Abonament gratuit

ÎN 10 IULIEŞapte listări la Bursa din Hong Kong, într-o singură zi

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional /

Şapte listări la Bursa din Hong Kong, într-o singură zi

Cifra este aproape de recordul maxim stabilit de piaţa asiatică: 8 IPO-uri în 12 iulie 2018

Preţul titlurilor uneia dintre companiile lansate vineri - OcuMension Therapeutics - a crescut cu aproape 200% pe parcursul sesiunii

Bursa de Valori din Hong Kong a avut, vineri, o zi plină de listări, ceea ce arată că investitorii continuă să fie atraşi de hub-ul financiar asiatic.

Pe piaţa din Hong Kong au debutat, în ultima zi a săptămânii trecute, şapte companii, faţă de opt, cât este recordul maxim în materie de IPO-uri lansate într-o singură zi la Hong Kong, stabilit în 12 iulie 2018, potrivit operatorului pieţei, Hong Kong Exchanges & Clearing.

Furnizorul de terapii oftalmice OcuMension Therapeutics a debutat cu succes vineri, la Hong Kong, acţiunile companiei urcând cu aproape 200% în prima parte a zilei. OcuMension a oferit 105,93 milioane de titluri în cadrul IPO, la un preţ de 14,66 dolari HK fiecare, atrăgând astfel 1,55 miliarde de dolari HK. Oferta a fost suprasubscrisă de 1.895,76 de ori, iar fondurile obţinute de societate vor fi utilizate pentru dezvoltarea de noi medicamente, dar şi pentru produsul său de bază, OT-401, care tratează inflamaţia cronică a ochiului, ce afectează segmentul posterior al ochiului. Cotaţia OcuMension Therapeutics a înregistrat un maxim al zilei de 43 de dolari HK (+193% faţă de preţul IPO), iar la finele sesiunii bursiere atingea 37 de dolari HK, fiind mai mare cu 152,4% comparativ cu preţul IPO. Volumul tranzacţiilor derulate cu aceste titluri a fost, vineri, de 59,07 milioane de acţiuni, potrivit site-ului Bursei.

Producătorul de ţigări electronice Smoore International Holdings Ltd. a oferit 574,35 milioane de acţiuni în cadrul IPO, la un preţ de 12,40 dolari HK, obţinând 7,12 miliarde de dolari HK. Oferta a fost suprasubscrisă de 116 ori. Acţiunile companiei au încheiat ziua de vineri cu o cotaţie de 31 de dolari HK (nivelul maxim al sesiunii), mai mare cu 150% faţă de preţul IPO. Vineri au fost derulate transferuri cu 318,62 milioane de titluri Smoore International, potrivit Bursei.

Greentown Management Holdings Co., divizia de management al proprietăţilor din cadrul dezvoltatorului imobiliar Greentown China, a oferit 477,56 milioane de acţiuni în cadrul IPO, la un preţ de 2,50 dolari HK, obţinând 1,19 miliarde de dolari HK. Oferta a fost suprasubscrisă de 11,2 ori. Acţiunile Greentown Management au urcat cu 30% vineri, la 3,25 dolari HK. Maximul sesiunii a fost 3,43 dolari HK, preţ cu 37,2% mai mare faţă de cel al IPO. Volumul transferurilor: 166,96 milioane de titluri, conform site-ului Bursei din Hong Kong.

Zhenro Services Group Ltd., divizie a dezvoltatorului imobiliar Zhenro Properties Group, a oferit 250 de milioane de titluri în cadrul IPO, la un preţ de 4,55 dolari HK, urmărind să atragă 1,14 miliarde de dolari. Oferta a fost suprasubscrisă de 102 ori. Preţul acţiunilor Zhenro Services Group a urcat cu 23,07% vineri, la 5,60 dolari HK. Pe parcursul sesiunii bursiere, cotaţia a ajuns la un maxim de 5,74 dolari HK, mai mare cu 26% faţă de preţul IPO. Cu titlurile Zhenro Services au fost realizate 158,98 milioane de transferuri, după cum informează Bursa.

Firma de publicitate online Adtiger Corporations Ltd. a oferit 150 de milioane de titluri la un preţ de 0,86 de dolari HK fiecare, atrăgând 129 de milioane de dolari HK. IPO-ul a fost suprasubscris de 5,18 ori. Cotaţia societăţii a urcat cu 24,4%, la 1,07 dolari HK. Pe parcursul zilei, preţul acţiunilor Adtiger a atins un maxim de 1,13 dolari HK (+31,4% faţă de preţul IPO), iar volumul transferurilor a fost de 124,96 milioane de titluri.

Producătorul de cabluri China Saftower International Holding Group Ltd. a debutat pe piaţa mai mică GEM (Growth Enterprise Market) din cadrul Bursei din Hong Kong, oferind 200 de milioane de acţiuni, la un preţ de 0,30 de dolari HK fiecare. Compania a obţinut 60 de milioane de dolari HK, iar oferta a fost suprasubscrisă de 29,1 ori. Titlurile China Saftower International au încheiat ziua de vineri cu un preţ de 0,217 dolari HK, mai mic cu 27,7% faţă de preţul IPO. Nivelul maxim al zilei a fost de 0,255 dolari, mai mic cu 15% faţă de preţul IPO. Volumul transferurilor derulate vineri cu titlurile China Saftower International: 86,35 milioane, conform site-ului Bursei din Hong Kong.

Firma biotehnologică Immunotech Biopharm Ltd. a oferit 100 de milioane de acţiuni la un preţ de 11 dolari HK fiecare, atrăgând astfel 1,1 miliarde de dolari HK. Oferta a fost suprasubscrisă de 260 de ori. Cotaţia Immunotech Biopharm a urcat cu aproape 41%, la 15,48 dolari HK. Cotaţia maximă a zilei a fost de 16,86 dolari HK, mai mare cu 53,3% mai mare faţă de preţul IPO. Volumul transferurilor cu titluri Immunotech Biopharm care au avut loc vineri la Bursa din Hong Kong: 73,62 milioane.

Stanley Chan, director de cercetare la Emperor Securities, declară, citat de South China Morning Post: "O mulţime de bani sunt atraşi prin aceste IPO-uri noi. Investitorii nu sunt prea îngrijoraţi de Legea privind securitatea naţională impusă de Beijing la Hong Kong, astfel că acest centru financiar atrage o cantitate importantă de lichiditate".

De menţionat că, tot vineri, operatorul chinez de spitale private Honliv Health Care Management Co. şi-a amânat listarea.

Circa 24 de companii au fost listate la Bursa din Hong Kong luna aceasta, conform datelor pieţei.

Bursa din Hong Kong încearcă să îşi păstreze o poziţie de top în clasamentul mondial al IPO-urilor. O analiză realizată în luna mai de Bloomberg News plasa Bursa din Shanghai drept lider pe piaţa listărilor, urmată de pieţele New York Stock Exchange, Nasdaq, Shenzhen Stock Exchange şi Hong Kong Stock Exchange.

La Bursa din Hong Kong au avut loc 64 de listări în primele şase luni din 2020, companiile atrăgând astfel un total de 87,5 miliarde de dolari HK (11,3 miliarde de dolari SUA) de la investitori, conform unui raport publicat de firma de contabilitate PwC. Cifra este cu aproximativ 22,3% mai mare faţă de perioada similară din 2019.

Amintim că, săptămâna trecută, unele surse citate de Reuters spuneau că Ant Group, divizia fintech a gigantului chinez de e-commerce Alibaba Group Holding Ltd., vrea să se listeze la Bursa din Hong Kong anul acesta, având ca ţintă să obţină o evaluare a companiei de peste 200 de miliarde de dolari. Conform surselor, compania ar vrea să listeze între 5% şi 10% din acţiunile sale în cadrul unei oferte publice iniţiale care s-ar număra printre cele mai mari lansate anul acesta. Oficialii Ant au declarat, însă, că informaţiile legate de planurile de listare nu sunt corecte, iar Alibaba nu a comentat.

O analiză realizată luna trecută de banca americană de investiţii Jefferies Financial Group arăta că 31 de companii chineze listate în prezent în SUA ar putea fi incluse în indicele de referinţă al Bursei din Hong Kong. Potrivit Jefferies, această "emigrare a listărilor" poate să atragă până la 557 de miliarde de dolari în centrul financiar asiatic.

În luna iulie, Bursa din Hong Kong a lansat la tranzacţionare zece contracte futures pe indici MSCI, care urmăresc evoluţiile acţiunilor de pe pieţele din Asia-Pacific. Lansarea celor zece produse, denominate în dolari americani, este parte a unui acord realizat între Hong Kong Exchanges & Clearing (HKEX) şi MSCI în luna mai, care îi permite pieţei asiatice să ofere la tranzacţionare contracte futures şi options pe 37 de indici care urmăresc evoluţiile acţiunilor din cadrul MSCI. Aceste titluri sunt tranzacţionate în China, Australia, India, Indonezia, Japonia, Malaysia, Taiwan şi Thailanda.

Operatorul pieţei din Hong Kong, HKEX, a marcat, în iunie, 20 de ani ca şi companie listată, prilej cu care a lansat Fundaţia HKEX, ale cărei activităţi vor fi caritabile.

Ziarul BURSA

14 august

Citeşte Ziarul BURSA din 14 august

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS

Curs valutar BNR

14 Aug. 2020
Euro (EUR)Euro4.8358
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1020
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4986
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3603
Gram de aur (XAU)Gram de aur256.1622

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Business Card
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
Balinesse Spa
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
myTEX.ro
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie