Ludovic Orban: "Guvernul a risipit 80 miliarde lei, venituri suplimentare la bugetul de stat în 2022"

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 16 martie

Ludovic Orban: "Ce-a făcut guvernul cu acest surplus de bani obţinuţi din taxele, impozitele şi contribuţiile plătite de persoanele fizice şi juridice din România? Mai nimic benefic pentru economie. Deficitul bugetar nu a fost redus decât la 5,68% din PIB". (Sursa foto: facebook / Ludovic Orban)

Ludovic Orban: "Ce-a făcut guvernul cu acest surplus de bani obţinuţi din taxele, impozitele şi contribuţiile plătite de persoanele fizice şi juridice din România? Mai nimic benefic pentru economie. Deficitul bugetar nu a fost redus decât la 5,68% din PIB". (Sursa foto: facebook / Ludovic Orban)

Fostul premier Ludovic Orban, preşedintele partidului Forţa Dreptei afirmă că Guvernul a risipit pe cheltuieli nenecesare cei 80 miliarde lei încasaţi în plus la bugetul de stat în anul 2022 comparativ cu anul 2021.

Deputatul Orban consideră că respectiva sumă trebuia să ajungă ori în buzunarele cetăţenilor, ori în economia reală.

"Ce-a făcut guvernul cu acest surplus de bani obţinuţi din taxele, impozitele şi contribuţiile plătite de persoanele fizice şi juridice din România? Mai nimic benefic pentru economie. Deficitul bugetar nu a fost redus decât la 5,68% din PIB. Deficitul a fost de 81miliarde lei, adică aproape la fel de mare ca creşterea de venituri. Un guvern întreg la cap ar fi profitat de creşterea neaşteptat de mare de venituri şi ar fi redus deficitul cât mai aproape de pragul de 3%. Menţinerea unui nivel foarte mare al cheltuielilor guvernamentale şi, implicit, a unui deficit mare, a crescut nevoia de împrumuturi, care au fost contractate la dobânzi uriaşe. Chiar dacă s-a înregistrat o creştere a investiţiilor publice, aceasta a fost mult mai mică decât potenţialul existent şi, mai ales, mult sub nivelul de finanţare nerambursabilă disponibilă pentru România (PNRR, MFF 2014-2020, MFF 2021-2027, Fondul de modernizare).

Cheltuielile cu educaţia nu au crescut nici măcar proporţional cu veniturile suplimentare. Nici cheltuielile cu sănătatea. Sprijinul pentru companii nu numai că nu a crescut, ci chiar s-a diminuat, pentru că au fost întârziate sau blocate diferite programe de finanţare", susţine Ludovic Orban, pe pagina oficială de Facebook.

Fostul premier arată că "în loc reducă fiscalitatea, măsură cât se poate de normală în conjunctura economică provocată de inflaţie, guvernanţii ne-au procopsit cu o creştere absurdă a fiscalităţii, tocmai pentru cei care sunt activi economic, care trag la căruţa economiei".

Preşedintele partidului Forţa Dreptei mai spune că guvernul Ciucă nu a permis nici creşterea investiţiilor companiilor publice, deoarece "s-a lăcomit în continuare la colectarea a 90% din dividende, fapt care a lipsit companiile de banii absolut necesari pentru investiţii importante".

Ludovic Orban mai afirmă că risipirea, pe cheltuieli nenecesare, celor 80 miliarde lei obţinuţi anul trecut în plus la bugetul de stat se va resimţi în anii următori, când ar urma, potrivit liderului Forţei Dreptei, să se reducă simţitor creşterea economică, creşterea puterii de cumpărare a cetăţenilor şi să se majoreze constrângerile bugetare.

Opinia Cititorului ( 7 )

 1. Cand a fost premier a facut acelasi lucru, a marit datoria Romaniei. Cred ca a scazut putin numai pe vremea lui Base si Boc, cand au scazut pensiile si salariile la bugetari.

  1. Băsescu cu Boc a dus datoria pana la cer de scăzut a scăzut pe vremea lui Ponta și Dragnia

   Ciolos, Grindeanu si Tudose, intre 2016-2018 au crescut datoria mai incet decat cresterea PIB deci a crescut datoria constant incepand cu 1998 pana azi, nimeni nu a scazut 1 leu. Doar ca in 3 ani a fost cresterea mai mica dc cresterea PIB.

   Si ritmul s-a accelerat f mult in ultimii 2 ani. De altfel acest lucru coincide cu inflatia. La fel cum datotoria a crescut f rapid intre 1990 si 1993 (de la 0,7 mil lei, la 493 mil in 1994, cand am avut si inflatie peste 250% anual. 

   ORBAN,CATU ,IAHOHARUL,au distrus incet dar sigur,ROMANIA ca si TARA.!

  Specialii trebuie și ei să trăiască.

  A uitat ca in primele doua luni de mandat le-a dat fratilor Micula, fara sa clipeasca , 200 milioane euro, fiindca, cica, blocasera conturile Romatsa etc. Cel mai mare escroc impreuna cu Catu, care a crescut datoria publica de la 36% din PIB la 50 % din PIB, intr-un an de zile! Si se mai ia de astia care ,cu toate cheltuielile si imprumuturile facute, au tinut datoria publica la sub 50% din PIB (in ianuarie e in jur de 48% din PIB)! Mare nenorocit, domnul Mandolina!

  astia nu s risipiti????

  Ciolacu vrea un minister al Afacerilor Europene: „Am avut un insucces cu aderarea la spaţiul Schengen” 

  Publicat la 15 martie 2023, 23:18 de Mihai Soica 

  Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că în componenţa guvernamentală ar trebui să existe şi Ministerul Afacerilor Europene. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

FORUMUL INVESTITORILOR 2023
BURSA
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
aages.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

31 Mar. 2023
Euro (EUR)Euro4.9491
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5463
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9573
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6256
Gram de aur (XAU)Gram de aur289.4390

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro