Iranul a furnizat AIEA documente cu privire la instalaţii nucleare nedeclarate şi cere închiderea unei anchete în acest subiect

G.D
Internaţional / 7 aprilie

Sursa foto: www.pixabay.com

Sursa foto: www.pixabay.com

Teheranul a trimis Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA) documente cu privire la instalaţii nedeclarate - o etapă care urmează să ajute la salvarea Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear ianian, relatează AFP, conform News.ro.

"Am furnizat, la 20 martie, documentele pe care trebuia să le trimitem Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice", a anunţat ieri, la Teheran, într-o conferinţă de presă, preşedintele Organizaţiei Iraniene a Energiei Atomice (OIEA), Mohammad Eslami.

AIEA şi Iranul au convenit, la începutul lui martie, la Teheran, un mecanism în vederea soluţionării unor probleme aflate în suspans.

Mohammad Eslami anunţa, la acel moment, că Iranul şi AIEA "au să facă schimb de documente mai târziu, în Khordad (luna iraniană care începe la 22 mai), în vederea soluţionării acestor probleme".

AIEA cere Iranului clarificări cu privire la prezenţa unor materiale nucleare în instalaţii nedeclarate de către Teheran, care îndeamnă, la rândul său, la închiderea unei anchete cu privire la acest lucru, care să permită încheierea unui acord nuclear.

"Probleme cu privire la patru instalaţii urmează să fie soluţionate până în iunie, potrivit acordului nostru cu AIEA", şi-a exprimat ieri speranţa Mohammad Eslami.

"Ambiguitatea cu privire la unul dintre locurile pe care i l-au menţionat a fost soluţionată, iar (dosarele) celorlalte trei urmează să fie închise până în iunie", a anunţat el.

"Foarte probabil, reprezentanţi AIEA vor veni în Iran să examineze răspunsurile, iar apoi să pregătească un raport final", a adăugat Mohammad Eslami, fără să facă alte preczări.

Aceste schimburi între Iran şi AIEA au loc în paralel cu negocieri în vederea unei relansări a Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, care au loc în capitala Austriei, unde unii negociatori au anunţat un acord iminent.

Aceste negocieri la Viena - lansate în urmă cu un an, suspendate şi reluate în mai multe rânduri - vizează să salveze acest pact internaţional al cărui obiectiv este să împiedice Iranul să se doteze cu bomba atomică, pe care Teheranul neagă că vrea să o fabrice, în schimbul ridicării unor sancţiuni care sufocă economia iraniană.

Acordul a deraiat după ce Donald Trump a retras Statele Unite din acord, în 2018 şi a reimpus şi multiplicat sancţiuni Iranului, astfel s-a dezangajat treptat din princialele limitări impuse prin document programului nuclear iranian.

Negocierile de la Viena au permis o ridicare a celei mai mari părţi a obstacolelor, însă se lovesc în continuare de anumite probleme spinoase - inclusiv cu privire la retragerea Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii islamice, de pe lista neagră americană cu "organizaţii teroriste străine", pe care i-a înscris Trump.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

30 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9490
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0469
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1652
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6367
Gram de aur (XAU)Gram de aur270.7253

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro