ÎNTÂLNIRE URSACHE-GITENSTEIN-VAN GRONINGENASF ar putea permite tuturor emitenţilor listarea secundară pe alte pieţe

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 septembrie 2014

ASF ar putea permite tuturor emitenţilor listarea secundară pe alte pieţe

Mircea Ursache: "Vom accepta o manieră de listare a FP la Londra"

"Regulamentul pentru GDR-uri pe acţiuni existente va fi pentru toţi emitenţii", spune vicepreşedintele ASF

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va accepta o manieră de listare a Fondului Proprietatea (FP) la Londra, consideră Mircea Ursache, vicepreşedintele Autorităţii pentru piaţa de capital, care spune, însă, că reglementarea pe care o va da Autoritatea nu va fi una specială pentru FP, ci una pentru toţi emitenţii.

Mircea Ursache a discutat acest subiect, marţi, într-o întâlnire cu Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank, şi cu Mark Gitenstein, fostul ambasador al SUA, membri ai Comitetului Reprezentanţilor Acţionarilor Fondului Proprietatea.

"Solicitarea lor (n.r. a reprezentanţilor acţionarilor FP) este ca listarea Fondului la Londra să se facă fie prin certificate globale de depozit (GDR-uri), fie prin DI (Depository Interests), însă având ca activ suport acţiunile deja existente, şi nu pe modelul «Electrica».

Poziţia mea este că vom accepta o manieră de listare secundară a Fondului Proprietatea", ne-a declarat Mircea Ursache, adăugând: "Lucrăm la un regulament, care însă nu va fi special pentru Fondul Proprietatea, ci pentru toţi emitenţii care doresc acest lucru.

Din punct de vedere al analizei experienţelor de până acum, lichiditatea de pe piaţa străină nu este semnificativă. Va trebui să facem un studiu de impact să cercetăm efectele în cazul în care nu se emit acţiuni noi. Noul regulament va fi supus dezbaterii publice".

Un alt punct pe ordinea discuţiilor a fost modificarea prevederilor legislative care stabilesc că administratorul FP este ales prin licitaţie internaţională.

"Legiuitorul nu s-a gândit că FP va ajunge o entitate privată şi va trebui să decidă singură, în Adunarea Generală, alegerea administratorului şi indemnizaţia acestuia. Cu titlu de lege, alegerea administratoruliu FP se face pe baza unei selecţii internaţionale organizate de Guvernul României. Aceste prevederi sunt caduce. Este nevoie ca aceste acte normative să sufere amendamente. Vom încerca, printr-o hotărâre de guvern, să facem corecţiile necesare. Iniţiatorul legislaţiei privitoare la restituiri este Ministerul Justiţiei, căruia I-am trimis această propunere".

Vicepreşedintele Autorităţii ne-a mai spus că a convenit să se întâlnească periodic cu reprezentanţii acţionarilor FP, distinct de întâlnirile uzuale cu administratorul Fondului.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Cand vedem studiul de impact referitor la cumpararile incrucisate la sifuri ?

    1. Cand aservitii de la ASF vor fi inlocuti cu specialisti de buna credinta. Ca tot am vorbit de aserviti, Ursache inca mai este la ASF? Normal era sa fie trimis la plimbare (si eventual la DNA) dupa constituirea cartelului SIFs prin legalizarea achizitiilor incrucisate. Impactul l-am vazut deja la SIF2 care a cumparat SIF4 pentru a vota impotriva dividendului (adica pt a-si submina propriul plasament la SIF4!), la SIF4 care face jocurile SIF1 (la BIO de exemplu) dar cu fondurile SIF4. Acum SIFs isi sustin reciproc si oficial magariile cu binecuvantarea lui Ursache.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
csalb.ro
BTPay
Electromagnetica

Curs valutar BNR

04 Iul. 2022
Euro (EUR)Euro4.9448
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7348
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9342
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7408
Gram de aur (XAU)Gram de aur274.8111

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro