Abonament gratuit

Insula Belina a revenit în proprietatea statului

G.M.
Politică /

Insula Belina (Sursa Foto: Google Earth)

Insula Belina (Sursa Foto: Google Earth)

Costel Alexe, ministrul Mediului: "Am găsit un heliport, o unitate de cazare şi alte anexe, toate ridicate fără autorizaţie de construcţie"

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a participat, astăzi, alături de directorul general al Administraţiei Naţionale a Apelor Române(ANAR) la preluarea în mod oficial, de către stat, a insulei Belina şi braţului Pavel, foste fiefuri ale lui Liviu Dragnea, ex-preşedintele PSD şi ale liderilor social-democraţi din judeţul Teleorman.

Costel Alexe a declarat: "Pe lângă heliportul folosit, am găsit o unitate de cazare şi alte anexe, construite fără autorizaţie. Toate bunurile vor fi expertizate tehnic, inventariate şi, în urma analizei, vom decide care va fi destinaţia acestei zone. Deşi suntem la 30 de ani de la Revolutie, mulţi dintre politicieni nu au învăţat nimic. Au reuşit să transforme bunuri care aparţin statului român în locuri de promenadă, exclusiviste, destinate clientelei unor politicieni locali sau unor grupuri de oameni de afaceri privilegiaţi".

Ministrul de resort a spus că doreşte ca întregul proces legat legat de cartea funciară şi de actele administrative ale celor de la ANAR să se facă repede pentru a radia rapid drepturile celor care apar în cartea funciară cu privire la insula Belina şi braţul Pavel.

"Sper ca, după expertizarea construcţiilor ilegale, făcute de cei care trebuiau să respecte legea, să facem o analiză transparentă şi să stabilim destinaţia acestei zone. Aceste zone ale României trebuie redate cetăţenilor, iar la fel trebuie să facem şi în privinţa pădurilor şi rezervaţiilor naturale", a spus Costel Alexe.

Din păcate, ministrul Mediului şi cei care îl însoţeau nu au putut intra în clădirile construite ilegal de apropiaţii fostului şef al PSD, Liviu Dragnea, deoarece firma care încă le are în administrare nu a permis accesul în imobilele respective.

"Mă voi asigura că vor fi radiaţi rapid din cartea funciara. O astfel de atitudine în dispreţul legii şi a cetăţenilor nu trebuie tolerată în România", a precizat Costel Alexe.

Amintim că, în 27 iunie 2018, Direcţia Naţională Anticorupţie a decis trimiterea în judecată a dosarului Belina, în care printre inculpaţi se numără Sevil Shhaideh, fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

În afara fostului ministru, au mai fost trimişi în judecată Stoian Ionela, fost director în cadrul Ministerului Agriculturii, şi Ionuţ Adrian Gâdea, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, ambii pentru complicitate la abuz în serviciu, Mariana Sanda Gheorghiu, Rodica Guşă, foste asistente registrator în cadrul Biroului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Alexandria, pentru infracţiunea de fals intelectual.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că în anul 2013, prin acţiunea concertată a persoanelor de mai sus, părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel (cu suprafaţă de 278,78 ha, respectiv 45 ha), situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal firmei Tel Drum SA, despre care în mass-media au apărut informaţii că este controlată de fostul lider social-democrat Liviu Dragnea. Contractele au fost încheiate pe o perioadă de 10 ani, fără organizarea unei licitaţii şi fără iniţierea şi parcurgerea procedurii de emitere a unei hotărâri de consiliu judeţean.

Pentru realizarea transferului de proprietate, procurorii susţin că la iniţiativa lui Sevil Shhaideh a fost adoptată HG 943/2013, act cu caracter individual prin care au fost încălcate o serie de dispoziţii legale.

Conform procurorilor, prejudiciul total în respectivul dosar se ridică la 3.734.052 lei.

Dosarul Belina se află pe rolul Tribunalului Bucureşti.

Opinia Cititorului ( 8 )

 1. Hai nea Liviule la știucă!!!

  Ce zici nea Liviule de baietii de la SNAp, ti-o facura. Si motatele o duc bine. Ce face un fund de olteanca. Ai sarit din caruta prea devreme. Urmeaza altii nu-ti fa griji.

  1. mai sunt in tara ac. are cine sa le caute?

   La Bacau este o insula(de agrement) aflata in santier de ani multi. Pe aceasta nu o vrea nimeni? Probabil toti romanii care mergeau in Turcia, Grecia, Bulgaria, vor merge anul acesta pe Insula Belina (la cata publicitate s-a facut cred ca s-au ocupet toate locurile pana in anul 2520.}

  Mare realizare cu insula asta. Toate televiziunile comentează știrea asta că o mare cucerire. Să vedem ce va face statul cu aceste bunuri. Probabil le va lăsa în paragină.

  1. La câtă publicitate au făcut autoritățile, grecii își vor părăsi țara pentru a se muta pe insula Berlina.

   Și turcii.

  E ok faptul ca revine in posesia statului.Si asa sa ramana.

  Sper sa nu devina un transfer de proprietate ,peste cativa ani. 

  O moneda de schimb.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
BTPay
ADAMA
elco

Curs valutar BNR

24 Noi. 2020
Euro (EUR)Euro4.8703
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0980
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4902
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4738
Gram de aur (XAU)Gram de aur239.0541

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cramele Cotnari
Aratoys
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
Topul firmelor din Bucuresti 2020
Legal Accelerators
Forumul padurilor

ENGLISH SECTION

more articles

Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie