LUDOVIC ORBAN:''Să ne asigurăm că memoria victimelor Holocaustului rămâne demnă şi neîntinată de încercări de rescriere a istoriei''

G.U.
Politică / 09 octombrie 2020

''Să ne asigurăm că memoria victimelor Holocaustului rămâne demnă şi neîntinată de încercări de rescriere a istoriei''

Premierul Ludovic Orban a declarat astăzi că onorarea victimelor Holocaustului este o datorie fundamentală a statului român, dar şi un semn de normalitate, care arată că ţara noastră a învăţat din lecţiile secolului trecut, transmite Agerpres.

"Datoria noastră, la 79 de ani de la tragediile care au marcat istoria României, este de a ne asigura că memoria victimelor Holocaustului din România rămâne vie, demnă şi neîntinată de încercări de rescriere a istoriei şi că poporul român rezistă tentaţiilor populismului, cinismului rasist şi xenofob, fundamentalismului şi extremismelor de variate forme care pun în pericol valorile democratice şi umane", a spus Orban la ceremonia de marcare a 79 de ani de la începerea deportării evreilor din România în Transnistria, organizată de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel".

El a subliniat că ziua de 9 octombrie "ne aduce în fiecare an în memorie o tragedie istorică şi umană pe care nu trebuie să o lăsăm nicio clipă în uitare".

"Cu 79 de ani în urmă, persecuţiile contra comunităţii evreieşti din România au intrat în cea mai gravă etapă a lor: deportarea în Transnistria. Sute de mii de evrei din Basarabia, Bucovina şi Transnistria au fost smulşi din casele lor, deportaţi în marşuri ale morţii, expuşi unor condiţii degradante şi distructive, decimaţi de boli, foame şi abuzuri fizice, victime ale unui regim care a exprimat cele mai negre prejudecăţi şi forme de inumanitate pe care le cunoscuse România până atunci. A fost nevoie de decenii pentru ca adevărul acelor ani, în care evrei, dar şi romi deopotrivă şi-au pierdut viaţa, să fie recuperat şi rostit cu responsabilitate, respect şi pietate într-o Românie democratică, devenită capabilă să condamne crimele regimului dictatorial şi să iasă din ipocrizia regimului comunist", a afirmat Orban.

Premierul a arătat că istorici, lideri de opinie naţionali şi internaţionali, organizaţii civice au scos la lumină, după 1989, această "pagină neagră" din istoria ultimului război mondial şi din istoria României. De asemenea, el a indicat că regimul comunist a amânat, timp de decenii, dezvăluirea deplină a acestui adevăr dureros, iar după căderea lui Nicolae Ceauşescu au existat tentative de ascundere sau de minimizare a tragediei.

"Eforturile intelectuale şi civice, remarcabile în ultimele două decenii, pentru studierea şi cunoaşterea Holocaustului în ţara noastră au dat roade. Ele au plasat această tragedie, la care România de atunci a participat, pe harta memoriei noastre. Acest lucru nu înseamnă că, pe acest teren al memoriei, totul a fost făcut, deoarece memoria se cere mereu împrospătată, păstrată vie cu atât mai mult atunci când este vorba de episoade istorice cu caracter de genocid, care au văzut negarea dreptului însuşi la viaţă a unor întregi comunităţi umane. Uitarea Holocaustului nu trebuie permisă tocmai în numele grijii, al responsabilităţii esenţiale de a nu îngădui repetarea unor astfel de tragedii", a mai spus Ludovic Orban.

El a apreciat contribuţia Federaţiei Comunităţii Evreieşti din România de a aduce în atenţia tinerilor Holocaustul şi a felicitat Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel", la împlinirea a 15 ani de la fondare, pentru activitatea de cercetare, de recuperare ştiinţifică a adevărului despre Holocaust, dar şi pentru contribuţia constantă în combaterea rasismului, xenofobiei şi antisemitismului.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Evident ca nu se putea altfel, ca Sica Organ sa nu linga si sa nu ridice si el niste osanale in problema Holocash-ului evreiesc, caci in caz contrar ar fi devenit deja un "cadavru politic"! Si la Sica, ca de altfel si la Ciolacu si la Plavan, linsul stapanilor este inscris in ADN-ul sau de slugoi fara coloana vertebrala si fara constiinta de neam!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Înăuntrul Bursei de Valori din Bulgaria

Dtlawyers
BTPay
Apanova
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Oct. 2021
Euro (EUR)Euro4.9467
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2501
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.6354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8655
Gram de aur (XAU)Gram de aur244.9416

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

eximbank.ro
gerocossen.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro