ÎN CAZUL IEŞIRII DIN ZONA EUROBank of America s-a gândit să trimită bani în Grecia cu camioanele

Ziarul BURSA #Internaţional / 4 septembrie 2012

Bank of America a luat în calcul să trimită bani cu camioa­nele în Grecia, în cazul ieşirii ţării din zona euro, astfel încât clienţii băncii să îşi poată plăti în continuare angajaţii şi furnizorii, în eventualitatea unui deficit de lichidităţi, relatează New York Times.

În timp ce Grecia încearcă cu dis­perare să evite intrarea în incapacitate de plată a datoriilor, companiile americane, între care şi Bank of America, se pregătesc pentru ceea ce în trecut era considerat de neconceput, şi anume că statul elen va fi nevoit în curând să părăsească zona euro.

Nimeni nu ştie cât de mare ar fi unda de şoc provocată de un exit al Greciei, dar marile bănci americane şi firmele de consultanţă au făcut recomandări clienţilor astfel încât să fie pregătiţi pentru un astfel de scenariu.

JP Morgan nu a dorit să îşi asume vreun risc şi a creat noi conturi pentru câţiva mari clienţi americani, rezervate pentru drahme sau oricare altă monedă ar succeda euro în alte ţări.

Grupul auto Ford şi-a configurat sistemele IT astfel încât acestea să poată efectua imediat operaţiuni în noua monedă elenă.

Aceste pregătiri contrastează cu asigurările venite din partea politicienilor europeni, potrivit cărora criza poate fi ţinută sub control, iar uniunea monetară va rezista.

Băncile centrale, ca şi Ministerul german de Finanţe, au analizat la rândul lor implicaţiile unei ieşiri a Greciei din zona euro, dar au fost secretoase în privinţa planurilor. Unele corporaţii încep însă să recunoască faptul să sunt pregătite dacă Grecia sau altă ţară vor renunţa la euro.

Între companiile europene care au confirmat că se pregătesc pentru un exit al Spaniei se numără Iberia Airlines şi British Airlines.

"Analizăm mai multe scenarii, inclusiv unul în care una sau mai multe ţări decid să treacă la altă monedă", a declarat Roger Griffith, director de risc la MasterCard, citat de Mediafax.

Compania Visa a confirmat la rândul ei într-un comunicat că are capacitatea să asigure "o tranziţie lină la o nouă monedă, cu probleme minime pentru clienţi".

Grupul auto Ford şi-a configurat sistemele IT astfel încât acestea să poată efectua imediat operaţiuni în noua monedă elenă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
csalb.ro
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

27 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9437
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.1379
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1954
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5513
Gram de aur (XAU)Gram de aur269.8751

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro