MACRO NEWSLETTER 9 ianuarie 2019

Ziarul BURSA #Macroeconomie /

MACRO NEWSLETTER 9 ianuarie 2019

Comenzile industriale noi din Germania şi-au accelerat declinul anual şi în noiembrie 2019, până la 6,5%, de la 5,6% în luna precedentă, pe fondul unei scăderi lunare neaşteptate, de 1,3%, după un avans de 0,2% în luna anterioară. Comenzile interne şi-au accelerat declinul anual până la 8,5%, de la 7,6% în luna precedentă, în condiţiile unei creşteri lunare de 1,6%, iar comenzile externe şi-au accelerat declinul anual până la 5%, de la 4,1% în luna precedentă, pe fondul unei scăderi lunare de 3,1%, în condiţiile unei scăderi lunare de 3,3% a comenzilor din zona euro şi a unei scăderi lunare de 2,8% a comenzilor din afara zonei euro. (Sursa: Destatis)

Preţurile producătorilor industriali din zona euro şi-au temperat scăderea anuală în noiembrie 2019, până la 1,4%, de la 1,9% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,2%, după o stagnare în luna anterioară. Preţurile industriale din UE au scăzut cu o rată anuală de 1%, după o scădere de 1,6% în luna precedentă, în condiţiile unei creşteri lunare de 0,1%. La nivelul statelor UE cele mai mari scăderi anuale au fost în Danemarca (-4,8%), Italia (-3,6%), Belgia (-3,2%) şi Portugalia (-2,7%), iar cele mai mari creşteri anuale în Bulgaria (+4,0%), România (+3,6%), Grecia şi Slovenia (ambele +2,0%). (Sursa: Eurostat)

Volumul vânzărilor retail din zona euro şi-a accelerat creşterea anuală în noiembrie 2019, până la 2,2%, de la 1,7% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare peste aşteptări, de 1%, după un declin de 0,3% în luna anterioară. Vânzările retail din UE şi-au temperat creşterea anuală până la 1,9%, de la 2,1% în luna precedentă, în condiţiile unei creşteri lunare de 0,6%. La nivelul statelor UE, cele mai mari creşteri anuale ale vânzărilor retail s-au înregistrat în Ungaria (+7,3%), România (+6,5%) şi Polonia (+5,9%), iar cele mai mari scăderi au fost înregistrate în Slovacia (-4,0%), Slovenia (-2,0%) şi Marea Britanie (-1,0%). (Sursa: Eurostat)

Activitatea în sectorul serviciilor din SUA a înregistrat o expansiune peste aşteptări în decembrie 2019, conform indicilor PMI (Purchasing Managers Index) de la ISM (Institute for Supply Management). Indicele agregat a crescut până la 55 de la 53,9 în luna precedentă (o valoare peste 50 indică expansiune), în condiţiile în care indicele comenzilor noi a scăzut cu 2,2 puncte faţă de luna anterioară, până la 54,9 puncte. Preţurile şi-au menţinut creşterea, subindicele corespunzător înregistrând o stagnare 58,5 puncte, iar indicele locurilor de muncă a scăzut cu 0,3 puncte, până la 55,2 puncte. (Sursa: ISM)

Preţurile producătorilor industriali din Ungaria şi-au accelerat creşterea anuală în noiembrie 2019, până la 2,1%, de la 1,5% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,4%, după un declin de 0,1% în luna anterioară. Preţurile din industria prelucrătoare şi-au accelerat creşterea anuală până la 2,9%, de la 2,4% în luna precedentă, în condiţiile unei creşteri lunare de 0,2%, iar preţurile energiei au scăzut cu o rată anuală de 3,7%, după o scădere de 5,6% în luna anterioară, pe fondul unui avans lunar de 2%. (Sursa: KSH)

Preţurile de consum din Elveţia au crescut cu o rată anuală de 0,2% în decembrie 2019, după o scădere de 0,1% în luna precedentă, pe fondul unei stagnări lunare, după un declin de 0,1% în luna anterioară. Preţurile alimentelor şi-au temperat scăderea anuală până la 0,9%, de la 1,4% în luna precedentă, în condiţiile unei creşteri lunare de 0,3%, iar preţurile utilităţilor au crescut cu o rată anuală de 0,6%, după o stagnare în luna anterioară, pe fondul unei stagnări lunare. (Sursa: FSO)

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS