Iohannis: "România va ramâne un susţinător al aprofundării relaţiilor dintre UE şi Cabo Verde"

F.D.
Politică / 20 noiembrie

Iohannis: "România va ramâne un susţinător al aprofundării relaţiilor dintre UE şi Cabo Verde"

România va ramâne un susţinător al aprofundării relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi Republica Cabo Verde (Republica Capului Verde), a transmis, luni, preşedintele Klaus Iohannis, aflat în vizită în statul african, relatează Agerpres.

În cadrul unei declaraţii de presă comune cu preşedintele Jose Maria Neves, Klaus Iohannis a precizat că această ţară este, la fel ca România, "un loc al respectului" pentru valorile democratice.

"România va rămâne un susţinător al aprofundării relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi Cabo Verde. Acestea sunt deja excelente şi se bazează, începând cu anul 2007, pe un parteneriat special, unic pentru o ţară africană. Cabo Verde este un aliat de încredere al Uniunii Europene în forurile internaţionale şi în Africa. Totodată, Cabo Verde este prima şi singura ţara africană care are un parteneriat de mobilitate cu Uniunea Europeană", a menţionat Iohannis, conform declaraţiilor transmise de Administraţia Prezidenţială.

El a adăugat că Republica Cabo Verde este unul dintre statele "cu cele mai notabile rezultate în ceea ce priveşte respectarea drepturilor omului şi guvernanţa democratică" din Africa.

Potrivit şefului statului, în cadrul discuţiilor bilaterale a prezentat perspectiva României cu privire la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

"Efectele negative ale acestei agresiuni la nivel global sunt resimţite inclusiv pe continentul african, mai ales pe dimensiunea securităţii alimentare. Domnul preşedinte Neves mi-a prezentat evaluarea sa cu privire la crizele regionale şi am agreat asupra nevoii de stabilitate în regiunea Sahelului. L-am asigurat pe preşedintele Neves de angajamentul României pentru stabilizarea şi dezvoltarea durabilă a Sahelului. România susţine soluţiile identificate de actori regionali şi sprijină statele africane în dezvoltarea capacităţii de a-şi asigura propria securitate", a subliniat el.

Klaus Iohannis a adăugat că relaţia bilaterală, stabilită cu aproape 50 de ani în urmă, dăinuie în primul rând datorită legăturilor interumane.

Preşedintele a evidenţiat că va fi intensificată cooperarea în domenii precum gestionarea situaţiilor de urgenţă, combaterea schimbărilor climatice, agricultura şi siguranţa alimentară, educaţia, cercetarea şi inovarea.

"I-am prezentat preşedintelui Neves noua noastră abordare strategică de relaţionare cu Africa, având la bază o noua strategie naţională, bazată pe interese şi valori comune. Am agreat să intensificăm cooperarea pe teme importante, atât pentru România, cât şi pentru Cabo Verde, precum gestionarea situaţiilor de urgenţă, combaterea schimbărilor climatice, agricultura şi siguranţa alimentară, educaţia, cercetarea şi inovarea. Memorandumurile de colaborare referitoare la gestionarea situaţiilor de urgenţă, în domeniul sanitar-veterinar şi în cel al educaţiei care urmează să fie semnate astăzi reflectă dorinţa noastră de consolidare a relaţiilor tradiţionale foarte bune", a afirmat şeful statului.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Asa cum bine vedem ca se intimpla, de ceva vreme , activitatea de politica externa a Presedintelui Iohannis depaseste relatiile sticte dintre Romania si Natiunile vizitate.Iohannis ofera acestor natiuni din America de sud si Africa si valoarea data de deciziile viitoare ale UE decizii ce cuprind o anume forma a viitorului nostru comun .In paralel Iohannis ne pare a-si fi preluat deja viitoarea functie din cadrul UE la virf .Dupa ce Iohannis reuseste sa stabilizeze politicile din Romania prin punerea in valoare (matematica Parlamentara nu poate trada )a unei Aliante de criza dar care este una la nivel administrativ si nu politic si dupa ce reuseste (in trecutul recent )sa elimine„la mustata” majoritatea legilor Iliberale ale fostului PSD totul realizat concomitent cu reusita personala ce elimina formarea unei Enclave numita Tinut Secuiesc (va imaginati ce se intimpla acum daca Iohannis nu reactiona )devine acum un actor global care isi preia dim mers responsabilitatile viitoare .

    1. Dl esop cred ca e consilier prezidential. Iohannis n-a facut nimic pt Romania timp de noua ani. Turneele facute in ultimul timp (daca era aceasta valoare globala cum ne este prezentat, de ce nu a facut vizitele "istorice" la inceputul mandatului?) sunt la ordin: asiatic la ordin USA, sud-american la ordin USA-UE, african la ordin UE. Si toate cu promisiunea de "ministru de externe" UE. Deci nimic pentru romani.

      Pacat de vorbe goale! 

    Sigur ca da ! Noi avem un cuvant greu in cadrul instiutiilor internationale.Toti ne baga in seama.TREMURA!

    Enclava secuiasca se afla doar in capul lui esop

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2023
Apanova
Electromagnetica
hidroelectrica.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Noi. 2023
Euro (EUR)Euro4.9726
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5313
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1634
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7463
Gram de aur (XAU)Gram de aur296.8710

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ahkawards.ro
Cotaţii fonduri mutuale
ccib.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb