Legea privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada comunismului, promulgată

A.P.
Politică /

Legea privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada comunismului, promulgată

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat joi lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România. Propunerea legislativă aparţine lui Silviu Vexler, deputat al minorităţilor, scrie News.

"Evaluarea imobilului ce face obiectul deciziei se face prin aplicarea grilei notariale valabile la data intrării în vigoare a Legii nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România, cu modificările şi completările ulterioare, în considerarea caracteristicilor tehnice ale imobilului şi a categoriei de folosinţă la data preluării acestuia. Prin excepţie, în dosarele în care se acordă măsuri compensatorii titularului dreptului de proprietate, fost proprietar sau moştenitorilor legali ori testamentari ai acestuia, iar dreptul de proprietate nu a fost tranzac ţional după preluarea abuzivă de stat a imobilului, evaluarea imobilului ce face obiectul deciziei se face prin utilizarea grilei notariale valabile pentru anul precedent emiterii deciziei de către Comisia Naţională. Evaluarea se exprimă în puncte. Un punct are valoarea de un leu", potrivit legii promulgate de şeful statului.

Prin excepţie de la prevederile legii, în situaţia în care deţinătorul de puncte este persoană certificată de entită ţi desemnate de statul român sau de alte state membre ale Uniunii Europene sau de statul de re şedinţă, ca supravieţuitor al Holocaustului, Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor emite un singur titlu de plată, mai indică sursa citată.

Cererile sunt analizate în ordinea înregistrării lor. Prin excepţie, sunt analizate "cu prioritate cererile formulate de persoana certificată de entităţi desemnate de statul român sau de alte state membre ale Uniunii Europene sau de statul de reşedinţă, ca supravieţuitoare ale Holocaustului, aflate în viaţă la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, a prezentei legi", mai prevede proiectul de lege.

De asemenea, la data intrării în vigoare a prezentei legi sunt abrogate "articolul 1 şi 2 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 72/2020 pentru suspendarea aplicării prevederilor art. 21 alin. (6) din Legea nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România şi instituirea unor măsuri tranzitorii".

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Despre dobânzile de intarziere a plății despăgubirilor ( calculate de la data înregistrării cererii de despăgubire sau de la data când comisia centrală era obligată să analizeze cererea de restituire/despăgubire), nimic, nimic, mâlc ??

    Despre dobânzile de intarziere a plății despăgubirilor ( calculate de la data înregistrării cererii de despăgubire sau de la data când comisia centrală era obligată să analizeze cererea de restituire/despăgubire), nimic, nimic, mâlc ??

    Deportatii regimului comunist au murit sperând că se vor întoarce acasă iar solicitantii despăgubirilor au murit/ mor fără a se mai putea bucura de "restitutio in integrum" sau prin echivalent.

    Nu-i așa, măi dragă? 

    ROMÂNII AU FOST MEGA HARNICI LA IMPLEMENTAREA COMUNISMULUI LA DEZIMPLEMENTARE VICEVERSA ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
BTPay
elco

Curs valutar BNR

27 Noi. 2020
Euro (EUR)Euro4.8735
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0875
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5081
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4471
Gram de aur (XAU)Gram de aur237.6576

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cramele Cotnari
Aratoys
hygienium.com
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie