IOHANNIS:"Ne menţinem sprijinul ferm pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Albania şi Republica Macedonia de Nord"

J.P.
Politică / 12 ianuarie

"Ne menţinem sprijinul ferm pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Albania şi Republica Macedonia de Nord"

România susţine aspiraţiile ţărilor care doresc să adere la Uniunea Europeană şi sprijină "ferm" deschiderea negocierilor cu Albania şi Republica Macedonia de Nord, a afirmat, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis, la întâlnirea anuală cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi la Bucureşti, conform Agerpres.

"Vedem în jurul nostru - în Balcanii de Vest, în Republica Moldova, Georgia, Ucraina - la nivelul cetăţenilor, aceleaşi aspiraţii care au susţinut, cu decenii în urmă, efortul României de aderare la Uniunea Europeană. România susţine puternic aceste aspiraţii. Ne menţinem, totodată, sprijinul ferm pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Albania şi Republica Macedonia de Nord", a afirmat şeful statului, la Palatul Cotroceni.

Iohannis a susţinut că "este în interesul nostru european să extindem zona de prosperitate, democraţie şi stabilitate către acele state care respectă şi îşi asumă valorile europene comune".

În acest cadru, a arătat preşedintele, "ca prioritate de prim rang a politicii externe a României, ţara noastră va continua să susţină activ eforturile de integrare europeană a Republicii Moldova şi programul de reforme pro-democratice, în baza Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova şi având ca fundament comunitatea de limbă, istorie şi cultură".

"Am rămas alături de cetăţenii Republicii Moldova şi în 2021, prin acţiuni concrete în sprijinul depăşirii crizelor care au afectat această ţară. Vom continua să o facem şi în 2022. Contactele dese şi substanţiale cu doamna preşedinte Sandu de anul trecut vor fi continuate curând, cu prilejul şedinţei comune a celor două guverne de luna viitoare", a spus Iohannis.

Totodată, şeful statului a adăugat că "pentru România rămâne un subiect de interes strategic soluţionarea conflictelor prelungite din regiune, în mod paşnic şi durabil, conform dreptului internaţional".

"Acest obiectiv, pe care România a reuşit să-l aducă anul trecut pe agenda Uniunii Europene, trebuie să rămână în atenţia prioritară a statelor şi organizaţiilor multilaterale", a subliniat preşedintele Iohannis.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Cu Albania avem o problema nerezolvata de foarte mult timp. Nationalizarea proprietatii statului roman de la Marea Adriatica, (teren si cladire) pe care comunistii au facut-o dupa 1944. Mai trebuie gestionata cu mai mare atentie problema minoritatii aromane. Cu Macedonia de Nord, iarasi o problema cu respectasrea drepturilor minoritatii aromane.

    1. Din păcate te înșeli: Plăvanul are consilieri asemenea lui - pregătiți pentru distrugerea României și îngroparea intereselor românilor. E chiar foarte bine pregătit ... însă pentru distrus!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Electromagnetica

Curs valutar BNR

28 Ian. 2022
Euro (EUR)Euro4.9459
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4424
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7699
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9485
Gram de aur (XAU)Gram de aur255.4065

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro