LUCIAN ANGHEL, BVB:  "Obţinerea statutului de piaţă emergentă - luptă similară cu cea pentru investiţii străine"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 februarie 2015

"Obţinerea statutului de piaţă emergentă - luptă similară cu cea pentru investiţii străine"

"Cred că, în 12-18 luni, măcar una din cele trei agenţii ne va upgrada", spune preşedintele BVB

Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, Lucian Anghel, consideră că măcar una dintre cele trei agenţii de rating (MSCI, FTSE şi S&P) ne va acorda statutul de piaţă emergentă, în următoarele 12-18 luni.

În aceste condiţii, trenul pentru includerea bursei noastre pe lista de monitorizare pentru evaluarea MSCI, la începutul acestui an, pare pierdut.

Lucian Anghel ne-a declarat: "Sunt trei agenţii pe care ne concentrăm, la fel de importante - MSCI, FTSE şi S&P. Ca să putem fim upgradaţi de MSCI (de la stadiul de piaţă de frontieră la cel de piaţă emergentă), proiectul durează cel puţin trei ani.

Dar, cred că, în următoarele 12-18 luni, măcar una dintre cele trei agenţii ne va upgrada. La MSCI, cred că maximul pe care îl putem obţine este ca în doi ani de zile să fim incluşi pe lista de monitorizare, după care urmează procesul de upgradare".

Potrivit preşedintelui BVB, din punct de vedere calitativ, piaţa noastră a îndeplinit criteriile pentru pentru toate cele trei agenţii, rămânând criteriile cantitative.

Lucian Anghel ne-a spus: "Unii se uită la lichiditate, alţii se uită la trei companii, alţii se uită la capitalizarea companiilor, sunt criterii diferite. Din păcate pentru noi ca ţară, agenţiile calculează criteriile în dolari, iar raportul dolar-euro a mers în defavoarea noastră. Sunt anumite lucruri pe care nu le putem controla".

Lucian Anghel a mai menţionat faptul că alte state nu sunt foarte fericite de faptul că România încearcă să treacă la statutul de piaţă emergentă: "Dacă România va fi upgradată, cineva trebuie să piardă procente în indicele acela, care are tot 100%. Din acest punct de vedere, este o luptă similară cu absorbţia de investiţii străine directe, este o luptă puternică, în care evident sunt diferite interese. Nu este o misiune uşoară, dar cred că suntem pe un drum pozitiv".

Întrebat dacă avem şanse sau nu să intrăm, în acest an, pe lista de monitorizare a MSCI, domnul Anghel a precizat: "Nu pot să spun că intrăm sau nu. Eu îmi doresc acest lucru, calitativ cred că am îndeplinit toate criteriile pe care ei le-au solicitat şi am reparat toate minusurile pe care ni le-au indicat în rapoartele precedente. Rămâne partea cantitativă".

MSCI este cea mai mare dintre agenţiile de rating, cu o cotă de piaţă de 37%, potrivit lui Lucian Anghel.

Preşedintele BVB ne-a spus că nu are cunoştinţă despre o posibilă listare pe pieţele străine a Petrom.

Premierul Victor Ponta a participat, pe 13 februarie, la un eveniment economic la New York, unde invitaţii speciali Mişu Negriţoiu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, şi Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, au prezentat procesul de listare internaţională a unor mari companii româneşti, precum Petrom, Romgaz şi Electrica, după cum reiese dintr-un comunicat al Guvernului.

În timp ce reprezentanţii ASF au confirmat informaţia, Lucian Angel ne-a spus: "Eu, personal, nu am cunoştinţă de aşa ceva şi nu am auzit să se discute în cadrul evenimentului. Mai mult de atât nu pot să vă comunic.

Dar, evident, au fost şi discuţii private, şi alte elemente pe care nu le cunosc

Ceea ce este foarte important, este că premierul a menţionat, în faţa investitorilor, listarea Romtelecom, Hidroelectrica, Salrom, aeroportul Bucureşti şi portul Constanţa. S-a menţionat un termen de 12-18 luni.

Nu este peste noapte, ca şi upgradarea pieţei de capital".

În lipsa listărilor statului, Lucian Anghel se bazează pe un sprijin din partea BERD în privinţa listărilor private.

"BERD este unul dintre principalii noştri parteneri şi va susţine listările private. Este un colos care va lucra alături de noi pentru dezvoltarea pieţei de capital", a precizat domnul Anghel.

La finalul anului trecut, BERD a cumpărat un pachet de 5% din BVB.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Sa nu se uite ca scandalul Harinvest s-a produs prin comportamentul infractional al angajatilor BCR de a nu raspunde la telefoanele brokeritei Voinea Maria! Cum de sunt blocate actiunile investitorilor clienti ai Harinvest in seifurile BCR?

    nu e asa mare bai ca acum cativa ani a zis ca devenim emergenti in 2014 si ca acum speram pt 2017. La noi merge si asa. Problema e la strainii care cam miros impostura. Nici nu e prea greu cand promiti ca iei o barcuta si o faci crucisator, dar in trei ani cresti lichiditatea de la 13 mil coco/zi in 2011 la 9mil in 2015. Si cand te gandesti ca unii mai asteapta sa primeasca si pensie privata de la astia

    Dl Lucian Anghel limba de lemn . Face previziuni bazate pe cai verzi pe pereti in loc sa miste ceva la amarata asta de piata de capital. Daca nu va creste numarul de investitori constanti la bursa, numarul companiilor listate, nr instrumentelor financiare puse la dispozitia jucatorilor atunci o sa facem previziuni de intrare in nu stiu ce categorie de piata si in 2020. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
digi.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Iul. 2024
Euro (EUR)Euro4.9700
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5550
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0961
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9149
Gram de aur (XAU)Gram de aur352.8944

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
letapebytourdefrance.com
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb