Klaus Iohannis: "Ridicarea MCV ne arată că am răspuns eficient disfuncţionalităţilor existente în sistemul judiciar"

V.S.
Politică / 15 septembrie

Klaus Iohannis: "Ridicarea MCV ne arată că am răspuns eficient disfuncţionalităţilor existente în sistemul judiciar"

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare pentru România (MCV) arată că ţara noastră a răspuns eficient disfuncţionalităţilor existente în sistemul judiciar, potrivit Agerpres.

El a afirmat că ridicarea MCV pentru România este o reuşită a instituţiilor statului şi a întregii societăţi româneşti. Şeful statului a menţionat că în cei 17 ani de când este monitorizată prin MCV, România a parcurs, ca stat european, o perioadă în care democraţia s-a maturizat, iar sistemul judiciar s-a consolidat şi şi-a creat acei "anticorpi" atât de necesari în orice societate modernă, dezvoltată.

"Ridicarea MCV ne arată că eforturile noastre, accelerate în ultimii ani, nu au fost în zadar şi am răspuns eficient disfuncţionalităţilor existente în sistemul judiciar, continuând cu hotărâre lupta împotriva marii corupţii", a spus Iohannis.

El a mulţumit instituţiilor europene pentru sprijin, dar şi decidenţilor din România, care au contribuit la ridicarea MCV.

"Sistemul judiciar a traversat perioade dificile de-a lungul timpului: schimbări legislative frecvente, unele respinse puternic de reprezentanţii sistemului judiciar, de profesiile juridice sau de societatea civilă, încercări de subordonare a justiţiei din partea unor politicieni, o criză pandemică fără precedent. Mecanismul de cooperare şi verificare a reprezentat mai mult decât un instrument însoţit de vizite de monitorizare şi rapoarte de progres. Acesta a generat un dialog constant între instituţiile naţionale şi Comisia Europeană şi, implicit, un efort susţinut, determinând astfel, pe termen lung, un mod de lucru integrat în activitatea constantă a celor mai importante instituţii din sistemul judiciar", a adăugat preşedintele Iohannis.

Şeful statului a subliniat că România are un nou cadru legislativ pentru organizarea şi funcţionarea sistemului judiciar, prin noile legi ale justiţiei şi revizuirea Codului penal şi a Codului de procedură penală.

"Integritatea în funcţii publice este fundamentală pentru a construi încredere în instituţii şi salut demersurile tuturor celor care promovează această valoare socială, de la autorităţi, mass-media, societate civilă până la reprezentanţi ai mediului academic sau cetăţeni", a adăugat Iohannis.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
hidroelectrica.ro
asbis.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

22 Sep. 2023
Euro (EUR)Euro4.9675
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6709
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7134
Gram de aur (XAU)Gram de aur289.1272

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ahkawards.ro
roenergy.eu
cnipmmr.eu
gotech.world
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb