IFC în parteneriat cu UniCredit Leasing impulsionează accesul la finanţare pentru combaterea crizei climatice

F.D.
Bănci-Asigurări / 28 noiembrie 2023

IFC în parteneriat cu UniCredit Leasing impulsionează accesul la finanţare pentru combaterea crizei climatice

O nouă investiţie va contribui la creşterea accesului la finanţare pentru proiecte inteligente climatic şi pentru întreprinderile mici. În acest scop, IFC acordă un împrumut de până la 50 de milioane de euro UniCredit Leasing Corporation S.A. (UCLC), o filială a UniCredit Bank S.A. România şi membră a UniCredit S.p.A., pentru a extinde gama de produse dedicate energiei verzi şi pentru a creste competitivitatea pe piaţa finanţării proiectelor climatice, conform unui comunicat de presă al băncii.

Finanţarea acordată de IFC va permite UCLC, companie de top pe piaţa de leasing din România, să îşi lărgească oferta pentru portofoliul de întreprinderi mici şi mijlocii (IMM-uri), jumătate din sumele acordate fiind destinate finanţării proiectelor în domeniul schimbărilor climatice. Totodată, împrumutul va permite UCLC să îşi dezvolte linia de produse de finanţare în domeniul schimbărilor climatice, sporind astfel competitivitatea pe piaţa finanţării proiectelor climatice din ţară.

IMM-urile au acces limitat la finanţare, deşi asigura aproximativ 70 la sută din locurile de muncă în România, deficitul de finanţare a acestora fiind estimat la 33 de miliarde de dolari. 40% dintre IMM-uri nu au acces sau au acces limitat la creditare. În plus, pentru a-şi îndeplini contribuţia naţională la atenuarea schimbărilor climatice, România are nevoie de investiţii estimate în valoare de 165 de miliarde de dolari între 2021 şi 2030.

România este una dintre economiile cu cea mai mare intensitate energetică din Europa, din cauza consumului mare de energie al industriei şi al IMM-urilor. Atenuarea schimbărilor climatice este o prioritate pentru ţară. De asemenea, în conformitate cu Pactul verde european, statele membre ale Uniunii Europene s-au angajat să reducă emisiile de CO₂ cu 55% faţă de nivelurile din 1990 până în 2030 şi să atingă neutralitatea acestor emisii până în 2050.

Pentru a atinge aceste obiective, cel puţin 50 la sută din investiţia IFC va fi utilizată pentru a finanţa proiecte de eficienţă energetică şi de producţie a energiei din surse regenerabile, precum şi în tehnologii de transport ecologice, reducând emisiile de gaze cu efect de seră şi consumul de energie, extinzând în acelaşi timp leasingul ca produs financiar alternativ pentru diverse proiecte legate de atenuarea schimbărilor climatice. Se preconizează că proiectul va duce la o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră de până la 6.067 de tone de echivalent CO₂ pe an până la sfârşitul anului 2027.

"Această finanţare se încadrează în strategia mai amplă de sustenabilitate a Grupului UniCredit: aşezarea pe fundamente solide pentru a crea valoare. Ca lider în industria de leasing, avem nu doar rolul, ci şi datoria de a sprijini IMM-urile prin structurarea finanţării pentru active care vor reduce emisiile şi vor promova producţia de energie verde", a declarat Daniela Bodîrcă, CEO al UniCredit Leasing. "Poziţia de lider de piaţă pe care o deţinem de 15 ani nu rezultă doar din cifre, ci şi din faptul că depunem eforturi comune de a fi în pas cu tendinţele pieţei şi, cel mai important, de a ne asculta clienţii şi partenerii de afaceri. Împărtăşim această responsabilitate faţă de echipa noastră, de partenerii noştri, clienţii noştri şi, prin angajamentele noastre ESG, faţă de societate în general. ESG a devenit parte din ADN-ul afacerii noastre."

IFC va sprijini UCLC să îşi dezvolte şi să îşi extindă activitatea de finanţare în domeniul combaterii schimbărilor climatice, ajutând în acelaşi timp compania să îşi îmbunătăţească procesele interne pentru a putea acorda mai multe împrumuturi IMM-urilor şi corporaţiilor pentru proiecte climatice.

"Parteneriatul nostru cu UniCredit Group va extinde accesul atât de necesar la finanţare pentru IMM-uri şi pentru investiţii ecologice în România", a declarat Etleva Koka, Manager regional de sector pentru Europa, Sector - Institutii Financiare. "Pentru ca tranziţia ecologică a României să aibă succes, sectorul financiar local trebuie să se implice profund şi amplu. Leasingul este un produs excelent pentru a finanţa, de exemplu, investiţii în capacităţi locale de producţie energetică sau în activităţi industriale mai curate şi mai eficiente energetic."

IFC sprijină dezvoltarea sectorului privat din România de peste 30 de ani, cu sume angajate în valoare de 1,7 miliarde de dolari la 30 iunie 2023, stimulând tranziţia ecologică a ţării, conectivitatea digitală şi fizică şi integrarea în lanţurile valorice globale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

unbr.ro
danescu.ro
arsc.ro
raobooks.com
heidi-chocolate.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Feb. 2024
Euro (EUR)Euro4.9700
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5955
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2225
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8118
Gram de aur (XAU)Gram de aur299.4697

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
hipo.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb