Îngrijorări privind eficienţia vaccinurilor actuale împotriva unor variante foarte contagioase ale coronavirusului, în urma unor cercetări recente

J.P.
Internaţional / 22 ianuarie

Îngrijorări privind eficienţia vaccinurilor actuale împotriva unor variante foarte contagioase ale coronavirusului, în urma unor cercetări recente

Mai multe studii care au apărut în această săptămână creează îngrijorare, pentru că cercetările preliminare arată că este posibil ca vaccinurile actuale să fie mai puţin eficiente împotriva unor variante ale coronavirusului, cum este cea din Africa de Sud, puternic contagioasă, relatează G4media.

Revistă Nature publică un articol în care precizează că un val de studii de laborator a apărut în ultimele zile pe acest subiect, ducând la creşterea îngrijorărilor în legătură cu unele dintre tulpinile noi de Sars-CoV-2.

"Unele dintre datele pe care le-am văzut în ultimele 48 de ore m-au speriat cu adevărat", spune Daniel Altmann, imunolog la Imperial College London, care îşi face griji că unele dintre rezultate ar putea arăta că vaccinurile anti-COVID sunt mai puţin eficiente în faţa acestor variante.

Însă concluziile nu sunt clare, precizează Altmann şi alţi cercetărori.

Studiile - care au examinat sângele unui număr mic de persoane care s-au recuperat după ce au făcut COVID-19 sau care au primit un vaccin - au testat doar capacitatea anticorpilor lor de a "neutraliza" variantele în testele de laborator şi nu efectele mai largi ale altor componente de răspuns ale sistemului imunitar.

De asemenea, datele nu indică dacă modificările activităţii anticorpilor fac vreo diferenţă în ceea ce priveşte eficacitatea reală a vaccinurilor sau în ceea ce priveşte probabilitatea reinfectării. "Vor fi importante aceste schimbări? Chiar nu ştiu ", spune Paul Bieniasz, virusolog la Universitatea Rockefeller din New York, care a condus unul dintre studii.

Cele mai multe îngrijorări sunt legate de varianta coronavirusului decoperită în Africa de Sud şi denumită 501Y.V2.

O echipă condusă de Tulio de Oliveira, bioinformatician la Universitatea KwaZulu-Natal din Durban, Africa de Sud, a izolat virusul 501Y.V2 izolate de la persoane infectate cu varianta. Au testat apoi aceste probe cu ser - porţiunea de sânge care conţine anticorpi - prelevat de la şase persoane care s-au recuperat după COVID-19 cauzată de alte versiuni ale virusului. Acest ser convalescent tinde să conţină anticorpi "neutralizanţi" sau de blocare a virusului, care pot preveni infecţia. Cercetătorii au descoperit că serul convalescent a avut o acţiune mult mai mică în neutralizarea 501Y.V2 decât la neutralizarea altor variante care au circulat mai devreme în pandemie. Plasma unora a avut performanţe mai bune faţă de 501Y.V2 decât a altora, dar în toate cazurile, puterea de neutralizare a fost substanţial slăbită, spune de Oliveira. "Este extrem de îngrijorător".

Într-un studiu separat, o echipă condusă de virusologul Penny Moore de la Institutul Naţional pentru Boli Transmisibile şi Universitatea Witwatersrand din Johannesburg, Africa de Sud, a cercetat efectele serului convalescent asupra diferitelor combinaţii de mutaţii găsite în 501Y.V2. Au făcut acest lucru folosind un "pseudovirus" - o formă modificată de HIV care infectează celulele folosind proteina SARS-CoV-2. Pentru 21 din cei 44 de participanţi la aceste experimente pseudovirusurile au fost complet rezistente la serul convalescent şi au fost parţial rezistente la marea majoritate a celor testaţi, a descoperit echipa lui Moore.

Acum există dovezi ale mai multor reinfectări cu 501Y.V2 în Africa de Sud, spune de Oliveira.

Ambele echipe sud-africane vor testa în curând varianta 501Y.V2 cu ser de la persoanele care au participat la testele de vaccin COVID-19, iar studii similare sunt în curs de desfăşurare în laboratoare din întreaga lume. O echipă condusă de Bieniasz a constatat că mutaţiile virusului în 501Y.V2 au cauzat scăderea modestă a capacităţii anticorpilor de la persoanele care au primit fie vaccinurile ARNm Pfizer, fie Moderna. Aceasta este "o constatare liniştitoare", spune Moore, dar va fi important să testăm consecinţele mutaţiilor suplimentare pe care le poartă 501Y.V2.

Vestea bună este că BioNTech a dat asigurări încă de la finaul anului trecut că poate furniza un nou vaccin în şase săptămâni, în cazul unei mutaţii a coronavirusului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dezbaterea online “Exporturile, în primul rând!”
BTPay
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale

Curs valutar BNR

05 Mar. 2021
Euro (EUR)Euro4.8831
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0924
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4065
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6478
Gram de aur (XAU)Gram de aur223.0612

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
Concurs de idei de afaceri inovative ”Money is Funny” – ÎNSCRIERI
www.hipo.ro
HackITall2
Women Professionals in the Automotive Industry
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro