Abonament gratuit
Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”
PREŢUL SĂNĂTĂŢII

Londra şi Bruxelles- în ultima linie a unui acord post-Brexit

A.B.
Internaţional /

Londra şi Bruxelles- în ultima linie a unui acord post-Brexit

Negociatorii britanici şi europeni îşi continuă cursa contracronometru în vederea încheierii unui acord cu privire la viitoarea lor relaţie comercială, un obiectiv considerat tangibil, în pofida unei zdruncinări a încrederii de către Londra care vrea să încalce tratatul Brexitului, relatează AFP şi News.ro.

Săptămâna a început luni la Bruxelles cu o întâlnire între vicepreşedinele Comsiei Europene (CE) Maros Sefcovic şi ministrul britanic de stat Michael Gove.

În centrul discuţiilor lor se află foarte controversatul proiect de lege, aflat în curs de examinare în Parlamentul britanic, care pune în discuţie anumite angajamente pe care Guvernul Johnson şi le-a asumat în acordul care a încadrat plecarea Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE) la 31 ianuarie.

Furioşi din cauza acestei răsturnări, care încalcă potrivit însuşi Guvernului britanic dreptul internaţional, europenii au dat Londrei un ultimatum să retragă până la sfârşitul lunii proiectul de lege, ameninţându-o că altfel o dă în judecată.

Textul revine asupra anumitor dispoziţii vamale şi referitoare la ajutoare de stat alocate provinciei britanice Irlanda de Nord, prevăzute în vederea evitării unei reimpuneri a unei frontiere fizice cu Republica Irlanda, o garanţie esenţială în menţinerea păcii pe insula irlandeză.

Negociatorii intră apoi, începând de marţi într-o nouă rundă de negocieri cu privire la viitoarea relaţie, a noua din martie încoace - şi ultima, pentru moment, care figurează pe agendă.

Surse concordante declară că niciun progres nu este de aşteptat săptămâna aceasta de la negocierile din capitala belgiană.

Însă "calea către un acord trebuie identificată", apreciază un diplomat european. "Dacă nu vom avea nicio mişcare, procesul va fi în mare dificultate", trage el un semnal de alarmă.

Iar spectrul unui "no deal", care va zgudui şi mai mult economiile deja fragilizate de pandemia covid-19, va bântui din nou spiritele.

"Ca să fiu cinstit, eu nu sunt optimist" cu privire la şansele ajungerii la un acord, a subliniat luni, premierul irlandez Micheal Martin în ziarul gratuit "i", apreciind că proiectul britanic de lege a "erodat încrederea" între cei doi parteneri.

CALENDAR STRÂNS

"Înaintăm către o prăpastie. Trecerea de la o integrare completă pe piaţă la un «no del» va avea consecinţe devastatoare asupra întreprinderilor", a avertizat la rândul său directorul general al Sindicatului Patronilor Europeni BusinessEurope Markus Beyrer.

Negocierile comerciale, purtate de către Michel Barnier din partea europenilor şi David Frost din partea britanicilor, urmează să se încheie vineri, în timp ce şefii de stat şi de guverne ai UE participă la Bruxelles la un summit de două zile, care începe joi.

Ele se desfăşoară într-un calendar deosebit de strâns. Premierul britanic Boris Johnson le-a dat termen negociatorilor până la 15 octombrie - data unui summit european la Bruxelles - să ajungă la o înţelegere. Europenii estimează că un acord comercial este necesar să fie încheiat până la sfârşitul lui octombrie.

Obiectivul este să se lase suficient timp în vederea ratificării textului, pentru ca acesta să intre în vigoare la 1 ianuarie 2021, când se încheie perioada de tranziţie, în care Regatul Unit continuă să aplice normele europene.

Negocierile se lovesc de mai multe subiecte sensibile, inclusiv eterna problemă a garanţiilor cerute de UE în domeniul fiscal, social şi al mediului şi mai ales al ajutoarelor de stat, în vederea evitării apariţiei de cealaltă parte a canalului Mânecii a unei economii dereglementate, care să-i facă concurenţă neloială.

Un acord în domeniul pescuitului care să le permită europenilor să pescuiască în apele britanice, pline de peşte, rămâne, de asemenea, de căutat.

În fine, "guvernanţa" viitorului acord, mai ales cu privire la modul în care Londra şi Bruxellesul îşi vor soluţiona viitoarele diferende comerciale - şi locul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) - continuă să ridice probleme.

Proiectul britanic de lege a înfiebântat puternic statele membre UE, care intenţionează să forjeze un acord cât mai solid posibil, pentru a se asigura că nu va mai avea surpriza unei noi încercări de încălcare.

"Intenţia este ca textul să fie bine conturat juridic", declară o sursă europeană, care adaugă că "nu suntem siguri că britanicii sunt pregătiţi de acest lucru...".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

PREŢUL SĂNĂTĂŢII

Videoconferinţa FONDURI EUROPENE
DTLAWYERS
BTPay
ADAMA

Curs valutar BNR

29 Oct. 2020
Euro (EUR)Euro4.8747
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1588
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4016
Gram de aur (XAU)Gram de aur251.2556

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

AAGES GROUP
syngenta
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
14 Noiembrie - Noaptea Muzeelor
Legal Accelerators
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie