ÎN PRIMELE NOUĂ LUNI ALE ANULUI ÎN CURS FAŢĂ DE PERIOADA SIMILARĂ DIN 2021Turism Covasna - de la pierdere la profit de 1,5 milioane lei

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Companii #Turism / 1 noiembrie 2022

Sursă foto: Facebook / Turism Covasna

Sursă foto: Facebook / Turism Covasna

Creşterea veniturilor companiei a fost mai accelerată decât cea a cheltuielilor

Turism Covasna, companie controlată de Transilvania Investments, a obţinut în primele nouă luni ale anului un profit net de aproape 1,5 milioane lei, faţă de o pierdere în intervalul ianuarie-septembrie 2021, când activitatea îi era încă afectată sever de pandemia Covid-19, pe fondul creşterii mai accelerate a veniturilor faţă de cheltuieli, după cum reiese din raportul companiei de turism balnear publicat, ieri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Cifra de afaceri s-a ridicat la 14,5 milioane de lei, cu 37,6% mai mare decât cea obţinută în primele nouă luni ale anului trecut, de 10,5 milioane de lei. Pe de altă parte, suma este cu 35% mai mică decât cea din Bugetul de Venituri şi Cheltuieli (BVC) aprobat de acţionari în primăvară.

"Diminuarea veniturilor din vânzări şi implicit a încasărilor comparativ cu prevederile din BVC apare ca urmare a menţinerii stării de alertă aproximativ pe toată durata primului trimestru din 2022, a influenţei conflictului armat din Ucraina asupra activităţii din turism, a acordării etapizate a voucherelor de vacanţă în sistemul bugetar începând din trimestrul al doilea al anului, a nevalorificarii integrale a biletelor de tratament acordate prin CNPP (n.r. Casa Naţională de Pensii Publice) în primele serii. Toţi aceşti factori au contribuit la diminuarea adresabilităţii atât pe segmentul intern cât şi pe cel de incoming, la neonorarea unor contracte, la diminuarea numărului de rezervări sau chiar anularea acestora", se arată în raportul companiei.

Pentru primele nouă luni ale anului, Turism Covasna a raportat cheltuieli de exploatare de 13,4 milioane de lei, cu 23,9% peste cele din intervalul ianuarie-septembrie 2021. Cheltuielile cu personalul au fost de 4,75 milioane lei, cu 16,3% peste cele din primele trei trimestre ale anului anterior, în timp ce Alte cheltuieli de exploatare s-au ridicat la 2,43 milioane de lei, în creştere cu 22,7%. Cheltuielile privind consumul de energie au avut o creştere mai mult decât triplă, de la 0,41 milioane în primele nouă luni ale anului trecut, la 1,54 milioane de lei în ianuarie-septembrie 2021.

"Creşterile accelerate ale preţurilor gazelor naturale, ale energiei electrice şi combustibililor ca urmare a liberalizării pieţei au condus la majorări de tarife la utilităţi, astfel: + 71% la energia electrică; + 27% la gazele naturale. Modificările de preţ ale utilităţilor au generat majorări semnificative ale preţurilor la toată gama de produse utilizate în sectorul de turism cât şi la prestările de servicii, între 10% şi 50%", se arată în raport, adăugându-se: "Accentuarea crizei forţei de muncă a condus la lipsa acută de personal calificat dar şi necalificat, fapt care a generat majorarea cheltuielilor de personal în vederea menţinerii personalului existent".

În aceste condiţii, compania a raportat pentru primele nouă luni ale anului un profit din exploatare de 1,8 milioane de lei, cu mult peste cel de 0,2 milioane lei din ianurie-septembrie 2021, rezultat ce a fost erodat de o pierdere din activităţi financiare de 0,27 milioane de lei.

Complexul balnear Turism Covasna este alcătuit din hotelurile Căprioara SPA & Wellness Resort, Covasna Complex Balnear, Cerbul Complex Balnear şi Camping Valea Zânelor. Transilvania Investments deţine 93% din compania de turism balnear.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
cautavocat.ro
danescu.ro
arsc.ro
Gala Regista 2023

Curs valutar BNR

07 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9022
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5747
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9405
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4884
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3601

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro