Conferinţa internaţională “Finanţarea Infrastructurii prin mecanismele Pieţei de Capital”Conferinţa internaţională “Finanţarea Infrastructurii prin mecanismele Pieţei de Capital”

ÎN URMA VÂNZĂRII SUBSIDIAREI DIN BULGARIA CĂTRE EUROHOLDCEZ obţine 335 milioane de euro

M.G.
Ziarul BURSA #Companii #Energie /

CEZ obţine 335 milioane de euro

Grupul Eurohold are afaceri şi în ţara noastră 

Compania bulgară Eurohold a semnat joi un acord privind achiziţionarea activelor CEZ din Bulgaria pentru 335 de milioa-ne de euro (377,9 milioane de dolari), trans-mit AFP şi Reuters, preluate de Agerpres.

Compania de tip holding Eurohold, care activează în domeniul asigurărilor, vânzărilor de maşini şi managementului activelor în zece state europene, a intrat în aprilie în negocieri exclusive pentru achiziţionarea activelor CEZ din statul balcanic, inclusiv un distribuitor care furnizează electricitate către mai mult de trei milioane de bulgari.

Eurohold are afaceri şi în ţara noastră, deţinând Euroins, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa locală a asigurărilor.

Eurohold intenţionează să finanţeze achiziţia printr-o combinaţie de acţiuni şi datorii, mandatând deja două bănci globale de investiţii pentru a asigura finanţarea.

Într-un comunicat, compania precizează: "Achiziţionarea de către Eurohold a activelor CEZ din Bulgaria ar urma să se finalizeze după obţinerea aprobărilor autorităţilor de reglementare".

Compania de utilităţi CEZ îşi vinde, astfel, toate cele şapte unităţi din Bulgaria. Statul ceh deţine 70% din CEZ.

Luna trecută, directorul general Daniel Benes a anunţat că CEZ şi-a planificat vânzarea activelor din România, Bulgaria, Turcia şi Polonia, ca parte a strategiei de a se concentra pe piaţa din Cehia. Benes a adăugat că vânzarea acestor active ar putea aduce companiei "mai multe zeci de miliarde de coroane".

Câştigurile obţinute ar putea fi folosite pentru reducerea gradului de îndatorare, pentru oportunităţi de investiţii în Cehia şi pentru plata unor dividende extraordinare acţionarilor, au afirmat directorii companiei cehe de utilităţi.

"Vom dezvolta o abordare mult mai detaliată a câştigurilor, pe măsură ce vindem activele. Dar cu siguranţă ne vom asigura că acţionarii noştri primesc dividende bune", a precizat un membru al Board-ului, Pavel Cyrani.

Acesta a adăugat că CEZ nu este forţat să vândă, iar grupul se bazează pe majorarea preţului electricităţii şi pe creşterea reţelei sale de distribuţie şi a serviciilor în domeniul energiei pentru a contracara câştigurile pierdute în urma vânzării activelor.

În 26 iunie va avea loc Adunarea Generală a Acţionarilor CEZ unde se va supune la vot planul privind vânzarea activelor şi acordarea unor dividende de 24 de coroane/titlu.

Benes a amintit că CEZ are drept obiectiv creşterea EBITDA la 75 de miliarde de coroane (3,26 miliarde de dolari) în 2024-2025, de la 49,5 miliarde de coroane în 2018.

CEZ şi-a încetinit încetul cu încetul expansiunea în Balcani în ultimii ani, după ce a investit masiv în regiune în urmă cu peste un deceniu.

În România, CEZ a cumpărat, în 2005, fosta filială de distribuţie şi furnizare a electricităţii Electrica Oltenia. Grupul deţine şi cel mai mare parc eolian terestru din Europa, de 600 de MW, de la Fântânele-Cogealac.

CEZ a anunţat că noua strategie se va concentra pe proiectele nucleare şi bazate pe cărbune, pe modernizarea distribuţiei şi îmbunătăţirea serviciilor energetice de business în Republica Cehă şi în ţările vecine.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Cotnari
Gala Anis
Leap

ENGLISH SECTION

more articles

Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS