INDIA este unul dintre potenţialii partenerii strategici în dezvoltarea sectorului energiei solare din România

Ziarul BURSA #Internaţional #Energie / 12 septembrie

INDIA este unul dintre potenţialii partenerii strategici în dezvoltarea sectorului energiei solare din România

"În vremurile moderne şi din dorinţa de a avansa, omul a deranjat echilibrul naturii şi a provocat daune mari mediului înconjurător. Dacă dorim să restabilim echilibrul vieţii cu natura, calea către această viaţă poate fi luminată doar de către Soarele nostru. Pentru a proteja viitorul omenirii, trebuie să mergem împreună cu Soarele. Soarele este singura sursă de energie, iar energia solară poate avea grijă de toată lumea." - Narendra Modi Prim-Ministrul Indiei

Din cele mai vechi timpuri, Soarele a fost considerat ca dătător de viaţă al planetei noastre. Atât India cât şi România, oferă un potenţial foarte mare de energie solară. Aproximativ 5.000 de trilioane de kWh pe an sunt recepţionate pe întreaga suprafaţă de uscat a Indiei, majoritatea zonelor primind în jur de 4-7 kWh pe mp pe zi.

Din punct de vedere al securităţii energetice, energia solară este cea mai sigură dintre toate sursele, deoarece este disponibilă şi inepuizabilă. Teoretic, o parte din energia solară totală captată (dacă este captată eficient) poate îndeplini cerinţele de energie ale întregii lumi. În ultimii ani, sectorul energiei solare din India a devenit un jucător foarte important în capacitatea de regenerare a energiei solare şi conectarea la reţeaua publică.

Institutul Naţional de Energie Solară a evaluat potenţialul solar al Indiei la aproximativ 748 GW, presupunând că 3% din suprafaţa deşeurilor va fi acoperită de module solare fotovoltaice. Energia solară ocupă un loc central în Planul Naţional de Acţiune privind schimbările climatice ale Indiei. Misiunea Solară Naţională, una dintre misiunile cheie înfiinţate cu scopul de a aborda problema creşterii ecologice durabile ţi de a stabili India ca fiind liderul global în energia solară prin crearea politicilor de susţinere a implementării tehnologiei solare în întreaga ţară cât mai repede posibil.

India ocupă locul 3 în indicele de atractivitate al ţării de energie regenerabilă în 2021 şi a treia ţară consumatoare de energie din lume. Guvernul Indiei şi-a stabilit obiective:

de a reduce emisiile totale de carbon proiectate ale Indiei cu 1 miliard de tone până în 2030,

de a reduce intensitatea de carbon a economiei naţiunii cu mai puţin de 45% până la sfârşitul deceniului,

de a atinge emisii nete de carbon zero până în 2070

de a extinde capacitatea instalată de energie regenerabilă a Indiei la 500 GW până în 2030.

Obiectivul Indiei este de a stabili 100 GW de energie solară până în martie 2023.

Guvernul Indiei acordă o atenţie specială producţiei locale de echipamente solare în India în cadrul schemei Atmanirbhar Bharat. Un "Program naţional privind modulele solare fotovoltaice de înaltă eficienţă" a fost aprobat în 2021 pentru a promova producţia de module fotovoltaice solare de înaltă eficienţă, inclusiv componente verticale, cum ar fi celule solare fotovoltaice, wafer-uri sau lingourile. India plănuieşte să economisească între 15-20% din factura de energie a unei case prin promovarea energiei solare regenerabile.

În cadrul schemei PLI, a fost alocată o cheltuială suplimentară de 24.000 de crore INR (3,2 miliarde USD) pentru a crea o capacitate de producţie solară de aproximativ 40 GW. Există oportunităţi extraordinare în India pentru investiţii în industriile de echipamente solare. Până la 100% ISD sunt permise în cadrul rutei automate pentru proiectele de generare şi distribuţie de energie regenerabilă, sub rezerva prevederilor Legii privind energia electrică, 2003

Cele mai importante companii din sectorul energiei solare din India sunt: Waaree Energies Ltd, Tata Power Solar Systems, Vikram Solar, Adani Solar, Microtek Solar Solutions, Loom Solar Pvt . Ltd., Moser Baer Solar Ltd, EMMVEE, RenewSys Solar, Icomm Tele Ltd. Până în prezent, acestea au implementat proiecte majore atât în India cât şi în diferite ţări din lume.

INDIA este unul dintre potenţialii partenerii strategici în dezvoltarea sectorului energiei solare din România

India a eleborat un plan de proiecte viitoare pentru dezvoltarea sectorului energiei solare ce constă în:

45 de parcuri solare cu o capacitate totală de 37 GW au fost aprobate

Cel mai mare parc de energie regenerabilă din lume, cu o capacitate de 30 GW, proiect hibrid solar-eolian este în curs de instalare în Gujarat

India s-a clasat pe locul al treilea la nivel global pentru adăugările totale de energie din surse regenerabile cu 15,4 GW în 2021, după China (136 GW) şi SUA (43 GW).

Proiecte de energie solară plutitoare prin desfăşurarea panoului solar pe suprafaţa apei, care măresc performanţa panoului cu 5-10%

Viitoarele proiect de energie solară plutitoare: Rezervorul Omkareshwar (600MW), Rezervorul Ramagundam (100MW), Proiectul Kayamkulam (92MW) etc.

INDIA este unul dintre potenţialii partenerii strategici în dezvoltarea sectorului energiei solare din România

Recent, India a ajuns pe locul cinci în lume în ceea ce priveşte desfăşurarea energiei solare, depăşind Italia. În prezent, tariful solar în India este foarte competitiv şi a atins paritatea reţelei. India a fost a doua cea mai mare piaţă din Asia pentru noua capacitate solară fotovoltaică şi a treia la nivel global (creştere de 13 GW în 2021). Capacitatea instalată de energie solară a crescut de 19,3 ori în ultimii 8 ani şi se ridică la 56,6 GW, la 1 iunie 2022, în curând India va depăşi chiar şi Germania (59,2 GW).

Începând cu martie 2022, preţurile energiei electrice au explodat în toată Europa, 280 din cei 800 de furnizori regionali de energie raportând o creştere medie de 7,6%.

România are o acoperire solară bună, cu 210 de zile însorite pe an şi un flux anual de energie solară între 1.000 kWh/m2/an şi 1.300 kWh/m2/an, comparativ cu alte ţări europene.

Conform hărţii Solargis - "Potenţial de energie fotovoltaică", România este împărţită în trei zone principale de însorire:

Zona roşie, de aproximativ 1.387 kWh/m2/an şi corespunde Olteniei, Munteniei, Dobrogei şi sudului Moldovei.

Zona galbenă, 1.168-1.241 kWh/m2/an, cuprinde regiunile carpatice şi subcarpatice ale Munteniei, toată Transilvania,

Zona mijlocie şi nordică a Moldovei, Banat, şi zona albastră, 1.095-1.168 kWh/ m2/an, regiunile montane.

INDIA este unul dintre potenţialii partenerii strategici în dezvoltarea sectorului energiei solare din România

Pentru a-şi atinge obiectivul de 30,7% pentru energia din surse regenerabile propus pana in anul 2030, România intenţionează să adauge aproximativ 7 GW de capacitate nouă de energie regenerabilă, din care aproximativ 3,7 GW sunt proiectate a fi proiecte solare, conform planului. Companiile indiene au acum suficientă experienţă în implementarea cu succes a proiectelor de energie solară de mii de MW. Pentru a realiza obiectivul propus de catre Romania, companiile din India sunt deschise pentru colaborare si investitii în sectorul energiei solare. României ca si India poate beneficia de numeroase avantaje prin aderarea la Alianţa Internaţională Solară.

Ambasada Indiei în România sprijină companiile şi organizaţiile interesate în dezvoltarea relaţiilor comerciale sau de investiţii dintre India şi România.

(C)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9207
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6726
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9903
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7178
Gram de aur (XAU)Gram de aur269.7555

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro