Abonament gratuit

LA REUNIUNEA CAE:Bogdan Aurescu a transmis sprijinul României pentru combaterea terorismului

I.A.
Politică /

Bogdan Aurescu (Sursă foto: Facebook)

Bogdan Aurescu (Sursă foto: Facebook)

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat, vineri, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe, convocată în contextul evoluţiilor recente din Orientul Mijlociu, şi a transmis sprijinul României pentru un rol crescut al Alianţei în regiune şi în combaterea terorismului, informează News.ro.

Potrivit Ministerului afacerilor Externe, pe agendă s-au aflat evoluţiile recente din Irak şi situaţia din Libia. Au mai participat la discuţii Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, pe punctul privind evoluţiile din Irak, şi reprezentantul special al ONU pentru Libia, Ghassan Salame.

"În intervenţia sa, ministrul Bogdan Aurescu a semnalat preocupările României cu privire la ultimele evoluţii din Irak, care pot afecta grav, în cazul în care escaladarea continuă, securitatea regională, dar şi cea europeană, a reiterat poziţia publică a României, astfel cum a fost prezentată cel mai recent de către Preşedintele României în cursul zilei de ieri, şi a încurajat implicarea activă a UE în efectuarea unor paşi spre calm, stimularea dialogului şi detensionarea situaţiei", a transmiks MAE.

Potrivit sursei citate, ministrul român de Externe a subliniat importanţa ca UE să intervină cât mai rapid pentru consolidarea tendinţei de dezescaladare indicate de declaraţia Preşedintelui Donald Trump din data de 8 ianuarie 2020, pe care România a salutat-o.

"În acelaşi timp, a sugerat ca Uniunea să se implice pe fond în proiectarea unor eventuale aranjamente regionale de garantare a securităţii, poziţie împărtăşită şi de alţi omologi. În acelaşi timp, ministrul Aurescu a menţionat importanţa menţinerii independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Irakului. Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat totodată necesitatea ca UE să acţioneze pentru consolidarea şi reformarea instituţiilor naţionale irakiene, precum şi pentru sprijinirea reconstrucţiei şi stabilităţii Irakului prin programe specifice şi a reafirmat angajamentul pentru continuarea combaterii terorismului prin intermediul coaliţiei internaţionale anti-Daesh, în parteneriat cu Irakul", se mai arată în comunicatul MAE.

Bogdan Aurescu a subliniat, totodată, că Planul Cuprinzător de Acţiune Comună şi în domeniul nuclear (JCPOA) trebuie respectat de către Iran.

Pe de altă parte, ministrul Aurescu a salutat prezenţa Secretarului general al NATO la reuniune şi a exprimat sprijinul României pentru un rol crescut al Alianţei în regiune şi în combaterea terorismului. De asemenea, a subliniat necesitatea unei acţiuni complementare şi sinergetice a UE şi NATO.

În ceea ce priveşte Libia, miniştrii europeni de externe au avut un schimb de opinii cu reprezentantul special al ONU pentru Libia şi au făcut apel la detensionarea situaţiei şi la încetarea oricărei operaţiuni militare.

Ministrul Bogdan Aurescu a arătat că singura soluţie pentru situaţia din Libia este cea diplomatică, sub auspiciile ONU, iar UE şi statele membre trebuie să acţioneze intens pentru a sprijini eforturile ONU în acest sens, inclusiv prin Conferinţa care va fi organizată de Germania la Berlin. De asemenea, a pledat pentru o abordare unitară a statelor membre UE şi pentru limitarea influenţelor externe Libiei care afectează negativ soluţionarea situaţiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa Energia în priză
DTLAWYERS
Nuclearelectrica
Hidroelectrica

Curs valutar BNR

30 Sep. 2020
Euro (EUR)Euro4.8698
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1617
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5043
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3406
Gram de aur (XAU)Gram de aur252.1123

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Business Card
CEZ România
Smart City România
CONPET
AAGES GROUP
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
14 Noiembrie - Noaptea Muzeelor
BTPay
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie