Abonament gratuit

ÎN LIPSA ORDONANŢELOR DE URGENŢĂ PE LEGISLAŢIA PENALĂMinistrul Justiţiei, demis de PSD

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică /

Ministrul Justiţiei, demis de PSD

Soarta ministrului justiţiei a fost pecetluită. Cei 55 de membri ai Comitetului Executiv Naţional al PSD au votat, ieri, aproape în unanimitate, retragerea sprijinului acordat lui Tudorel Toader şi demiterea lui din fruntea Ministerului Justiţiei.

Imediat după şedinţa de partid, Viroica Dăncilă a declarat: "În urma nemulţumirilor manifestate de majoritatea colegilor, cât şi a blocării unor acte normative, a problemelor ridicate de miniştrii cabinetului, s-a votat şi s-a acceptat demiterea lui Tudorel Toader din funcţia de minis­tru al justiţiei. Din punctul meu de vedere, Tudorel Toader ar trebui să îşi prezinte demisia. Referitor la activitatea aces­tuia, în opinia mea cred că s-a vorbit foarte mult în spaţiul public despre justiţie, iar Tudorel Toader a spus că va face anumite lucruri, pe care nu le-a finalizat. De asemenea, foarte multe acte normative au stat mult timp pe masa de lucru a Guvernului, deoarece nu au venit răs­punsurile solicitate Ministerului Justiţiei sau avizele au venit prea târziu".

La rândul său, liderul PSD, Liviu Dragnea a spus: "În CEx s-au exprimat foarte multe nemulţumiri la adresa lui Tudorel Toader, un om pe care eu, personal, îl respect, şi pe care eu, personal, l-am sprijinit în ultimii doi ani. S-au acumulat prea multe nemulţumiri cauzate de două motive. În primul rând, miniştrii au reclamat că se tot întârzia avizarea unor proiecte de acte normative la Ministerul Justiţiei, fiind nevoie, de mai multe ori, de intervenţia directă a premierului. În al doilea rând, Tudorel Toader a discutat foarte mult despre eventualitatea iniţierii unor ordonanţe de urgenţă, fără să facă nimic, lungind discuţia 3-4 luni de zile. A fost o decizie politică".

A fost un vot cu final ştiut înainte de a se desfăşura procedura, atât timp cât în ultimele zece zile, liderul PSD, Liviu Dragnea a dat tonul atacurilor concertate la adresa lui Tudorel Toader, care a fost practic linşat mediatic, la posturile de ştiri apropiate social-democraţilor.

După ce în urmă cu un an rectorul Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi era socotit cel mai competent ministru prin prisma revocării reuşite în cazul Kovesi, a impunerii înfiinţării şi funcţionării Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie şi a atacului declanşat - inclusiv procedural - la adresa procurorului general Augustin Lazăr, acum Tudorel Toader a devenit unul dintre cele mai detestate persoane de către liderii şi membrii PSD.

În opinia social-democraţilor, Toader se face vinovat de încetinirea luptei împotriva statului paralel, de neiniţierea ordonanţelor de urgenţă pentru modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală,, cu toate că ministrul de resort a cerut, în dese rânduri, asumarea politică din partea prim-ministrului Viorica Dăncilă a viitoarelor acte normative.

De altfel, Dăncilă s-a aflat printre cei care au votat, ieri, împotriva lui Tudorel Toader, chiar dacă în urmă cu două luni se declara mulţumită de colaborarea cu ministrul justiţiei.

După cum se poate observa, se pare că atunci când interesele partidului cer, premierul arată că mai important este PSD decât ceea ce crede ea despre colegii de cabinet.

Semnele că şedinţa CEx PSD va fi una furtunoasă au fost anunţate încă înainte de începerea acesteia.

Preşedintele PSD Vrancea, Marian Oprişan, a declarat că va fi o "discuţie foarte serioasă" şi a susţinut că trebuia dată OUG pentru modificarea articolelor din Condul penal declarate neconstituţionale. Fostul vicepremier Paul Stănescu a spus că "politica penală a unui Guvern o face majoritatea parlamentară, iar ministrul şi Guvernul pun în aplicare".

Liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, (n.r. - singurul care a votat în CEx pentru Tudorel Toader) a spus că ministrul justiţiei este "un profesionist bun, cu prestigiu ridicat în lumea universitară".

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a menţionat că Tudorel Toader este "un profesionist", în timp ce Olguţa Vasilescu l-a criticat dur pe ministrul Justiţiei.

Vasilescu a spus că Tudorel Toader ar trebui să părăsească funcţia de ministru.

Conform deciziei de ieri a CEx, portofoliul din fruntea Ministerului Justiţiei ar urma să fie preluat de Eugen Nicolicea, cel care este vicepreşedinte al Comi­siei juridice din Camera Deputaţilor.

Social-democraţii au decis şi înlocuirea Rovanei Plumb şi Nataliei Intotero, din fruntea Ministerului Fondurilor Europene, respectiv a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, care candidează pentru funcţiile de deputaţi europeni la alegerile din 26 mai.

Ele vor fi înlocuite de Oana Florea - la Fondurile Europene şi senatorul Liviu Tit Brăiloiu - la ministerul privindu-i pe românii din diasporă.

Amintim că ministrul Tudorel Toader s-a deplasat, ieri, la Senat, unde pe ordinea de zi era programată dezbaterea şi votarea unei moţiuni simple împotriva sa. Punctul respectiv de pe ordinea de zi nu a mai fost discutat, deoarece, după adoptarea modificărilor la Codul penal şi având cunoştinţă şi despre decizia CEx privindu-l pe ministrul justiţiei, senatorii PSD şi ALDE au părăsit sala de şedinţă şi, astfel, cvorumul nu a mai fost asigurat.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Faci ce zice POPA , nu ce face POPA vs ejacularea ....

Ziarul BURSA

14 august

Citeşte Ziarul BURSA din 14 august

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS

Curs valutar BNR

13 Aug. 2020
Euro (EUR)Euro4.8344
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0836
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4894
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3431
Gram de aur (XAU)Gram de aur253.5118

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Business Card
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
Balinesse Spa
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
myTEX.ro
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie