KLAUS IOHANNIS:"Felicit întregul personal care activează în cadrul Ministerului Afacerilor Externe"

V.G.
Politică / 6 septembrie

"Felicit întregul personal care activează în cadrul Ministerului Afacerilor Externe"

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis astăzi, un mesaj cu prilejul Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române. Acesta a felicitat întregul personal care activează în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, arată un comunicat de presă transmis redacţiei.

"Îmi face o deosebită plăcere să vă adresez acest mesaj cu prilejul Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române, într-un an special în care se împlinesc 160 de ani de la înfiinţarea Ministerului Afacerilor Externe. Cu această ocazie, felicit întregul personal care activează în cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi contribuie în mod profesionist la realizarea interesului naţional al României şi, astfel, la creşterea securităţii şi bunăstării cetăţenilor noştri", declară Klaus Iohannis în comunicat.

"Anul 2022 ne-a pus în faţa unor evoluţii care ameninţă direct pacea şi securitatea internaţionale. Agresiunea ilegală şi neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei a creat turbulenţe în întregul sistem internaţional, care este nevoit să răspundă unei suprapuneri complicate de crize. Iar România, ca membru al comunităţii de valori europene şi euroatlantice, participă şi contribuie direct şi substanţial la adaptarea strategică impusă de această nouă realitate ostilă. Prin contribuţii solide, credibile şi vizibile la nivel regional, european şi internaţional, ne-am implicat şi continuăm să ne implicăm proactiv şi consecvent în acţiunile multidimensionale de reacţie faţă de agresiunea Rusiei la adresa ordinii globale bazate pe reguli, pe toate palierele: politic, diplomatic, securitar şi umanitar, prin mobilizarea exemplară la nivelul societăţii româneşti", adaugă Preşedintele.

Klaus Iohannis mai precizează că "diplomaţiei române îi revine astăzi, mai mult ca oricând, un rol deosebit în evaluarea permanentă şi rapidă a noii realităţi geostrategice şi în avansarea de căi de acţiune adecvate la nivel internaţional. Avem de gestionat riscuri multiple, dar am arătat că avem capacitatea de a ne apăra interesele. Iar în perioada următoare trebuie să continuăm să facem asta la fel de profesionist - mă refer în primul rând la planul securitar, în sens larg, fie că vorbim despre cadrul de securitate al NATO şi la nivelul Uniunii Europene, fie despre cel legat de asigurarea securităţii energetice, prin accesul la resurse, investiţii şi preţuri accesibile pentru cetăţeni, sau despre planul securităţii alimentare. Nu trebuie să neglijăm importanţa accentuată a asigurării resurselor tehnologice sau securizarea de noi lanţuri de aprovizionare."

Potrivit preşedintelui, în tot acest mediu complex, politica externă a României are o serie de constante care ghidează acţiunea personalului din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

"Unul dintre aceste repere este reprezentat de acţiunea şi rolul României în cadrul Uniunii Europene. Trebuie să rămânem consecvenţi în a promova accelerarea reformelor destinate creşterii convergenţei şi a coeziunii, susţinerea valorilor fundamentale ale Uniunii, implementarea priorităţilor în materie de schimbări climatice - devenite tot mai acute şi cu impact direct asupra vieţii noastre de zi cu zi -, digitalizare, inclusiv securitate cibernetică, şi rezilienţă. În perioada următoare este necesar să continuaţi activ demersurile de atingere a obiectivelor noastre majore la nivel european - cu accent pe aderarea României la Spaţiul Schengen şi finalizarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare", continuă acesta.

"Doresc să menţionez şi importanţa deciziei istorice a Uniunii Europene, pentru care am lucrat intens împreună: acordarea statutului de candidat Ucrainei şi Republicii Moldova şi recunoaşterea perspectivei europene a Georgiei, la reuniunea Consiliului European din iunie, decizii care au reprezentat reafirmarea valenţelor strategice ale extinderii. Trebuie să continuăm să susţinem parcursul european al acestor state, pe toate palierele. În egală măsură, sprijinul nostru pentru procesul de extindere cu statele din Balcanii de Vest rămâne prioritar pe agendă.

România va continua să fie alături de Ucraina şi de cetăţenii acesteia, în strânsă coordonare cu partenerii noştri euroatlantici, iar eforturile vor fi axate nu numai pe sprijinul pe multiple planuri, dar şi pe implicarea în procesul de reconstrucţie. După cum ştiţi, România sprijină consecvent şi puternic eforturile Republicii Moldova de integrare europeană şi programul de reforme al actualei guvernări de la Chişinău. Am fost mereu alături de cetăţenii ţării vecine prin acţiuni concrete de susţinere în depăşirea crizelor", mai arată preşedintele în comunicat.

România a promovat puternic la nivel european acordarea de sprijin Republicii Moldova pentru întărirea capacităţilor sale de a gestiona refugiaţii şi pentru creşterea rezilienţei sistemului energetic.

"Salut, în special, lansarea în acest an a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova, în baza iniţiativei României, Germaniei şi Franţei. Găzduirea în România, în luna iulie, a celei de-a doua ediţii a avut rezultate foarte bune. Dar eforturile noastre de sprijin pentru Chişinău trebuie să continue pe toate dimensiunile.

De asemenea, în contextul agresiunii Rusiei, unitatea transatlantică a fost impecabilă. Sesiunile frecvente de coordonare cu Preşedintele SUA, Joe Biden, la care am participat în diverse formate, au demonstrat că, pentru menţinerea securităţii şi prosperităţii euroatlantice, cooperarea dintre Europa şi America de Nord rămâne esenţială.

Salut, de asemenea, marcarea în acest an a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite, pilon esenţial al politicii noastre externe şi de securitate. Decizia SUA de a-şi creşte prezenţa militară în România este o reconfirmare a rolului crucial pe care cooperarea româno-americană îl joacă în planul securităţii regionale", declară Klaus Iohannis.

Potrivit sursei citate, pe palier NATO, s-au înregistrat progrese semnificative, iar Summitul de la Madrid a reprezentat un moment de vârf în transformarea fundamentală a Alianţei, în deplin acord cu interesele de securitate ale României. Rezultatele obţinute - adoptarea Noului Concept Strategic, consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, consacrarea importanţei strategice a Mării Negre -, la care am lucrat împreună, corespund pe deplin obiectivelor pe care le-am urmărit. La sfârşitul lunii noiembrie vom găzdui, la Bucureşti, reuniunea miniştrilor de externe din statele NATO, un moment foarte important pentru aplicarea deciziilor Summitului de la Madrid şi pe care trebuie să-l pregătiţi foarte bine.

În ceea ce priveşte cooperarea regională, România îşi va asuma în 2023, pentru a doua oară, organizarea Summitului Iniţiativei celor Trei Mări. Este o dovadă a interesului strategic aparte şi a relevanţei speciale a obiectivelor Iniţiativei, mai ales conectivitatea regională, pentru noi şi partenerii noştri cu interese similare, şi vă încurajez să promovaţi şi să pregătiţi cât mai bine rezultatele acestei reuniuni.

Un multilateralism revigorat, mai eficient, rămâne pentru România un reper major în protejarea ordinii internaţionale bazate pe reguli. În acest sens, procesul de aderare a României la OCDE dobândeşte o valoare strategică deosebită şi salut progresele pe care le-aţi obţinut pe această direcţie. Vă îndemn să continuaţi susţinut, cu deosebită seriozitate şi consecvenţă, toate demersurile în vederea aderării.

"În egală măsură, vreau să reamintesc faptul că aprofundarea relaţiilor şi a parteneriatelor strategice cu statele europene şi din afara spaţiului european cu care avem astfel de relaţii trebuie să rămână o preocupare constantă şi un element esenţial al politicii noastre externe. Este nevoie, totodată, de investirea de noi energii pentru a ne reconecta sau a ne păstra aproape, după caz, prietenii şi partenerii României din zona Orientului Mijlociu, a Golfului, Africii, Indo-Pacificului şi Americii Latine. În momentul de răscruce actual la nivel global, nu distanţele geografice contează, ci apropierea valorilor şi acţiunea în sprijin reciproc, atunci când este nevoie", adaugă Preşedintele.

"În încheiere, subliniez o dată în plus că diplomaţia română reprezintă un pilon esenţial prin care ţara noastră îşi atinge şi îşi protejează interesele naţionale, pe care îşi sprijină dezvoltarea şi creşterea rezilienţei strategice. Vă îndemn să continuaţi să vă asumaţi acest rol crucial! De asemenea, sprijinirea, în continuare, a cetăţenilor români aflaţi peste graniţe rămâne o prioritate pentru dumneavoastră. Vă urez mult succes în activitatea dumneavoastră şi vă doresc dezbateri fructuoase în cadrul Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române!", conchide Klaus Iohannis.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Eu îl felicit pe iohannis pentru ca a adus în fruntea tarii partidul unic psdpnl. Pentru nesimțirea politica pe care o are. Pentru ca este un las și un mincinos care a discreditat psd pentru ai păcăli pe romani și în acest mod pentru a mai câștiga un mandat. De un un politician cu un astfel de cară ter îmi este greață și scârbă. Oricum acest gunoi politic este conștient de batjcora care a făcut-o la adresa romanilor și de când a adus psd la guvernare evita conferințele de presa pentru ca ii este frica de întrebările incomode ale jurnaliștilor.

    1. Domnul președinte este cel mai iubit și apreciat președinte din istorie. Ați văzut câte voturi a luat la ultimele alegeri. Vă rog nu vă mai legați de Domnul meu președinte!

      Domnule Werner România vă iubește!!! 

    Oare ambasadorii minunati,cate cotracte

    comerciale favorabile patriei au realizat 

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9266
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7043
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9892
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6863
Gram de aur (XAU)Gram de aur266.5349

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro