Lira sterlină, valuta majoră cu cel mai puternic declin la nivel mondial

A.V.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 28 martie 2016

Lira sterlină, valuta majoră cu cel mai puternic declin la nivel mondial

Analiştii cred că moneda britanică se va deprecia şi după referendumul privind apartenenţa la UE

Lira sterlină îşi va continua declinul consemnat în ultima vreme - cel mai puternic la nivel global în rândul valutelor majore -, şi după referendumul programat în această vară, care ar putea duce la ieşirea ţării din Uniunea Europeană (Brexit), potrivit unei analize Bloomberg.

Lira sterlină a scăzut deja cu peste 2% în raport cu principalele valute ale ţărilor G10 (Grupul celor mai dezvoltate state ale lumii), iar pariurile pe prăbuşirea lirei sugerează că moneda britanică se va deprecia şi mai puternic în următoarele trei luni.

Amintim că guvernul britanic a prograat la data de 23 iunie un referendum care va decide dacă ţara rămâne sau iese din blocul european.

"Suntem în situaţia în care riscul unui Brexit va domina cursul valutar", declară Ned Rumpeltin, strateg la "Totornto Dominion Bank" din Londra, adăugând: "Deşi datele economice arată îmbunătăţiri, riscul reprezentat de referendum ţine capul de afiş al ştirilor. Pe termen lung, lira sterlină va avea de suferit".

Îngrijorările legate de faptul că Marea Britanie va părăsi UE au lovit lira sterlină anul acesta, care a scăzut cu 4% faţă de moneda americană, ajungând la un curs de 1,41 dolari în 24 martie.

La finele lunii februarie, un sondaj realizat de Bloomberg arăta că eventuală ieşire a Marii Britanii din UE ar afecta puternic cursul lirei sterline, astfel că moneda ţării ar putea să scadă până la 1,35 de dolari sau chiar sub acest prag, în decurs de o săptămână de la exprimarea votului pentru părăsirea blocului. Un astfel de nivel nu a mai fost atins din 1985.

Banca americană "Goldman Sachs Group" Inc. avertizat, la rândul său, că lira ar putea să scadă cu 20% în caz de Brexit, la fel şi gigantul britanic "HSBC Holdings" Plc. Conform HSBC, un vot pentru Brexit ar avea consecinţe majore asupra tuturor claselor de active britanice întrucât incertitudinile ar putea afecta economia Marii Britanii, determinând o potenţială încetinire a creşterii şi colapsul lirei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

unbr.ro
danescu.ro
arsc.ro
raobooks.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Feb. 2024
Euro (EUR)Euro4.9753
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5970
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2177
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8238
Gram de aur (XAU)Gram de aur298.9173

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb