JOSEP BORRELL:"UE va impune un nou set de sancţiuni împotriva regimului militar din Myanmar"

G.B
Internaţional / 3 iunie 2021

"UE va impune un nou set de sancţiuni împotriva regimului militar din Myanmar"

Uniunea Europeană va impune în zilele următoare un nou set de sancţiuni împotriva regimului militar din Myanmar şi intereselor sale economice, a anunţat astăzi, la Jakarta, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, informează Reuters, citată de Agerpres.

''Va exista a treia rundă de sancţiuni care va fi aprobată în zilele următoare şi care va viza personalul juntei şi de asemenea entitatea ce reprezintă interesele economice ale armatei'', a declarat Borrell după ce s-a întâlnit cu şefii diplomaţiilor din Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN).

Oficialul european i-a transmis reprezentantului Myanmarului: ''Puneţi capăt reprimării şi reveniţi la un comportament politic normal prin alegeri libere şi corecte''.

El a adăugat că doreşte ca ASEAN să conducă în continuare eforturile globale pentru reinstaurarea stabilităţii şi a democraţiei în Myanmar, deşi acest for regional a fost criticat de organizaţiile pentru drepturile omului, de opozanţi ai juntei şi de experţi pentru lentoarea acţiunilor sale.

Armata birmană a preluat controlul în Myanmar pe 1 februarie şi a arestat-o pe lidera civilă Aung San Suu Kyi, care a condus o luptă fără violenţă împotriva dictaturii în ultimele două decenii ale regimului militar din 1962-2011. Armata şi-a justificat lovitura de stat acuzând Liga Naţională pentru Democraţie, partidul lui Aung San Suu Kyi, de obţinerea unei victorii zdrobitoare printr-un vot manipulat, deşi comisia electorală a respins iniţial plângerile regimului militar.

Uniunea Europeană a decis în luna aprilie, sancţionarea a zece membri ai regimului militar aflat la conducere în Myanmar şi a două companii care îl finanţează, pentru a condamna reprimarea violentă a manifestanţilor pro-democraţie, au anunţat surse diplomatice europene. Sancţiunile europene au constat într-o interdicţie de deplasare sau de tranzitare în UE şi în îngheţarea activelor pe teritoriul Uniunii Europene. De asemenea, a fost interzisă orice finanţare din UE a companiilor vizate.

Cele două companii sancţionate sunt Myanmar Economic Holdings Ltd (MEHL) şi Myanmar Economic Corporation (MEC), considerate drept surse de finanţare pentru junta care a preluat puterea la 1 februarie.

Principiul acestor noi sancţiuni a fost convenit la 22 martie, atunci când miniştrii europeni i-au sancţionat pe liderul juntei, generalul Min Aung Hlaing, nouă comandanţi de rang înalt ai armatei, precum şi pe preşedintele comisiei electorale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa “Digitalizarea României”
csalb.ro
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

05 Aug. 2022
Euro (EUR)Euro4.9264
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8175
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0450
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8439
Gram de aur (XAU)Gram de aur276.7076

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro