unităţile de învăţământ preuniversitar de stat prevăzute la lit. a) şi b)", mai indică sursa citată.

Achiziţionarea de containere sanitare mobile este eligibilă pentru unităţile de învăţământ preuniversitar de stat care nu au asigurat accesul la reţeaua de apăcanalizare, cu condiţia contractării în condiţiile legii a serviciilor de vidanjare pe toată durata utilizării containerelor medicale mobile, în limita valorii de 5.000 euro echivalentul în lei la data aprobării ghidului solicitantului, conform sursei menţionate de News.

Proiectul de act normativ mai prevede că "depăşirea cheltuielilor cu achiziţia de containere sanitare mobile se suportă de către beneficiarul finanţării."

Decontarea cheltuielilor cu containerele sanitare mobile urmează regimul de cost simplificat cu obligaţia beneficiarului finanţării de a depune documente justificative privind costul de achiziţie al acestora.

Un alt proiect de ordonanţă de urgenţă înscris pe ordinea de zi este pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, pentru abrogarea unor prevederi legale, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul sănătăţii.

Pe ordinea de zi se află şi un proiect de hotărâre privind actualizarea valorilor bunurilor imobile cuprinse în Anexa nr. 19 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, aflate în administrarea Administraţiei Prezidenţiale.

La capitolul memorandumuri figurează unul cu tema: "Negocierea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Statului Kuweit privind cooperarea în combaterea criminalităţii organizate şi a terorismului".

"În acest sens, partea română a avansat un proiect de document după modelul celor încheiate cu alte state în domeniu, care cuprinde prevederi referitoare la combaterea criminalităţii organizate, a terorismului, a criminalităţii informatice, încălcarea reglementărilor privind migraţia, combaterea drogurilor, a traficului de persoane şi cu migranţi", arată memorandumul menţionat.

De asemenea, documentul include şi o referire la informaţiile clasificate: "În ceea ce priveşte prevederile referitoare la protecţia informaţiilor clasificate inserate în text, potrivit precizărilor Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat formulate pe documente de cooperare similare, acestea asigură măsuri minime de protecţie şi reprezintă o primă bază de discuţie. Urmează ca pe parcursul procesului de negociere şi după analizarea legislaţiei părţii kuweitiene în domeniu, acestea să fie reevaluate prin prisma capacităţii de a asigura măsuri adecvate de protecţie a informaţiilor clasificate transmise de partea română".

Aceste prevederi ale memorandumluui vor avea aplicabilitate până la încheierea cu partea kuweitiană a unui Acord general la nivel de stat sau guvernamental, având ca obiect exclusiv de reglementare protecţia informaţiilor clasificate.

Cooperarea se va concretiza prin schimb de informaţii, consultări, schimb de experienţă între reprezentanţii părţilor, precum şi prin intermediul INTERPOL, conchide News.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. s-a pus mandolina pe treaba! pazea.....:)))

    Niste comisioane babane in plus, pe niste baraci nenorocite achizitionate la preturi de platina , nu le strica deloc baronilor galbeni, mai ales atunci cand "prietenul" Cîțu imprumuta fara numar, fara numar, fara numar!

    1. Inca o FURACIUNE marca PNL pusa la cale pe spinarea copiilor. Bai habarnistilor,pai daca scoala nu are apa cu ce se v-a curata vc-ul dupa fiecare copil.? Copilu o sa vina cu sticla de apa la toaleta si dupa ce isi face nevoile o toarna in vc,sau femeia de srviciu sta cu galeata de apa stransa intr-un butoi si spala dupa fiecare copil. iata noua gandire PNLista.!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
ELECTRICA FURNIZARE S.A.
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
E.ON

Curs valutar BNR

26 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0195
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5190
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4869
Gram de aur (XAU)Gram de aur239.1954

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
The Diplomat-Bucharest Awards Gala 2021
Video
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro