INS: Construcţiile - creştere puternică în aprilie

M.G.
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 17 iunie

INS: Construcţiile - creştere puternică în aprilie

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut în ritm lunar cu 19,5% la clădirile nerezidenţiale, cu 18,6% la clădirile rezidenţiale şi cu 1,2% la construcţiile inginereşti

Statisticile publicate ieri de INS privind evoluţia sectorului construcţiilor în luna aprilie indică o creştere puternică a activităţii din acest sector după încheierea sezonul rece. În luna martie, volumul lucrărilor de construcţii a urcat cu doar 0,8%, iar în februarie cu 2,3%.

În ciuda avansului în activitate, construcţiile au evoluat la un ritm sub potenţial pentru a şaptea lună la rând în aprilie, conform unei analize realizate de Andrei Rădulescu, directorul de analiză macro de la Banca Transilvania.

Sectorul construcţiilor a crescut astfel pentru a treia lună la rând în aprilie, cu un ritm lunar în accelerare la 7,8%. Această evoluţie a fost determinată, în principal, de redinamizarea reparaţiilor capitale, care au înregistrat o creştere de 28,3% lună/lună în aprilie, după -21,3% lună/lună în martie. De asemenea, ritmul lunar al construcţiilor noi a accelerat de la 6% în martie la 9,2% în aprilie, după cum arată Andrei Rădulescu. Nu în ultimul rând, lucrările de reparaţii curente au urcat cu 1,1% lună/lună în aprilie.

Acesta notează într-un raport: "Statisticile indică accelerarea ritmului anual pentru acest sector intensiv în capital şi forţă de muncă în aprilie, spre cel mai ridicat nivel din octombrie 2020, evoluţie influenţată de redeschiderea economiei, nivelul redus al costurilor reale de finanţare şi perspectivele favorabile pentru investiţii la începutul ciclului economic postpandemie".

Dinamica anuală a sectorului de construcţii a accelerat totodată de la 2,8% în martie la 15,4% în aprilie, cea mai bună evoluţie din luna octombrie.

"Se evidenţiază majorarea construcţiilor noi cu o dinamică anuală de 26,6% în aprilie. Pe de altă parte, lucrările de reparaţii curente şi cele de reparaţii capitale s-au ajustat cu ritmuri anuale de 0,7%, respectiv 10%", mai arată Andrei rădulescu.

De asemenea, lucrările de construcţii inginereşti şi cele de clădiri nerezidenţiale au urcat cu 1% an/an, respectiv 14,3% an/an.

Totodată, analiza lui Rădulescu pe obiecte de construcţii evidenţiază accelerarea lucrărilor de construcţii clădiri rezidenţiale la 49,7% an/an în aprilie, "evoluţie susţinută de nivelul redus al costurilor reale de finanţare şi de ameliorarea încrederii în economie, pe fondul semnalelor pozitive din perspectiva controlului crizei sanitare".

INS: Construcţiile - creştere puternică în aprilie

În ritm lunar, pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la clădirile nerezidenţiale (+19,5%), clădirile rezidenţiale (+18,6%) şi la construcţiile inginereşti (+1,2%).

"Prin urmare, în primele patru luni din 2021 sectorul de construcţii a consemnat un avans de 5,7% an/an: majorarea construcţiilor noi cu 12,4% an/an a contrabalansat ajustarea reparaţiilor curente (cu 5,6% an/an) şi reparaţiilor capitale (cu 11,3% an/an)", mai notează Andrei Rădulescu.

Analistul mai consideră că sectorul construcţiilor va creşte cu un ritm ridicat în acest deceniu, superior dinamicii PIB.

"În scenariul macroeconomic central BT prognozăm creşterea sectorului de construcţii cu un ritm mediu anual de peste 7% în perioada 2021-2025, evoluţie susţinută de nivelul redus al costurilor reale de finanţare, climatul pozitiv din sectorul bancar şi implementarea programelor lansate de Uniunea Europeană după incidenţa pandemiei (inclusiv Next Generation)", explică economistul.

Opinia Cititorului ( 5 )

 1. ALOOOOO alea sunt date cu efect intarziat!!!

  Unde doamne iartama accelerare in constructii ca vad la orizont zeci de macarale intepenite!!!! 

  Efectiv INTEPENITE!!! 

  Daca ave acceleratia asta grozava de ce Gov face squeze prin restrangere / inchidere PUZ-uri?  

  Intreb si eu! 

  semnat comenturi "cretine" 

  1. Mai misca-te si tu putin prin sufragerie! Acum vezi si macaralele care lucreaza?

   Sunt intepenite ca pondere!!!

   Lucrez in domeniul imobiliar!!! 

   Stai calm! 

   semnat comenturi "Cretine" 

   Avem deja saturatie ca pondere procentuala pe: Prelungirea Ferentari, Bragadiru, Colentina, Rahova, ... pe ciclu!

   Mai urmeaza un buff de livrare stocuri in 2021-2023 si odihna frumoasa pe urma! - in raport cu acceleratiile trecute din 2017-2019 la vanzari si predari livrari! 

   Avem oricum inceput de trend cu minus 120.000 mii de oameni pe an (pierdere populatie romania)... decei vor exista varsari de stocuri peste stocuri deja livrate. 

   Ce e drept multe stocuri vor fii invechite sau chiar daramate, dat si asa va exista o presiune de temperare! 

   Oricum avem exagerat de multe zone cu active imobiliare in depresie economica in timp ce alte zone au bule severe in raport cu economia respectiva! 

   Sa termine de asezat la casa lor valul 27-35 ani si pe urma se asterne linistea! 

   semnat comenturi "cretine" 

   Aia e cresterea pentru finalizat deja proiecte accesate prin credit in 2019-2020 iarna!

   Pezi GDPul real si indicele industrial pe mai multe zone economice!!! 

   Au cazut in CAP destul de SEVER! 

   Asemenea corectii dureaza intre 3-5 ani minim!!!! 

   Pe Romania avem decalaj caci a varsat GOVul in disperare lichiditate in sistemul financiar, banca a trantit dobanda ca sa ajute investitorii, etc. 

   Oricum avem salturi exagerate pe Botosani Decembrie 2018 -18.000 mii euro garsoniera = 2020 28.000 -32.000 mii euro Garsoniera (veche). 

   Avem buleli de preturi apartament 4 camere cerere 55.000 mii euro 2020 etaj patru cumparat efectiv cu 39.000 mii euro in 2021!! 

   Despre ce vorbim? 

   Avem pe Botosani bula bulelor in raport corect cu veniturile de acolo!!! 

   Avem pe Judetul Ilfov una dintre cele mai mari bule Europene din cauza invartirii de capital nominal pe cap de locuitor (intrari de fluxuri straine); vezi GDP pe CAPITA pentru Ilfov; distractie si soare timp de peste 8 ani!!! 

   semnat comenturi "cretine" 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Apanova
anahotels.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Aug. 2021
Euro (EUR)Euro4.9183
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1388
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5775
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7564
Gram de aur (XAU)Gram de aur240.8930

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Allview
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro