LEŞ , DESPRE ACHIZIŢIA CORVETELOR: "Aşteptăm decizia instanţei"

T.T.
Politică /

Gabriel Leş (Sursa foto: Twitter)

Gabriel Leş (Sursa foto: Twitter)

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, a declarat, ieri, că, anul acesta, se poate ajunge la angajarea a până la 3,23% din PIB pentru apărare, menţionând că programul de achiziţie a corvetelor este suspendat şi se aşteaptă decizia instanţei.

"Aspectele care au dus la un procent de 1,9 - 1,2% în 2018 şi 2017 ţin doar de achiziţiile care au fost amânate, achiziţii pornite care au fost amânate pe aspecte de legalitate şi procedurile aţi văzut cum merg la noi în România. Anul acesta putem să angajăm până la 3,23% dacă toate lucrurile vor merge normal şi toate programele de achiziţie pe care le-am început le vom închide. Anul 2019 nu ar trebui să ne creeze probleme din acest punct de vedere", a afirmat Leş, după şedinţa comisiilor de specialitate care au avizat bugetul Ministerului Apărării Naţionale, potrivit Agerpres.

Ministrul a amintit că programul de achiziţionare a corvetelor este suspendat şi se aşteaptă decizia instanţei.

"În acest moment, este suspendată (n.r. procedura) pe aspecte care ţin de legalitate, atacarea acelei Hotărâri de Guvern care reglementează procedura - Hotărârea 48 din 2018. Vom vedea care va fi hotărârea instanţei şi vom vedea ce decizie vom lua. Pentru că dacă, de exemplu, o instanţă de judecată va anula acea Hotărâre de Guvern, vă daţi seama că toată procedura va fi afectată pentru că HG reglementează tocmai acest aspect - procedura de licitaţie. (...) Se poate decide un câştigător în funcţie de ce va spune în acea decizie", a adăugat Gabriel Leş.

El a precizat că au fost alocate prin buget sume pentru funcţionarea Institutului Cantacuzino.

"O să venim cu un comunicat zilele următoare să demonstrăm că acel institut începe să funcţioneze, o să producem acele doze de imunitate. Avem în vedere modernizarea sălilor, zonelor de lucru, achiziţii de echipamente", a explicat el.

Comisiile de apărare ale Parlamentului au avizat favorabil, ieri, bugetul Ministerului Apărării Naţionale cu 17 voturi "pentru", şapte "împotrivă" şi două abţineri.

Potrivit proiectului de buget pe 2019 transmis Parlamentului de Guvern, bugetul propus pentru MApN este de 18.125.001.000 de lei, cu 6,57% mai mare faţă de cel de anul trecut.

Nu a fost adoptat niciun amendament.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

 1. Foarte bine ca ne inzestram, dar nu inteleg care e urgenta cu corvetele astea de miliarde de euro. Astea sunt prioritatile noastre de aparare, sa ne plimbam cu corvetele prin Marea Neagra?

  Nu mai bine cumparam avioane F16 si rachete antiaeriene si rachete antitanc portabile moderne ca sa ne putem apara ? Intreb si eu , ca un nespecialist, corvetele astea de miliarde de euro sunt prioritatea armatei noastre ?  

  Asta imi aminteste de episodul cu fregatele pe care britanicii vroiau sa le dea la fier vechi si pe care noi le-am cumparat tantosi ca sa dominam si sa subordonam Marea Neagra (sic). Si noi n-aveam nici avioane, nici rachete , nici armament antitanc modern , nici blindate, nici camioane militare moderne, nici nimic , dar ne trebuiau neaparat fregate ca sa facem ''politie" prin Marea Mediterana si Marea Neagra.

  Dar , de fapt , ce mai mir , cand vad ce scrie Hotnews azi ca poate sa fabuleze ministrul britanic al apararii care vrea sa trimita un portavion aflat in constructie ca sa "domine" si sa linisteasca Marea Chinei de Sud 

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS