ÎN NOIEMBRIE 2021 Creşterea anuală a preţurilor producătorilor industriali din România a ajuns la 32,2%

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 5 ianuarie 2022

Creşterea anuală a preţurilor producătorilor industriali din România a ajuns la 32,2%

Rata anuală a PPI pe piaţa internă a ajuns la 40,4% în noiembrie 2021, după un avans lunar de 7,25%  În furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat preţurile au urcat cu 19,95%, în noiembrie 2021 comparativ cu octombrie şi cu 94,51% faţă de noiembrie 2020   În industria energetică, preţurile au crescut, în noiembrie 2021 faţă de noiembrie 2020, cu 95,84%

Preţurile producătorilor industriali (PPI) din România au crescut cu un ritm lunar de 4,9% în luna noiembrie, după un avans lunar de 6,3% în luna noiembrie şi de 3,16% în septembrie, conform datelor publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Pe piaţa internă preţurile industriale au crescut lunar cu o rată lunară din nou masivă de 7,25%, după o creştere de 8,69% în octombrie şi de 3,91% în septembrie, în timp ce pentru piaţa externă preţurile producătorilor au crescut cu doar 0,55% după o creştere lunară de 2,06% în octombrie şi de 1,85% în septembrie. În lunile de primăvară preţurile pentru extern au crescut cu un ritm mai rapid însă în luna iunie tendinţa s-a modificat ca urmare a scăderii cererii de la export. Acum tendinţa de creştere a preţurilor la intern s-a accentuat fără a exista semnale care să indice un top al tendinţei. Amintim că în noiembrie şi decembrie au fost consemnate noi recorduri la preţurile gazelor naturale şi energiei electrice, preţuri care au afectat marjele producătorilor şi au forţat creşterea preţurilor "la fabrică" şi chiar închiderea unor capacităţi de producţie. La gaze preţurile au corectat recordurile anterioare în ultima perioadă în condiţiile iernii mai blânde şi a unor livrări suplimentare de gaz american LNG.

Creşterea mai accelerată a preţurilor industriale pentru piaţa internă vine în condiţiile în care cererea de la export pentru industria românească a scăzut în ultima perioadă, după cum au arătat datele privind încrederea în economia României şi din sectoarele economiei româneşti publicate de Comisia Europeană (ESI).

În noiembrie aşteptările de producţie ale managerilor din industria românească s-au mai îmbunătăţit după ce au scăzut destul de mult în lunile anterioare, conform sondajului lunar al Comisiei Europene. Aşteptările cu privire la presiunile pe preţuri s-au îmbunătăţit şi ele comparativ cu lunile anterioare.

Andrei Rădulescu, BT: "Intensificarea presiunilor inflaţioniste la nivel de producător în industria internă în perioada recentă va contribui la persistenţa presiunilor inflaţioniste la consumator la un nivel ridicat pe termen scurt"

În ritm anual, creşterea preţurilor la producătorii industriali este de 32,2%, cel mai ridicat nivel din ultimele decenii şi în accelerare de la 26,8% în octombrie şi 19,5% în septembrie. În acelaşi timp, pentru perioada ianuarie - noiembrie 2021 se consemnează o creştere a preţurilor la nivel de producător în industrie de 13,2% an/an.

Andrei Rădulescu, directorul de analiză macro de la Banca Transilvania, arată că intensificarea presiunilor inflaţioniste la nivel de producător în industria internă în perioada recentă va contribui la persistenţa presiunilor inflaţioniste la consumator la un nivel ridicat pe termen scurt.

Evoluţia iniţială ascendentă a PPI a venit ca urmare a efectului de bază şi creşterii preţurilor la materiile prime în primele cinci luni din acest an, însă lunile de vară şi toamnă au adus la nivel global o tensionare adiţională a lanţurilor de aprovizionare şi a problemelor de pe zona de transport care au lungit timpii de livrare pentru produsele intermediare.

Avansul extrem al preţurilor la energie au contribuit de asemenea la creşterea PPI, care s-a transpus în sfera preţurilor de consum. Pe total industrie prelucrătoare creşterea lunară a preţurilor la producători este de 0,78% în noiembrie, în temperare de la 2,26% în octombrie şi 1,80% în septembrie, în timp ce inflaţia anuală pe industria prelucrătoare se situează la 19,07%, în accelerare de la 18,24% în octombrie şi 16,08% în septembrie.

Evoluţia preţurilor producătorilor industriali din ţara noastră se înscrie în tendinţa globală generală, cu menţiunea că creşterile de preţuri sunt transmise acolo unde se poate pe lanţ de către producători şi în final ajung la consumatorii finali. În privinţa creşterilor de preţuri la materii prime din ultimele luni BURSA a scris pe larg în ultimele luni şi a avertizat inclusiv că preţurile la energie vor continua să tragă în sus inflaţia (IPC) spre o rată anuală de 7-8%, care a fost atinsă deja în octombrie.

Amintim că lunile octombrie şi noiembrie au adus creşteri şocantă ale preţurilor producătorilor industriali în toată lumea. În Germania, creşterea lunară din octombrie a fost ceva mai mică decât cea din România, de 3,8%, dar mult peste orice estimare a analiştilor şi în accelerare după un avans de 2,3% în septembrie. Conform datelor publicate de statistica germană, rata anuală a PPI a urcat la un nou nivel record în octombrie de 18,4%.

Conform Institutului Naţional de Statistică, cele mai mari cresteri anuale la producătorii români au fost înregistrate în industria de extracţie a petrolului brut şi a gazelor naturale (+151,60%), de producţie şi furnizare de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+94,51%), industria extractivă (+80,67%), industria metalurgică (+59,51%), fabricarea substanţelor şi a produselor chimice (+34,40%), şi în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (+102,39%).

În industrii relevante pentru consumul de zi cu zi creşterile sunt tot extrem de mari: industria alimentară +10,26% anual cu un plus de 1,43% în noiembrie faţă de octombrie, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie +15,83%. În industria de fabricare a băuturilor preţurile au înregistrat un plus anual de 4,39%, în timp ce în industria de fabricare a produselor din tutun s-a înregistrat o creştere anuală de doar 0,96%.

Efectiv nu există totuşi activitate urmărită de INS cu preţuri mai mici comparativ cu octombrie 2020. În august singurele activităţi cu preţuri mai mici erau cele de servicii anexe extracţiei (-6,13%), potrivit datelor statistice. Acum aici este un plus de 2,77%.

În ceea ce priveşte decizia de politică monetară din începutul lunii ianuarie a Băncii Naţionale a României (BNR), analiştii anticipează că BNR va majora din nou dobânzile după ce operat primele majorări de dobândă în lunile octombrie şi noiembrie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

APA NOVA
eximbank.ro
danescu.ro
boromir.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5756
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0327
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8203
Gram de aur (XAU)Gram de aur355.5761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ccib.ro
tophotelconference.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb