Klaus Iohannis are consultări cu partidele parlamentare pentru desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru

G.B
Politică / 21 octombrie 2021

sursa foto: Administraţia Prezidenţială

sursa foto: Administraţia Prezidenţială

Actualizare - Preşedintele Iohannis încheie consultările cu delegaţia grupului parlamentar al minorităţilor naţionale

Preşedintele Klaus Iohannis încheie, astăzi, cu delegaţia minorităţilor naţionale reprezentate în Parlament runda de consultări cu partidele şi formaţiunile politice în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru, potrivit Agerpres.

Delegaţia Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale este condusă de Varujan Pambuccian.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, la începutul discuţiilor, că a invitat din nou minorităţile naţionale la consultări deoarece încercarea de săptămâna trecută, când l-a desemnat candidat la funcţia de prim-ministru pe liderul USR, Dacian Cioloş, nu a dus la instalarea unui guvern

"Cum încercarea de săptămâna trecută nu a dus la instalarea unui guvern, v-am reinvitat cu ocazia acestor consultări. Am avut consultări cu partidele până acum şi o să vă spun imediat ce cred că se conturează", a spus şeful statului.

Klaus Iohannis a avut discuţii, anterior, cu reprezentanţii PNL, PSD, UDMR, USR şi AUR.

---

Actualizare - Preşedintele Iohannis discută cu delegaţia AUR

Preşedintele Klaus Iohannis discută, astăzi, la Palatul Cotroceni, cu delegaţia Alianţei pentru Unirea Românilor, în cadrul consultărilor cu partidele şi formaţiunile parlamentare în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru, informează Agerpres.

Din delegaţia AUR fac parte copreşedinţii formaţiunii George Simion şi Claudiu Târziu, vicepreşedinţii Marius Lulea şi Mihai Negoescu şi deputatul Geanina Şerban.

Copreşedintele AUR George Simon a declarat, miercuri, că mandatul partidului la consultări este clar: ţara trebuie să iasă din actuala criză, cu un premier independent pentru următoarele şase luni, din afara partidelor politice, precum Călin Georgescu.

Simion a scris pe Facebook înaintea consultărilor: "Partidele supuse lui Klaus Iohannis să ia aminte! Noi refuzăm dictatura".

Şeful statului s-a consultat până acum cu reprezentanţii PNL, PSD, UDMR şi USR.

---

Actualizare - Preşedintele Iohannis discută cu delegaţia USR

Preşedintele Klaus Iohannis discută, astăzi, la Palatul Cotroceni, cu delegaţia USR, în cadrul consultărilor privind desemnarea unui nou candidat pentru funcţia de prim-ministru, potrivit Agerpres.

Delegaţia USR este formată din Dacian Cioloş, Dan Barna, Anca Dragu, Cătălin Drulă şi Stelian Ion.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la începutul discuţiilor, că încercarea de săptămâna trecută, când l-a desemnat candidat la funcţia de prim-ministru pe Dacian Cioloş, nu a dus la instalarea unui guvern şi trebuie găsită o altă soluţie.

"V-am invitat la consultări pentru că încercarea de săptămâna trecută nu a dus la instalarea unui guvern şi atunci trebuie să găsim altă soluţie", a afirmat şeful statului.

Preşedintele USR, Dacian Cioloş, a anunţat, înainte de consultări, că Uniunea Salvaţi România susţine formarea unui guvern care să scoată ţara din criză şi o propunere de premier în măsură să refacă coaliţia de guvernare, precizând că nu poate susţine un guvern minoritar.

Anterior, şeful statului a avut consultări cu reprezentanţii PNL, PSD şi UDMR.

---

Actualizare - Preşedintele Iohannis discută cu delegaţia UDMR

Klaus Iohannis discută, astăzi, la Palatul Cotroceni, cu delegaţia UDMR, în cadrul consultărilor privind desemnarea unui nou candidat pentru funcţia de prim-ministru, informează Agerpres.

Din delegaţia UDMR fac parte: preşedintele formaţiunii, Kelemen Hunor, ministrul interimar al Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond, liderul senatorilor UDMR, Lorand Turos, şi primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad-Andras.

Klaus Iohannis a afirmat, la începutul întâlnirii, că îşi doreşte ca de data aceasta să fie instalat un guvern.

"V-am invitat din nou la consultări pentru că încercarea de săptămâna trecută nu a dus la instalarea unui guvern şi, în consecinţă, acum mai încercăm o dată şi îmi doresc tare mult ca de data asta să reuşim", a spus şeful statului.

---

Actualizare - Preşedintele Iohannis discută cu delegaţia PSD

Preşedintele Klaus Iohannis discută, astăzi, la Palatul Cotroceni, cu delegaţia PSD în cadrul consultărilor cu partidele şi formaţiunile parlamentare în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru, potrivit Agerpres.

Delegaţia PSD este formată din preşedintele formaţiunii, Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu, Paul Stănescu, Alexandru Rafila şi Adrian Streinu Cercel.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat înainte de consultări că social-democraţii doresc să discute cu preşedintele problema pandemiei.

"Urgenţa este să discutăm cu preşedintele problema pandemiei", a afirmat Ciolacu, menţionând că este treaba liberalilor dacă îl propun pe Nicolae Ciucă pentru funcţia de premier şi că, în acest moment, România are nevoie de un guvern stabil, cu o largă susţinere parlamentară.

Preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis social-democraţilor că situaţia este mult diferită faţă de primele consultări şi că există în spaţiul politic dorinţa de a găsi o soluţie şi de a încheia această criză.

"V-am invitat din nou la consultări pentru că prima încercare nu a dus la formarea unui guvern. Cred că totuşi suntem într-o situaţie mult diferită acum. Din păcate, criza pandemică s-a aprofundat, criza politică nu mai este înţeleasă în niciun fel de români şi constatarea mea este că în spaţiul politic există real dorinţa de a găsi soluţie şi de a încheia această criză", a spus şeful statului.

---

Actualizare - Klaus Iohannis a început, astăzi, consultările cu partidele şi formaţiunile parlamentare în vederea desemnării unui nou candidat la funcţia de prim-ministru.

Primii veniţi la consultările de la Palatul Cotroceni sunt reprezentanţii PNL.

Liberalii sunt reprezentaţi de preşedintele partidului, Florin Cîţu, şi prim-vicepreşedinţii Gheorghe Flutur, Lucian Bode, Rareş Bogdan şi Iulian Dumitrescu.

Klaus Iohannis are consultări cu partidele parlamentare pentru desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru

Sursă foto: Administraţia Prezidenţială

---

Preşedintele Klaus Iohannis are astăzi, la Palatul Cotroceni, consultări cu reprezentanţii partidelor şi formaţiunilor politice din Parlament în vederea desemnării unui nou candidat pentru funcţia de premier, după ce Parlamentul nu a acordat încrederea Guvernului propus de Dacian Cioloş, potrivit Agerpres.

Preşedintele Klaus Iohannis a luat act de faptul că, în urma votului exprimat, Parlamentul nu a acordat încrederea Guvernului propus de Dacian Cioloş şi, în consecinţă, în temeiul prevederilor art. 85 alin 1 şi ale art. 103 alin 1 din Constituţia României, a convocat consultări cu partidele şi formaţiunile politice reprezentate în Parlament în vederea desemnării unui nou candidat pentru funcţia de prim-ministru, a transmis Administraţia Prezidenţială.

Conform programului anunţat, consultările vor începe la ora 11,00, cu Partidul Naţional Liberal. La ora 11,30 sunt aşteptaţi reprezentanţii Partidului Social Democrat şi la ora 12,00, reprezentanţii Uniunii Democrate Maghiare din România. De la ora 12,30 vor fi consultări cu Uniunea Salvaţi România, la ora 13,00, cu Alianţa pentru Unirea Românilor, iar runda de consultări se va încheia la ora 13,30 cu minorităţile naţionale reprezentate în Parlament.

Partidul Naţional Liberal a anunţat că îşi asumă deschiderea discuţiilor cu forţele politice parlamentare, cu excepţia AUR, în vederea creării rapide a unei majorităţi şi a unui guvern.

De asemenea, prim-vicepreşedintele PNL Iulian Dumitrescu a anunţat că Florin Cîţu este propunerea de premier cu care liberalii vor merge la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis în vederea desemnării unui nou prim-ministru.

"Decizia BEx al PNL, luată în unanimitate, e una clară: propunerea PNL pentru funcţia de prim-ministru este preşedintele partidului, Florin Cîţu. Aceasta este propunerea cu care vom merge la consultări la Cotroceni. Avem convingerea că vom genera o majoritate în jurul PNL", a precizat Dumitrescu, ieri, pe Facebook.

Delegaţia cu care va merge PNL la Cotroceni este formată din preşedintele partidului, Florin Cîţu, şi prim-vicepreşedinţii Gheorghe Flutur, Rareş Bogdan, Lucian Bode şi Iulian Dumitrescu.

Partidul Social Democrat va merge la consultări, însă o decizie privind mandatul şi delegaţia va fi luată joi dimineaţa, la 9,30, în şedinţa Biroului Permanent Naţional al partidului.

"În primul rând mergem, să fim invitaţi. Cum vom merge, vom decide la partid", a spus liderul PSD, Marcel Ciolacu, întrebat dacă la consultările de la Cotroceni PSD va merge cu o propunere de premier.

Uniunea Democrată Maghiară din România consideră că prima soluţie ar fi "resuscitarea coaliţiei de guvernare", iar dacă nu este posibil, trebuie găsită o altă soluţie, pentru o nouă formulă de guvernare, a anunţat miercuri liderul UDMR Kelemen Hunor.

El a spus că UDMR nu are o problemă să încerce o majoritate cu Florin Cîţu.

"Sunt mai multe variante, important este să ai curaj să fii flexibil, să cauţi soluţii, şi nu să rămâi baricadat în certitudinile tale, care, până la urmă, sunt valabile doar în cetatea ta. (...) Poate să fie şi Florin Cîţu, nu e o problemă, eu nu voi discuta acest lucru, pentru că nu decid eu, decide PNL şi apoi preşedintele Iohannis. Noi nu avem o problemă să încercăm să facem o majoritate cu Florin Cîţu. (...) Eu cred că prima dată trebuie încercată resuscitarea coaliţiei", a precizat Kelemen Hunor.

Preşedintele Uniunii Salvaţi România, Dacian Cioloş, a declarat ieri că propunerea PNL ca tot Florin Cîţu să fie premier este "o non-soluţie", menţionând că PNL nu poate veni cu un premier care a picat în Parlament.

"Asta nu este o soluţie, este o non-soluţie. Când vrei să spui că nu ai soluţie, spui că vii tot cu acela care a picat deja în Parlament. (...) Florin Cîţu a picat în Parlament. Suntem în situaţia asta pentru că Florin Cîţu a adunat o majoritate puternică în Parlament care a trimis Guvernul condus de el acasă. Cum poţi să spui că asta e soluţia?", a spus Cioloş.

Alianţa pentru Unirea Românilor va merge, la consultările de la Palatul Cotroceni cu mandatul "clar" că ţara trebuie să iasă din criza actuală cu un premier din afara partidelor politice, a declarat copreşedintele partidului George Simion.

"Vom participa mâine la Cotroceni cu un mandat clar: ţara trebuie să iasă din actuala criză. Noi am decis deja şi mergem cu acelaşi mandat la consultări: un premier independent pentru următoarele şase luni, un premier din afara partidelor politice, un premier precum Călin Georgescu", a precizat George Simion.

El a adăugat că din delegaţie vor face parte, alături de el, senatorul Claudiu Târziu, copreşedinte AUR, vicepreşedinţii Marius Lulea şi Mihai Negoescu şi deputatul Geanina Şerban.

Pe 11 octombrie, după ce Cabinetul Cîţu a picat prin moţiune de cenzură, şeful statului l-a desemnat candidat la funcţia de premier pe Dacian Cioloş, în urma consultărilor cu reprezentanţii partidelor şi formaţiunilor politice din Parlament. Guvernul propus de premierul desemnat, Dacian Cioloş, a fost respins, miercuri, de plenul reunit al Parlamentului, cu 88 de voturi "pentru" şi 184 "împotrivă".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Alegeri anticipate!

    1. Și? Rahat cu perje ! Ce rezolvi ?

      Pai se rezolva ce nu avem acum...parlamentul actual nu reprezinta vointa populara. Sper ca nu-ti inchipui ca PNL si USR mai prind peste 10% din electorat:-)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

csalb.ro
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

08 Aug. 2022
Euro (EUR)Euro4.9210
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8330
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0392
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8375
Gram de aur (XAU)Gram de aur276.1646

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro