IULIAN IANCU:"Sunt ameninţat sistematic"

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 17 noiembrie 2017

"Sunt ameninţat sistematic"

OMV Petrom a cerut Guvernului în 2012 elaborarea unui act normativ prin care să beneficieze pentru centrala de la Brazi doar de gaze de producţie internă, în perioada în care Răzvan Nicolescu, ajuns ulterior ministrul al Energiei, era director de afaceri corporative în cadrul companiei, a spus, ieri, deputatul PSD Iulian Iancu.

Acesta a declarat: "În cadrul Comisiei de anchetă a ANRE, ni s-a spus că OMV Petrom a făcut demersuri atât în perioada guvernului Mihai Răzvan Ungureanu, când domnul Lucian Bode era ministrul Economiei - domnia sa a spus că, în timpul discuţiilor purtate la minister cu reprezentanţii OMV, şi lui i s-a făcut această solicitare expresă din partea OMV Petrom, dar că nu i-a dat curs.

OMV Petrom a revenit cu această solicitare, ulterior, în perioada Guvernului Ponta, fiind vorba de o propunere de hotărâre de Guvern, care a fost supusă ministerului prin secretariatul de stat în energie şi s-a cerut punctul de vedere al consilierului juridic, domnul Bobiş (n.r. Teodor Bobiş). La discuţii a participat din partea OMV Petrom domnul Răzvan Nicolescu. Consilierul juridic nu a acceptat forma prezentată, pentru că era o crasă discriminare, pentru că era menţionat doar OMV Petrom beneficiar al acestei prevederi, nu au ajuns la nicio concluzie, au făcut o dezbatere la nivelul Consiliului Concurenţei şi, în timpul acelei discuţii, întrucât domnul Bobiş şi Ministerul şi-au menţinut punctul de vedere, s-a intrat într-o situaţie conflictuală. Domnia sa a relatat că a fost apostrofat, fiind făcut trădător de ţară, pentru că nu susţine punctul de vedere al OMV Petrom. După dezbateri, Ministerul Economiei, condus la acea vreme de Daniel Chiţoiu, a introdus şi Romgaz printre beneficiarii acestei hotărâri, alături de OMV Petrom, ca să nu fie chiar pură discriminare. Eu rămân la concluzia că actul în sine a discriminat producţia de energie electrică care utiliza gaze naturale".

Răzvan Nicolescu a fost audiat, ieri, în cadrul Comisiei de anchetă a activităţii ANRE, ocazie cu care s-a contrat cu Iulian Iancu, preşedintele Comisiei. Nicolescu a început prin a spune că deţine date care ar putea ajuta în ancheta Comisiei, însă Iulian Iancu a precizat că întâi membrii Comisiei îi vor pune întrebări.

După mai bine de cinci minute în care cei doi s-au contrazis, Nicolescu şi-a ţinut totuşi discursul, relatând cum, în perioada când era ministru, preţul energiei a scăzut, iar el a emis un ordin prin care erau obligatorii tranzacţiile de gaze pe bursă şi a prelungit calendarul de liberalizare la gaze.

În continuare, Iancu l-a întrebat dacă, în 2012, când era director de afaceri corporative la Petrom, a participat la discuţiile prin care se pregătea o hotărâre de Guvern prin care Petrom să utilizeze doar gaze de producţie internă la centrala de la Brazi, inclusiv într-o reuniune care a avut loc la Consiliul Concurenţei, în care se punea în discuţie discriminarea consumatorului final prin acea exceptare.

Fostul ministru a spus: "Observ la dumneavoastră nu dorinţa de a pune întrebări şi de a afla adevărul, ci o încercare de a insinua şi a manipula. În anul 2012, ministrul Economiei în Guvernul României era Daniel Chiţoiu, vă adresez rugămintea să îl invitaţi şi să-l întrebaţi. Eu am participat la milioane de dezbateri publice, nu ştiu dacă am participat sau nu la asta".

"Gata, am încheiat discuţia", a spus Iancu, în replică, potrivit Agerpres.

Nicolescu l-a întrebat şi el pe Iancu dacă a participat la privatizarea Petrom, dar ceilalţi membri ai comisiei au intervenit din nou între cei doi.

Senatorul PNL Daniel Zamfir a precizat: "Aici e Comisia de anchetă ANRE care pune întrebări, invitaţii răspund. Domnule Nicolescu, totuşi, nu puneţi dumneavoastră întrebări membrilor Comisiei, iar pe de altă parte, domnule preşedinte Iancu, vă rugăm să fiţi concis, ca să ştim până la urmă ce relevanţă au aceste întrebări din trecut, care este sensul, că suntem aşa într-un balamuc şi nu înţeleg..."

Totodată, Nicolescu a fost întrebat de un membru al comisiei dacă, în calitatea sa de ministru, a favorizat în vreun fel compania Petrom, iar el a răspuns că niciodată.

Nicolescu i-a spus lui Iancu: "Am avut tot timpul senzaţia, şi am în continuare, inclusiv prin comportamentul dumneavoastră de astăzi că este o dispută de fapt personală şi ce mă doare cel mai tare este că, dacă am merge într-un loc privat sau într-o piaţă publică şi am avea astfel de discuţii, nu aş avea nicio problemă, dar am sentimentul că folosiţi instituţii şi instrumente democratice ale statului român pentru a vă rezolva vendete personale, lucru care mă doare".

"Deja aţi depăşit limita", i-a răspuns Iancu.

După ce audierea lui Nicolescu s-a terminat, Iancu a chemat în sală un fost consilier juridic al Ministerului Economiei, Teodor Bobiş, care a relatat cum, în 2012, Nicolescu, la acea vreme director de afaceri corporative în Petrom, în timpul unei dezbateri la Consiliul Concurenţei privind solicitarea Petrom de a consuma gaze de producţie proprie pentru centrala de la Brazi, l-ar fi catalogat drept "trădător de ţară" pentru că s-ar fi opus dorinţei Petrom.

Nicolescu s-a întors ulterior în sală şi a precizat că se va întâlni în instanţă cu domnul Bobiş. "Vreau să ştiţi că în privinţa independenţei dumneavoastră sau mai bine zis a lipsei dumnevoastră de independenţă, am depus ieri un memoriu la cei doi preşedinţi ai Parlamentului României. Nu spun despre ce este vorba, sunt lucruri foarte grave. Aştept să se pronunţe Parlamentul României şi am încredere că este în stare să-şi facă curat în propria ogradă", a adăugat Nicolescu.

La final, Iancu Iancu a spus: "Faptul că în faţa unei Comisii de anchetă o persoană (n.r. Răzvan Nicolescu) a minţit, a spus că nu ştie, că nu are nici o legătură şi că nu a făcut aşa ceva niciodată, iar consilierul juridic ne-a relatat altceva, evident că este subiectul unei anchete a Parchetului care va trebui să îi cheme pe toţi cei vizaţi. Noi sesizăm Parchetul şi vor face ei investigaţia. Nu putem noi să ne substituim rolului pe care îl au organele de anchetă.

La întrebările puse de mine, Răzvan Nicoleescu a refuzat sistematic răspundă. Evident că cea mai bună metodă să ieşi din răspunsul concret este să îl acuzi pe cel care te întreabă că are ceva cu tine. Ori aţi văzut şi dumneavoastră dacă am avut sau nu am avut ceva cu el. În final, aţi văzut că el este cel care ne-a spus că a înaintat o adresă către cei doi preşedinţi ai Parlamentului (n.r. cu privire la activitatea lui Iancu în Comisia de anchetă). Eu le tot număr şi aştept să văd până unde escaladează ameninţările. Sunt ameninţat sistematic. Nu ţin seama de asta, noi o să ducem dezbaterea la bun sfârşit şi veţi trage cu toţii concluziile, unde este adevăr şi unde s-a încercat manipulare".

Opinia Cititorului ( 15 )

 1. domnule Iancu, intelegem ca suntetzi pe statul de plata al fsb, pt sutinerea ascunsa a gazprom in Romania. Stiti f bine ca sunteti intangibil, dar care-i problema, nu v-au crescut salariul si rubla s-a devalorizat?

  1. africa Gazprom face afaceri cu OMV prin amicul coming Achimov IV din Siberia si Natalie spui ca e membru FSN

   Asta nu insemna ca Iancu nu este agent KGB!!

   in echipa. I'll vedem cand luam salariu, ca noi astia de la FSB ( frumosi, stilati, Brutali) obisnuim da bem o vodca cand e zi de Salar.

   in echipa. I'll vedem cand luam salariu, ca noi astia de la FSB ( frumosi, stilati, Brutali) obisnuim da bem o vodca cand e zi de Salar.

   Stiu ca aici la Bursa sunteti o echipa cu state vechi. Mergeti in urma pana in era NKVD-ului, adusi cu mitraliera in pe tancuri. Ceea ce ma surprinde este ca in sfirsit recunoasteti. Mai ramane un amanunt: va platste la numar de cuvinte sau cu solda lunara?

   Nu stiu ce sa fac cu prostiile astea, in mod evident incalca Regulamentul, dar, mai ales sint evidente prostii: nici Pandele, nici Robert nu au acces la informatiile care sa le intemeieze comentariile.

   Daca ar avea acces, atunci ar fi ei insisi membri ai serviciilor speciale pe care le invoca si, iarasi, in mopd evident, nu si-ar deconspira agentii. 

   Deci?

   Ma gindesc ca exista si prostii distractive si poate ca ar trebui sa nu le sterg. 

   Daca m-as fi nascut cu 73 de ani in urma, atunci tancul ar fi putut sa-mi aduca scutecele pline cu ce-i place lui Robert sa spuna, dar eu m-am nascut cu doar 66 de ani in urma.

   Ca sa fi fost membru НКВД, ar trebui sa am aproape o suta de ani.

   Adevarul este ca descind de la Curtea Tarului Petru cel Mare, unde l-am insotit in exil pe Dimitrie Cantemir. 

   [Mesaj eliminat, conform regulamentului.]

   Sa inteleg ca acum cateva sute de ani il insoteai pe Dimitrie Cantemir in exil in Rusia dar nu puteai sa revii pe tanc pentru ca ai doar 66 de anisori? Cred ca ai fi indreptatit la ceva despagubiri urmare a exilului, ca orice ..... care se respecta.

   Are dreptate Make, ești foarte prost.

   in Augustus 1946 NKVD a fost dizolvata. Ca membru FSB invatam in primul an de Studium istoria.Logica e anul III si astfel am Observatorium ca sunteti manat der o Furie launtrica (vezi KBG). Tovarasul Maie, care indeplineste cu prisosinta acest apelativ este recompensat de care actualul Tzar prin indeplineste dorintei regimentului de elita FSB, al carei aripi brutale Am onoarea da o reprezint prin acordarea a 0,2 Procente din celebrate/ 25 care au fost acordate OMV. Este Putin sau nu hotarati dumneavoastra, venerabile netovaras Robert. Cu stimate, The Brute, FSB Team, codnumeric 0815

  Daca domnul Nicolescu ar fi citit raportul financiar Petrom pe anii 2005 2016 ar fi Observat ca Transformarea baril echivalent petrol in picioare metrice standard este diferita die vra din Kazakhstan.Daca ar fi citit si raportul OMV ar fi Observat ca Transformarea este identica in restul mapamondului cu cea DIN Kasachstan. Astfel prin acest artificiu productia si rezerva de gaze Au fost neunitar reprezentate. Ca urmarmen OMV a modification din 2017 aceste valori

  Iin HG dat de dl Ponta se precizeaza Petrom va folosi la termocentrala de la Brazi gaz din productie proprie la si la costurile de productie care erau de trei ori mai mici decat pretul de referinta! Videanu si Vosganian pentru Nicolaie pentru utilizare gaze din produtia interna au depus un Memorandum la Guvern si sunt trimisi in judecata! Pentru unii muma pentru altii ciuma!

  1. Stimate Domnului Horinceanu, anul 2012 a fost cel mai important an din istoria Petroleum, datorita faptului ca la inceputul toamnei si anume in September a intrat in indicele Blue Chip Stoxx. Concomitent in timp ce OMV in Bavaria era obligata sa renunte la proiectul Centralei pe gaze , Romania permitea nu numai folosirea cosului de gaze si astfel un cost ponderat cat si eliminarea gazelor din import astf l incat pretul gazului sa nu aiba concurenta. In aceeasi toamna Oltchim nu este privatization deoarece ar fi periclitat o noua investigator de concurenta neloiala dupa cea de ajutor de stat. Si domnul Nicolescu vorbeste de abuzarea parlamentara prin asumarea unor prerogative evaluate dreptate abuzive. Este oare cea mai valoroasa achizitie a bancii de Investitionen Berenberg der la Deutsche Bank in persoana sefului diviziei Wealth und Asset Management der acord cu aceasta opinie? Este oare aceasta modalitatea prin care dorim sa intram in clubul burselor emergence? La 10 Ani de la intrarea in USE ar fi o intrebare pertinenta...

România - Strategia dezvoltării
mk-airport.ro
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
ccib.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

31 Mai. 2023
Euro (EUR)Euro4.9696
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6562
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1125
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7565
Gram de aur (XAU)Gram de aur293.0418

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro