Crypto

KLAUS IOHANNIS:''Moştenirea lăsată de arhitecţii Unirii din 1859 - temelia solidă pe care continuăm modernizarea României''

G.U.
Politică / 24 ianuarie

''Moştenirea lăsată de arhitecţii Unirii din 1859 - temelia solidă pe care continuăm modernizarea României''

Moştenirea lăsată de arhitecţii Unirii din 1859, deopotrivă instituţională şi simbolică, reprezintă temelia solidă pe care să continuăm modernizarea României, afirmă preşedintele Klaus Iohannis, astăzi, într-un mesaj adresat cu prilejul împlinirii a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române, informează Agerpres.

"Aducem astăzi un omagiu triumfului idealului Unirii Principatelor Române din 1859. Într-o simbioză politică şi socială cu adevărat istorică, poporul şi elitele vremii şi-au impus ţelul în interiorul şi în afara graniţelor: unitatea românilor din cele doua Principate, Moldova şi Ţara Românească", afirmă Klaus Iohannis.

Şeful statului subliniază contribuţia decisivă a domnitorului Alexandru Ioan Cuza la această realizare, notează sursa citată.

"Acest moment strălucit nu s-ar fi putut înfăptui fără contribuţia decisivă a unei personalităţi remarcabile. Dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, ca domn al Moldovei şi al Ţării Româneşti, a fost un eveniment gândit cu iscusinţă de cei din interiorul şi din afara statului, români devotaţi şi prieteni străini care au susţinut nobilul ideal al Unirii. Printr-o inovaţie politică şi juridică greu de imaginat în climatul european de atunci, unioniştii generaţiei paşoptiste au înfruntat forţele potrivnice şi au realizat primul pas important în făurirea României moderne. Reformele care au urmat au pus bazele unui proces ireversibil de sincronizare şi armonizare a spaţiului politic şi social românesc cu cel european", afirmă Iohannis.

El reaminteşte că, în doar câţiva ani de mandat, Alexandru Ioan Cuza a edificat osatura instituţională, administrativă şi juridică a statului român modern prin adoptarea unui nou Cod Civil şi prin impunerea împărţirii atribuţiilor administrative la nivel central şi local, fiind, totodată, şi iniţiatorul unor ample reforme agrare şi fiscale, precum şi al unui pachet de legi dedicat învăţământului românesc.

"Moştenirea lăsată de arhitecţii Unirii din 1859, deopotrivă instituţională şi simbolică, reprezintă temelia solidă pe care să continuăm modernizarea României, una dintre direcţiile majore fiind consolidarea învăţământului românesc, care să ofere o educaţie accesibilă şi performantă. De aceea vă invit, dragi români, să facem din proiectul 'România Educată' unul dintre pilonii centrali ai următorilor ani. Este o datorie a celor de la guvernare, a dascălilor, a întregii societăţi", spune Iohannis.

Şeful statului subliniază, totodată, necesitatea depăşirii centralismul administrativ, un veritabil obstacol în calea modernizării actuale a României, transmite Agerpres.

"Avem nevoie de o nouă paradigmă a descentralizării, care să încurajeze eficienţa prin delegarea mai multor sarcini către administraţiile locale, care cunosc mai bine nevoile cetăţenilor şi pot rezolva problemele din regiunile defavorizate ale României. În plus, politizarea instituţiilor, o practică toxică şi de notorietate în societatea noastră, nu poate să ne ofere nimic bun în viitor, iar soluţia este să lăsăm meritocraţia să iasă la suprafaţă", susţine Iohannis.

Preşedintele punctează că, în prezent, România are un nou rol istoric, iar parcursul de acum se leagă indisolubil de apartenenţa la Uniunea Europeană şi la NATO.

"Aşa cum în lipsa unui crez unionist cele două Principate nu ar fi devenit un singur stat, fără principiile democratice care ne-au călăuzit drumul spre integrarea euro-atlantică nu putem să întărim instituţional statul pe mai departe", spune el.

Iohannis îşi încheie mesajul cu un apel la unitate şi solidaritate.

"Cea mai preţioasă lecţie a paginilor vii de istorie de la momentul Unirii din 1859 este cea a unităţii şi a solidarităţii, atât de frumos exprimată în imnul Unirii Principatelor: 'eu ţi-s frate, tu mi-eşti frate!'. Indiferent de obstacole, atât timp cât ne dorim cu toţii o Românie mai bună, vom putea să ne atingem ţelul dacă rămânem uniţi şi avem ca deziderat binele întregii naţiuni", mai afirmă şeful statului.

Opinia Cititorului ( 14 )

 1. Evident ca nu se putea altfel, ca Plavanul sa nu asocieze un eveniment profund national si patriotic ,de jertfa si de credinta(la "Unirea mica" au pus umarul, foarte multi preoti, inclusiv cei 2 mitropoliti ai Tarilor Romane) cu globalismul, progresismul al Infectiilor neomarxiste si masonice, UE si NATO si cu "Romania lui Educata", adica "bine spalata pe creier" de atata propaganda antinationala! Bineinteles ca, mizerabilul asta de Plavan face o confuzie intentionata, amestecand ideea de stat national centralizat al lui Cuza cu deznationalizarea accelerata care se practica astazi cu Coloniile bananiere de tipul Romaniei!

  1. Atentie TRADATORULE,ca ai vazut ca la Iasi ,primarul chirica a fost stropit cu iaurt,dar in curand daca nu luati masuri care sa creasca nivelul de trai al Romanilor,asa cum ai promis tu si TERORISTII pe care ii conduci,se v-a trece de la iaurt la pietroaie si ocupari de institutii,asa ca,luati aminte ca sa va fereasca dumnezeu de explozia mamaligii romanesti,ca eu cred ca ati vazut ce a patit cel care la fel ca tine se credea iubit de popor. ATENTIE la NEATENTIE.!

   Vad ca astazi esti de serviciu!

   Si care-i problema ta? Sau de ce natura este?

   KGB-istu tot prost ramine chiar si cind e de servici....

   Si ma-ta aia parashuta, tot regulata intruna pe Centura ramane, ragaind de la atata inghitit!

   Pofta mare, ii urez! 

   Sa-i sugi parasuta lui mama, PSD-ist prost ce esti !

   Pai nu, ca de fapt a fost invers, ma-ta fiind premianta la oral!

  Iarasi a "comemorat" "politrucul" si unirea principatelor :-)...

  1. Iohannis,nu are nici o legatura cu STATUL Roman,el,se inchina la alte porti,iar istoria tarii sale de origine este dezavuata de tot globu.!

   STATY fii mai coerent bah baiatule !

  A evitat întâlnirea cu poporul să nu-și ia fluierături și huiduieli.

  1. Vezi ca mai ai vreo doua-trei subiecte la care sa bifezi!

   du-te-n curte la palat si de-i cu dumicat, arunca si tu un citat, din ala de-al tau, cu kkt !

   hai mah Criatiane las-o-n huiduiala ma-sii, cam tarziu cu comentariu asta !  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Crypto

Supliment dedicat pieţei monedelor digitale
BTPay
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
Super protecție cyber pentru echipamente de business
BITCOIN ROMANIA

Curs valutar BNR

26 Feb. 2021
Euro (EUR)Euro4.8745
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0209
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4406
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5894
Gram de aur (XAU)Gram de aur228.2335

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
Concurs de idei de afaceri inovative ”Money is Funny” – ÎNSCRIERI
www.hipo.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro