Abonament gratuit
Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”

HORIA GUSTĂ, VICEPREŞEDINTE AAFRomânii economisesc tot mai puţin

V.D.
Ziarul BURSA #Macroeconomie /

În pofida creşterii cu 15% a salariului mediu pe economie în 2019, tot mai puţini români spun că pot economisi o parte din veniturile lor, a declarat ieri Horia Gustă, vicepreşedintele Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF).

Potrivit unui sondaj CFA România, doar 34% dintre români economisesc cu regularitate (în scădere faţă de 45% în 2018), în timp ce 60% dintre cei intervievaţi spun că nu pot pune deoparte niciun leu din ce câştigă (în creştere faţă de 51% în 2018).

Eşantionul studiului a fost alcătuit din persoane active, cu vârste cuprinse între 20-55 de ani, în proporţie de 90% având un nivel educaţional mediu şi ridicat, venit peste 2500 lei, conform vicepreşedintelui AAF.

Horia Gusta a explicat: "Este clar că apare probabil o îmbogăţire a unei categorii de populaţie. Dacă ne uităm la depozite, sunt mai mulţi bani în bănci, în fondurile de investiţii, dar cu toate acestea numărul celor care economisesc este mai mic. Un motiv ar fi cel legat de consum. În 2017-2018, consumul a început să scadă în ţara noastră, dar raportat la Polonia, Cehia, Ungaria, consumul populaţiei din România este unul destul de ridicat".

Estimările CFA România arată că în perioada 2025 - 2035 se va înregistra un vârf de pensionări, aferentă generaţiei numită "generaţia decreţeilor".

Domnia sa a adăugat că statul începe să transfere din responsabilitatea Pilonului I de pensii către sectorul privat, creând Pilonul II, III şi chiar un Pilon IV pentru pensii ocupaţionale pentru care există legislaţie şi sunt în dezbatere publică reglementările emise de ASF.

De asemena, Horia Gustă a amintit şi de fondurile de investiţii unde există un număr de 83 de fonduri deschise, în valoare de 4,7 miliarde de euro şi 30 de fonduri închise de investiţii, în valoare de 4,9 miliarde de euro în România. Potrivit datelor prezentate, Austria are cifre de 25 de ori mai mari în ambele categorii de fonduri, în Ungaria sistemul de fonduri închise de investiţii este mult mai dezvoltat decât cel al fondurilor deschise, în Polonia este de 5 ori mai mare decât România pe ambele categorii de fonduri de investiţii. Totodată, Turcia are 15 miliarde de euro în fonduri deschise, respectiv 13 miliarde de euro în fonduri închise, iar Slovenia, deşi are 2 milioane de locuitori, are 3 miliarde de euro în fonduri deschise.

Horia Gustă a mai amintit că BVB a făcut un studiu în care arăta că dacă investeşti 100 de lei pe lună timp de 20 ani în indicele BET, incluzând dividendul, sumele, după 20 de ani, cresc cu 600%.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS