Hipnoza, metodă pentru reducerea greutăţii corporale

O.D.
Ziarul BURSA #Lifestyle / 15 noiembrie 2019

Hipnoza, metodă pentru reducerea greutăţii corporale

Lupta cu kilogramele este una în care tot mai mulţi oameni sunt angrenaţi, fără foarte mare succes. Aceştia au un nou aliat: hipnoza. Potrivit specialistului psihologului Angela Nuţu, vicepreşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză, printre metodele de slăbit, hipnoza este, cu siguranţă, una dintre cele mai atractivă, controversată adesea şi totuşi foarte, foarte eficientă; şi din ce în ce mai căutată. Tot mai mulţi oameni înţeleg că pentru a-şi rezolva probleme legate de obiceiurile alimentare, dar şi pentru a-şi menţine o greutate dezirabilă pe termen lung, au nevoie să-şi transforme mintea din obstacol în prieten. Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în 2019, prevalenţa supragreutăţii la persoanele cu vârsta peste 18 ani, în ţara noastră, este de 57,7%. Aşadar, numărul de persoane supraponderale a crescut în ultimii ani şi mulţi oameni consideră că este din ce în ce mai greu să se menţină la o greutate "normală" în mediul actual în care ne trăim viaţa.

Potrivit psihologului Angela Nuţu, există două posibilităţi de a mânca: una este pentru a te hrăni, a doua este pentru a te elibera de o poftă, o dorinţă nebună de a mânca ceva: "Când mănânci doar pentru a te hrăni, nu ai cum să ajungi să ai kilograme în plus. Când mănânci însă ca să stăpâneşti o poftă, atunci începi să te îngraşi. Oamenii, care au depăşit un nivel normal de greutate, au depăşit faza în care mâncarea te hrăneşte, hrănindu-şi de fapt constant nu corpul, ci poftele şi emoţiile. Alimentele ajung astfel "medicamente" pentru a potoli dureri interioare provocate de traume, suferinţe, lipsa încrederii şi iubirii de sine. Aşa cum unii oameni folosesc fumatul, alcoolul, sportul sau munca în exces, alţii se refugiază în mâncare pentru a (re)găsi confortul emoţional. (...) De ce funcţionează hipnoza? Subconştientul ne controlează 95% din viaţa noastră; sentimentele, trăirile şi deciziile ne sunt efectiv influenţate de experienţele şi emoţiile noastre trecute şi păstrate în subconştient. Aşadar, în subconştientul nostru sunt întipărite atât pattern-urile disfuncţionale care conduc la creşterea în greutate, cât şi motivaţia şi resursele care ne pot elibera şi ne pot menţine pe calea cea bună. Tot ceea ce preia subconştientul este prin intermediul mesajelor. Vorbeşte în imagini, sentimente şi metafore şi răspunde la vizualizarea a ceea ce doreşti. Iar hipnoza oferă cadrul perfect pentru această comunicare: este resimţită ca o stare de relaxare profundă şi concentrare a atenţiei, similară cu starea resimţită atunci când suntem foarte concentraţi citind o carte sau vizionând un film. Hipnoza poate fi folosită şi ca o tehnică complementară în alte programe de slăbit pentru a accelera rezultatele dezirabile".

Cei mai mulţi oameni atunci când decid să slăbească, fie că au nevoie să slăbească 4-5 kilograme, fie de 15-20 sau mai mult, îşi aleg o dietă alimentară din zecile care sunt promovate cu succes în toată lumea şi încearcă să facă cât mai mult sport. Pare cât se poate de logic şi măsurabil: cantitatea de energie pe care o aduci în corp sub forma alimentelor minus energia pe care o consumi trebuie să fie stocată undeva - adică sub formă de grăsime. Aşa ne îngrăşăm, aşa slăbim. Se pare că realitatea este una mai complexă. Potrivit unei analize a Universităţii din California pe 31 de studii despre dietele pe termen lung - mai mult de 80% dintre persoanele care pierd cu succes kilogramele, câştigă totul înapoi (ba chiar şi mai mult) în doar doi ani.

Angela Nuţu explică situaţia: "Deci, de ce efectul yoyo este mai degrabă regulă decât excepţie? De ce suntem atâţia dintre noi blocaţi în sistemul "îngrăşare - slăbire - îngrăşare"? De ce nu funcţionează dietele bazate pe restricţii alimentare pe termen lung? În cele mai multe cazuri, voinţa îţi face treaba până este atins obiectivul. O dată ce au scăpat de kilogramele în plus, cei mai mulţi oameni se întorc la stilul obişnuit de viaţă care atrage după sine un număr şi mai mare de kilograme în plus. De ce se întâmplă asta? Majoritatea dietelor includ o formă de deprivare şi/sau negare; unele implică să numeri calorii, dar tot ce reuşesc ele să facă este să programeze mintea să se gândească la mâncare. Astfel, atunci când o persoană renunţă la dietă, se va gândi obsesiv la mâncare mult mai mult decât înainte să fi început dieta. Pentru cei mai mulţi dintre noi, nici dietele şi nici sportul nu vor face minuni pe termen lung. Cel puţin nu în lipsa schimbării atitudinii mentale legate de mâncare şi obiceiurile de consum".

După cum se poate observa, bătălia cu kilogramele este una foarte complexă şi este influenţată de foarte mulţi factori.

Trucuri pentru a te abţine să mai mănânci exagerat

Angela Nuţu oferă şase trucuri care să ne ajute să mâncăm mai puţin.

1. Mănâncă cât mai conştient. Este bine ştiut că telefonul, televizorul, cartea - îţi distrag atenţia de la mâncare şi aşa ajungi să mânânci mai mult decât ar trebui. Lasă deoparte orice formă de distragere şi concentrează-te în schimb să mănânci cât mai rar şi lent, ceea ce îţi va aduce mai rapid senzaţia de saţietate. Ascultă-ţi stomacul şi vei şti când să te opreşti.

2. Nu mânca pe fugă. Multor oameni li se întâmplă să mănânce pe fugă, deoarece mai fac şi alte lucruri între timp. De câte ori nu ai timp de mic dejun şi mănânci rapid în maşină în drum spre serviciu, de câte ori nu te opreşti la patiseria de pe colţ şi-ţi satisfaci poftele în timp ce te îndrepţi spre activităţile tale? Ei bine, acesta este un alt obicei nesănătos, de consum inconştient. De fiecare dată când îţi este foame asează-te la masă, foloseşte tacâmuri şi urmează trucul 1.

3. Consideră hrana ca fiind prietenul tău, nu duşman. În loc să te "lupţi" cu alimentele şi să alegi diete care mai de care mai drastice, împrieteneşte-te cu mâncarea, şi procedează aşa: în loc să îţi spui "nu am voie acest aliment - cartofi prăjiţi, ciocolată, etc." spune/gândeşte aşa "aleg să mănânc salată sau legumele respective, pentru că aşa mă simt mai bine!". Cu alte cuvinte în loc să simţi că trebuie să îţi pui restricţii, care nu vor face decât să îţi stimuleze atenţia şi frustrarea în legătură cu alimentele interzise, decide că tu alegi, şi pentru că alegi, desigur că te îndrepţi în mod conştient către alimente benefice ţie, pentru că îţi vrei binele.

4. Alege cu grijă farfuria. Potrivit unui studiu al cercetătorilor de la Universitatea Cornell din New York, tindem să consumăm mai putină mâncare dacă există un contrast puternic între culoarea farfuriei şi cea a alimentelor consumate. Se pare că porţiile arată mai mari pe o farfurie închisă la culoare. Astfel, o farfurie albastră te poate ajuta să mănânci cu până la 20% mai puţin.

5. Taie mâncarea în bucăţi mici. Potrivit unui studiu realizat de o echipă de cercetători la Universitatea din Arizona, dacă tai mâncarea în bucăţi mai mici, îţi poţi păcăli creierul să creadă că ai în faţă o cantitate mai mare şi, astfel, vei mânca mai puţin din ea.

6. Nu te aşeza înfometat la masă. Oricât ai încerca, dacă eşti flămând va fi aproape imposibil să reuşeşti să respecţi trucurile de mai sus. Dacă însă ţi se întâmplă asta poţi bea înainte de masă jumătate de cană de apă călduţă sau de ceai neîndulcit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Lansare carte
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9744
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5940
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0203
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8371
Gram de aur (XAU)Gram de aur345.4718

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
tophotelconference.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb