LIVE - VIDEO FORUMUL INVESTITORILOR - 2024: Provocările şi oportunităţile anului - ediţia a III-a -

Companii / 20 martieActualizare - Ovidiu Demetrescu, OCD Capital & Resource: "2025 - anul în care va veni nota de plată"

O proporţie de 60% din populaţia globului iese la urne anul acesta, ceea ce va determina schimbări majore, afirmă Ovidiu Demetrescu, Partener OCD Capital&Resource şi London Brokers, subliniind: "Aceste schimbări majore se vor întâmpla foarte rapid, deci asistăm la un an al vitezei de execuţie. Dacă 2024 e un an cu semne de întrebare, în 2025 vom vedea nota de plată". Domnia sa explică: "2025 va fi primul an în care ni se va prezenta nota de plată pentru că în 2024, niciun politician care intră într-o cursă electorală nu va lua decizii fiscale sau strategice cu impact major, ci o să încerce să joace o carte statu-quo, ca să-şi prezerve poziţia".

(V.R.)

---

Actualizare - Stere Farmache, FRC: "Bursa trebuie să asigure canale de finanţare şi pentru companiile de talie mică"

Piaţa de capital trebuie să asigure canale de finanţare şi pentru companiile de talie mică, spune Stere Farmache, Preşedintele Directoratului Fondului Român de Contragarantare (FRC).

Domnia sa a afirmat: "Noi facilităm accesul la finanţare a întreprinderilor mici şi mijlocii. Afacerile pe care astfel de companii le prezintă băncilor trebuie să fie viabilă, dar este posibil ca întreprinderea respectivă să nu dispună de suficient colateral. Or, noi asigurăm suficient colateral în aşa fel încât drumul spre finanţare să nu fie blocat din această cauză. Accesarea acestui tip de finanţare nu este întotdeauna suficientă. Companiile au nevoie de creditare pentru a se dezvolta dar, la un moment dat, acest canal de finanţare se epuizează şi atunci trebuie să se finanţeze prin canale alternative sau complementare".

Stere Farmache a adăugat: "Bursele caută companii mari pentru că acestea sunt foarte atractive. Dar bursa trebuie să asigure canale suficiente şi pentru companiile de talie mică. De altfel, aceasta este una dintre cerinţele pieţei de capital unice europene. Pieţele trebuie să devină accesibile tuturor companiilor în aşa fel încât, cei care economisesc, investitorii, să aibă o plajă mult mai mare de acţiune. Şi cred că se pot combina foarte bine aceste modalităţi de finanţare".

(A.I.)

---

Actualizare - Dan Popovici, OTP Asset Management: "E foarte important să creştem numărul de investitori la bursă"

Este foarte simplu să devii investitor într-un fond de investiţii, spune Dan Popovici, Directorul General al OTP Asset Management, precizând: "Pentru acest lucru n-ai nevoie de bani. Adică, dacă îţi pui problema să fii investitor la bursă, direct în acţiuni, trebuie să-ţi creezi un portofoliu, trebuie să ai un portofoliu diversificat şi automat ai nevoie de o sumă de bani. În schimb, dacă vrei să fii investitor tot într-un portofoliu diversificat, cu 100 de lei sau cu 50 de lei îţi cumperi o unitate de fond şi deja eşti investitor".

Domnia sa continuă: "Eu cred că, pe de-o parte, e foarte important să creştem numărul de investitori la bursă, dar cred că şi mai important este să creştem numărul persoanelor care îşi pun problema să investească".

(V.R.)

---

Actualizare - Andrei Nedelcu, Director de Investiţii SAI Erste Asset Management: "Riscul de extremism nu a fost încă inclus în preţ de către investitori, deşi el există de mai mulţi ani la nivel european"

Creşterea extermismului politic în acest an reprezintă o îngrijorare pentru investitorii din piaţa de capital, a afirmat Andrei Nedelcu, Director de Investiţii SAI Erste Asset Management.

Andrei Nedelcu a spus: "2024 este un an superelectoral, în care jumătate din populaţia globului se duce la urne. Este un an electoral care vine într-o perioadă în care puterea de cumpărare a scăzit din cauza inflaţiei şi populaţia este nemulţumită cu ceea ce se întâmplă. Există nesiguranţă la nivel personal, geopolitic în multe regiuni şi mesajele extremiste tind să prindă amploare şi să prindă la oameni. Acest lucru este un risc, în sensul că partidele extremiste încep să capete viteză la nivel global. Riscul de extremism nu a fost încă inclus în preţ de către investitori, deşi el există de mai mulţi ani la nivel european. Apoi în acest an electoral politicile fiscale tind să fie stimulative, deoarece decidenţii politici sunt reticenţi să vină cu măsuri fiscale restrictive, iar acest lucru nu ajută în lupta împotriva inflaţiei a băncilor centrale. Dacă avem măsuri fiscale stimulative şi politici monetare restrictive, nu mai ştim unde suntem de fapt. Trendul este pozitiv, dar nu suntem pe pilot automat, deoarece în continuare băncile centrale nu se grăbesc să taie dobânzile, deşi pieţele de obligaţiuni se aşteptatu ca FED să taie aceste dobândi din luna martie, dar probabil că în această seară vom vedea că acest lucru este amânat pentru vară".

(G.M.)

---

Actualizare - Gheorghe Piperea: "ASF ar fi trebuit să facă verificări în cazul acţiunilor Gabriel Resources"

ASF ar fi trebuit să se sesizeze în cazul Roşia Montană şi să verifice dacă declaraţiile decidenţilor politici sunt abuz de piaţă sau manipulare a pieţei şi dacă este vorba despre corupţie, a declarat Gheorghe Piperea, Partener Fondator Piperea şi Asociaţii.

Domnul Piperea a precizat: "În anul 2009, compania Roşia Montană Gold Corporation avea pierderi de 550 milioane lei şi, conform legii, ar fi trebuit să fie dizolvată şi lichidată la cererea unui terţ. Atunci am cerut acest lucru prin intermediul unui parlamentar, care ulterior a renunţat la acţiune. În 2023 situaţia respectivă s-a repetat. Apoi în 31 ianuarie 2024 a apărut la televizor un politician care a spus că sunt şanse mari ca România să piardă acest proces la ICSID şi că vom plăti un minim de despăgubiri de 2 miliarde dolari şi un maxim de 6,7 miliarde dolari şi care afirma că trebuie să negociem cu compania canadiană Gabriel Resources plata acestei datorii sau continuarea exploatării, pentru a nu ieşi din deficitul bugetar stabilit pentru anul în curs. Imediat au apărut titluri în presă că România a pierdut procesul, dar între timp, în luna martie a fost pronunţată de ICSID o hotărâre diametral opusă. În toată această perioadă acţiunea Gabriel Reources s-a dublat sau aproape triplat la bursă. Este vorba despre câteva sute de milioane de dolari canadieni, iar în România au fost acţionari care direct sau indirect au băgat banii în aceste acţiuni. Nu ştiu dacă au fost avertizaţi înainte de hotărârea ICSID şi şi-au scos banii, pentru că, în acest caz, ar fi vorba despre infracţiune. Dar ştiu că în România o parte importantă din aceste acţiuni era deţinută prin intermediari, dintre care unul este listat la BVB. De aceea, consider că ASF ar fi trebuit să sesizeze şi să verifice dacă a fost abuz de piaţă sau a fost manipulare a pieţei de capital şi ar trebui să vedem dacă nu cumva este vorba şi despre corupţie".

(G.M.)

---

Actualizare - Alin Brendea, Director de Operaţiuni, Prime Transaction: "Încă sunt oportunităţi pe piaţa locală"

Bursa de Valori Bucureşti încă oferă oportunităţi pentru investitori, este de părere Alin Brendea, directorul de operaţiuni al Prime Transaction.

"Din punctul meu de vedere cred că mai sunt oportunităţi pe piaţa locală. În acest moment, atitudinea trebuie să fie una mai prudentă şi, din punctul nostru de vedere, cel puţin pe termen scurt, există 2 alternative către care investitorii ar putea să se concentreze mai puternic. Ne-am uitat, de exemplu, pe dividendele pe care le estimăm noi la Prime Transaction pentru emitenţii principali ai Bursei. De exemplu în BET-BK, unde sunt 30 dintre emitenţii cei mai importanţi pe bursă, primii 10 emitenţi sau mediană a dividendelor pe care le aşteptăm noi, de circa 8 %, ceea ce este peste inflaţie, în acest moment, ceea ce ar oferi un randament mulţumitor în condiţii de riscuri relativ scăzute" a declarat Brendea.

---

Actualizare - Ioana Birta, CFO TeraPlast: "Există un risc de blocaj la decontare a lucrărilor de infrastructură, ceea ce poate întârzia proiectele respective"

Aşteptările investitorilor sunt în general pozitive, dar pe partea de infrastructură principalele îngrijorări sunt legate de riscul unui blocaj la decontare, risc care ar întârzia lucrările, a declarat Ioana Birta, CFO al grupului TeraPlast.

Ioana Birta a spus: "Ne aşteptăm ca anul 2024 să fie un an bun prin prisma investiţiilor în infrastuctură. 70% din afacerile grupului TeraPlast sunt legate de proiectele de infrastructură: apă, canalizare, gaze naturale. În a doua jumătate a anului 2023 a început un trend pozitiv privind lucrările de infrastructură şi ne aşteptăm ca el să se păstreze şi în cursul anului 2024. Ne aşteptăm şi la o stabilizare a costurilor privind materialele de construcţii, la o uşoară scădere a costurilor cu energie şi la o uşoară scădere a dobânzilor în a doua parte a anului. La alte sectoare - cum ar fi ambalaje sau ferestre, ne aşteptăm la uşoare contracţii. Cu toate acestea, pe partea de evoluţie pozitivă a lucrărilor de infrastructură există un risc de blocaj la decontare, de întârziere a lucrărilor din cauza acestui blocaj. Apoi mediul macroeconomic din ultimii ani a fost destul de instabil astfel că este greu de prevăzut cum va fi anul 2024 până la final şi de aceea bugetele sunt conservatoare pentru anul curent deoarece iau în calcul acest factor al instabilităţii".

(G.M.)

---

Actualizare - Radu Puiu, XTB: "Anul 2024 a debutat într-o manieră foarte optimistă pentru pieţele de capital"

Anul 2024 a debutat Într-o manieră foarte optimistă pentru pieţele de capital, a afirmat Radu Puiu, analist XTB.

"Anul 2024 a debutat Într-o manieră foarte optimistă pentru pieţele de capital. Aici am văzut foarte multe creşteri impresionante şi indici bursieri care au reuşit să atingă noi valori record, fie că vorbim despre indicii din Statele Unite ale Americii, precum S&P 500 sau NASDAQ, fie că vorbim de indici din Europa precum indicele german DAX sau indicele local BET. Toţi au reuşit să performeze, chiar dacă situaţia, cel puţin în momentul de faţă, din punct de vedere al economiei reale, nu este întocmai cea mai roz. Totuşi, această dinamică, putem spune că a fost mai degrabă alimentată de aşteptări referitoare la modul în care lucrurile vor decurge în viitor şi nu neapărat despre situaţia actuală, iar acest lucru se bazează în principal pe o aşteptare pozitivă legată de politica monetară, atât la nivelul Statelor Unite ale Americii, vorbim despre politica FED, cât şi despre o politică mai relaxată în Europa, dar şi pe plan local, din punct de vedere al problemelor cu care economia s-ar putea confrunta" a declarat Puiu.

---

Actualizare - Gabriel Ţecheră, TTS: "Suntem printre principalii beneficiari ai lichidităţii din piaţă"

TTS şi-a sublat numărul acţionarilor în ultimul an, spune Gabriel Ţecheră, Director Guvernanţă Corporativă şi Relaţii Investitori în cadrul Transport Trade Services SA, subliniind: "Anul trecut aveam 4.000 de acţionari, acum avem peste 8.000. Deci, sunt peste 4.000 de acţionari noi. În acelaşi timp, lichiditatea TTS s-a dublat, suntem printre principalii beneficiari ai lichidităţii din piaţă. Dar, asta s-a întâmplat pe toată piaţa". Domnia sa explică faptul că aceasta este consecinţa listării Hidroelectrica, care nu s-ar fi întâmplat fără susţinere din partea statului.

(V.R.)

---

Actualizare - Cosmin Păunescu, ASF: "Am încheiat anul 2023 cu 180.000 de investitori la BVB; 80.000 erau investitori activi"

La finele anului trecut erau circa 180.000 de investitori la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) conform raportărilor Fondului de Compensare a Investitorilor, o creştere impresionantă faţă de cei 120.000 de investitori cu un an mai devreme, a afirmat Cosmin Păunescu, Şef Serviciu Supraveghere Prudenţială, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

"Circa 20% sunt investitori în titlurile de stat şi cam 15.000 de investitori au intrat odată cu listarea Hidroelectrica", a spus oficialul ASF.

Potrivit domniei sale, numărul investitorilor activi, cei care realizează cel puţin o tranzacţie odată la şase luni, era de 80.000, comparativ cu 40.000 de investitori cu un an mai devreme. "Interesul este în creştere, chiar dacă apare din partea de ETF-urilor, din partea titlurilor de stat. Este foarte bine, pentru că titlurile de stat sunt instrumente investiţionale foarte flexibile şi oferă randamente foarte bune, mai bune decât la bănci. Titlurile de stat reprezintă o contribuţie importantă a Ministerului Finanţelor la dezvoltarea Bursei de Valori Bucureşti şi sunt convinş că, odată ce investitorii intră pe titlurile de stat, vor fi atraşi şi de celelalte instrumente financiare".

Cosmin Păunescu a mai spus: "Anul 2024 poate fi foarte volatil, în care riscurile geopolitice nu au scăzut. Din contra, se pare că avem o uşoară creştere (n.r. a riscului) la graniţele noastre. Poate fi un an în care aşteptăm reducerea ratelor dobânzilor de referinţă ceea ce este pozitiv pentru piaţă, dar aceste decizii întârzie pentru că inflaţia nu se diminuează în ritmul aşteptărilor în statele dezvoltate".

(A.I.)

---

Actualizare - Alin Andrieş, MFP: "Piaţa de capital a devenit tot mai importantă pentru Ministerul Finanţelor"

Odată cu emiterea şi tranzacţionarea obligaţiunilor guvernamentale, piaţa de capital a devenit tot mai importantă pentru Ministerul de Finanţe, a spus Alin Marius Andrieş, Secretar de Stat în cadrul MFP.

Domnia sa a afirmat: "Odată cu emiterea şi tranzacţionarea obligaţiunilor guvernamentale, piaţa de capital a devenit tot mai importantă pentru Ministerul de Finanţe. Din perspectiva noastră, sistemul financiar în ansamblu, atât din punctul de vedere al nivelului de dezvoltare cât şi din perspectiva eficienţei modului în care se realizează intermedierea financiară, constituie o premisă pentru dezvoltare economică, fiindcă obiectivul central al Guvernului României este creşterea economică sustenabilă care se traduce în investiţii, în locuri de muncă mai bune şi un nivel de trai mai ridicat".

Alin Andrieş a adăugat: "Din perspectiva Ministerului Finanţelor, anul 2024 este foarte important pentru continuarea procesului de consolidare fiscală, început în ultimii ani. Să continuăm tot ce înseamnă reformele pe care le avem în ceea ce priveşte digitalizarea. În ultimii ani, analizele noastre au relevat faptul că partea de finanţare este importantă dar, capacitatea instituţională de a gestiona este de asemenea foarte importantă în vederea implementării strategiilor. De aceea 2024 este anul în care, la nivelul Ministerului de Finanţe continuăm procesul de dialog cu toţi partenerii sociali şi cu mediul de afaceri. În acelaşi timp suntem foarte axaţi pe partea de digitalizare atât a ANAF-ului cât şi ADR-ului, astfel încât să creştem veniturile fiscale la bugetul de stat, să creştem capacitatea instituţională. De asemenea, foarte important pentru noi este dialogul cu mediul de afaceri, cu toţi partenerii, astfel încât să creem într-o oarecare măsură un mediu mai predictibil".

(A.I.)

---

Actualizare - Alexandru Nazare, senator: "Sunt un fan al responsabilităţii: nu mai putem arunca cu cifre, care trebuie să iasă"

Este nevoie ca autorităţile publice să fie responsabile pentru bugetele aprobate, a declarat Alexandru Nazare, membru în Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din cadrul Senatului României.

Alexandru Nazare a spus: "Am depus în urmă cu câteva luni o iniţiativă legislativă privind modificarea legii responsabilităţii fiscale. Noi nu avem exerciţiul descărcării bugetare. Parlamentul nu are nicio procedură, niciun proces asupra performanţei bugetelor, nici în raport de impact şi nici cu valoarea inţială. Înainte de depunerea oricărui buget nou în Parlament ar trebui să existe în plen o descărcare de bugetul precedent, în care orice abatere mai mare de 5% să fie explicată de responsabilii din domeniu - ministrul finanţelor sau prim-ministrul. Dacă în Parlamentul European, în Congresul american există State of the Union şi noi ar trebui să avem o dezbatere anuală privind viziunea Guvernului asupra economiei, care să fie ţinută de premier. Iar în luna mai, ministrul finanţelor ar trebui să ţină un discurs în Parlament despre performanţa bugetului precedent. Dacă introducem aceste chestiuni automat, instituţional, aceste date devin mult mai cunoscute. În momentul de faţă, bugetele se închid într-un raport pdf, pus de Ministerul Finanţelor pe site, într-un loc greu de găsit, care nu e la îndemâna publicului. Aceste lucruri trebuie să fie foarte clare pentru toată lumea şi să fie dezbătute. Doar aşa putem identifica sursa acelei subfinanţări sau găuri bugetare cu care ne-am confruntat anul trecut şi pe care nu am identificat-o nici până astăzi. (...) Sunt un fan al responsabilităţii: nu mai putem arunca cu cifre, care trebuie să iasă. Nu e vorba doar de munca statului, ci şi de munca mediului privat care e pilonul care ţine această ţară".

Domnul senator Nazare a precizat că iniţiativa legislativă a trecut de Senat şi se află la Camera Deputaţilor care este for decizional, şi a menţionat că actul normativ poate fi amendat de deputaţi în sensul în care atunci când descărcarea bugetară este respinsă de plenul Parlamentului, conducerea guvernului sau a instituţiei publice (de exemplu ASF, Consiliul Concurenţei, Curtea de Conturi, etc.) să fie demisă.

(G.M.)

---

Actualizare - Camelia Luciana Taină, MEAT: "A crescut alocaţia financiară nerambursabilă acordată în cadrul Start-up Nation"

În rândul micilor investitori există un foarte mare interes pentru programul Start-up Nation, spune Camelia Luciana Taină, directorul general al Direcţiei Generale Antreprenoriat şi Finanţări pentru IMM-uri din cadrul Ministerului Economiei Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT), menţionând că, la nivelul instituţiei pe care o reprezintă, a fost identificată, împreună cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, din Fondul Social European - mai exact din Programul de Educaţie şi Ocupare - o sumă de 400 de milioane de euro care, foarte curând, va beneficia de cadrul legal primar. Domnia sa explică: "În momentul acesta, echipele technice reglementează ordonanţa de urgenţă prin care instituim acest program. Alocaţia financiară nerambursabilă acordată în cadrul programului Start-up Nation a crescut la suma de 250.000 de lei, de la 200.000 de lei în ediţiile anterioare".

(V.R.)

---

Actualizare - Steen Jakobsen, Saxo Bank: "2024, un an pierdut"

Anul 2024 va fi unul pierdut, este de părere Steen Jakobsen, Chief Investment Officer Saxo Bank, în condiţiile în care este un an în care au loc alegeri. "În SUA, alegerile vor avea loc în noiembrie, deci va fi foarte greu să fie iniţiate măsuri noi, mai productive", spune domnia sa, adăugând: "Totodată, va fi foarte greu pentru guvern să controleze cheltuielile, având în vedere situaţia de securitate, în special cea din Europa".

Steen Jakobsen aminteşte că, în SUA, o provocare, din punct de vedere monetar, este că Rezerva Federală trebuie să finanţeze guvernul, ceea ce reprezintă o medie 5% până la 7% din PIB. În plus, Fed trebuie să refinanţeze întregul sectorul bancar mic, respectiv sectorul imobiliar commercial, conform oficialului Saxo.

(V.R.)

---

Actualizare - Florin Spătaru: "Am ridicat foarte sus ştacheta anul trecut, la Bursa de Valori, şi trebuie să păstrăm acest nivel"

România are potenţial pe piaţa de capital, iar anul trecut am ridicat foarte mult ştacheta la Bursa de Valori, spune Florin Spătaru, consilier de stat la Cancelaria Primului Ministru, apreciind că va trebui să păstrăm acest nivel. "Este o mare responsabilitate pentru tot ceea ce înseamnă sectorul financiar ca să nu lăsăm ştacheta ridicată în 2023. România are potenţial, dar trebuie să muncim foarte mult".

În acelaşi timp, oficialul a menţionat că anul acesta nu este unul pierdut, ca urmare a poziţionarii guvernelor şi băncilor centrale faţă de mediul de afaceri şi faţă de piaţa de capital: "România este într-o situaţie oarecum atipică. Trebuie să ţinem cont de finalizarea sau de ducerea la îndeplinire a PNRR, care vine cu o serie de reforme şi angajamente pe care România şi le-a asumat şi care nu aşteaptă anii post electorali ca să fie duse la îndeplinire".

De asemenea, sunt două obiective mari de ţară ce trebuie atinse - intrarea în Spaţiul Schenghen şi accederea la OCDE, care crează oportunităţi şi care duc la luarea unor măsuri «nepopulare»", a mai adăugat Florin Spătaru.

(E.O.)

---

Actualizare - Petr Koblic, FESE: "Pierderea Hidroelectrica către altă piaţă fi avut un efect devastator pentru dezvoltarea pieţei româneşti de capital"

Pierderea Hidroelectrica către altă piaţă fi avut un efect devastator pentru dezvoltarea pieţei româneşti de capital, a afirmat Petr Koblic, Preşedintele Federaţiei Burselor de Valori Europene (FESE) şi Directorul General al Bursei din Praga.

Domnia sa a afimat: "România a fost superstarul pieţelor de capital europene în 2023. Statisticile ne arată că două-trei IPO-uri din Germania au avut o valoare combinată similară cu tranzacţia Hidroelectrica din România. Decizia de a folosi piaţa locală pentru listarea Hidroelectrica a fost extrem de pozitivă. Iar pierderea Hidroelectrica către altă piaţă fi avut un efect devastator pentru dezvoltarea pieţei locale de capital".

Petr Koblic a adăugat: "O astfel de tranzacţie este extrem de importantă pentru percepţia pieţei. Dacă nu s-ar fi făcut în piaţa locală, ce s-ar fi întâmplat cu alte companii private (...). Acestea ar fi văzut că Hidroelectrica nu s-a listat în piaţa locală şi ar fi căutat o altă piaţă".

Conform preşedintelui FESE, succesul listării Hidroelectrica trebuie promovat către alte companii care ţintesc listarea la bursa românească. "Experineţele noastre din Praga, a colegilor din Budapesta, Varşovia şi Viena ne-au arătat cât de dificil este ca, după un proces de privatizare în masă, să avem tranzacţii (n.r. listări) în special din partea companiilor mici. Aveţi momentum-ul pe care trebuie să-l păstraţi şi să-l potenţaţi. Trebuie să vindeţi succesul către toţi potenţialii emitenţi. Pentru că în doi-trei ani, dacă nu urmează alte tranzacţii, ar fi mult mai dificil pentru ca alţi investitori să vină în piaţă".

(A.I.)

---

Ziarul BURSA organizează FORUMUL INVESTITORILOR - 2024: Provocările şi oportunităţile anului, eveniment ajuns la a III-a ediţie, care va avea loc în data de 20 martie 2024, începând cu ora 10:00, la Radisson Blu Hotel Bucharest, sala Atlas 2, din Calea Victoriei 63-81.

Evenimentul se va desfăşura cu participare fizică, fiind transmis şi live, pe site-ul www.bursa.ro, pe contul de Facebook al ziarului BURSA, pe canalul de Youtube BURSA, precum şi pe conturile de Facebook ale partenerilor media.

Opinia Cititorului ( 8 )

 1. Dupa 10 ani de la scandalul Harinvest fondurile investitorilor se afla in continuare sub sechestrul procurorului de caz si a instantelor de fond si respectiv de apel!

  Cum se incalca Legea 297, art 24 (3) Legea piatii de capital, apare ]ntrebarea: ce face ASF? 

  Cum ii apara pe investitori? 

  Iata cum ASF ii apara pe investitorii tarati prin tribunale!

  Sa mai investesti pe o astfel de piata reglementata de ASF? 

  1. ...

   ...

   ...

   ...

   ...

  ...

  ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
digi.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6464
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2078
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8855
Gram de aur (XAU)Gram de aur346.6329

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb