MAE a înaintat către AEP propunerea de organizare a 748 de secţii de votare în străinătate, la parlamentare

J.P.
Politică / 16 noiembrie 2020

MAE a înaintat către AEP propunerea de organizare a 748 de secţii de votare în străinătate, la parlamentare

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a înaintat, luni, către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), propunerea de organizare a 748 de secţii de votare în străinătate la alegerile parlamentare din 5 şi 6 decembrie, conform Agerpres.

Potrivit MAE, cele mai multe secţii de votare vor fi organizate în Spania (140 de secţii, faţă de 143 organizate la alegerile prezidenţiale din 2019), Italia (137 de secţii, faţă de 142 organizate la alegerile prezidenţiale din 2019), Germania (61 de secţii, faţă de 80 organizate la alegerile prezidenţiale din 2019), Marea Britanie (50 de secţii, faţă de 72 organizate la alegerile prezidenţiale din 2019), Franţa (48 de secţii, faţă de 50 organizate la alegerile prezidenţiale din 2019), S.U.A. (36 de secţii de votare, faţă de 38 organizate la alegerile prezidenţiale din 2019), Republica Moldova (30 de secţii, faţă de 37 organizate la alegerile prezidenţiale din 2019), Belgia (19 secţii de votare, faţă de 23 organizate la alegerile prezidenţiale din 2019), Austria (17 secţii, la fel ca la alegerile prezidenţiale din 2019), Irlanda (16 secţii, la fel ca la alegerile prezidenţiale din 2019), Olanda (15 secţii, faţă de 25 organizate la alegerile prezidenţiale din 2019), Grecia (11 secţii, la fel ca la alegerile prezidenţiale din 2019), Norvegia (10 secţii, la fel ca alegerile prezidenţiale din 2019), Danemarca (10 secţii, faţă de 12 organizate la alegerile prezidenţiale din 2019), Portugalia (9 secţii, la fel ca la alegerile prezidenţiale din 2019), Canada (7 secţii, faţă de 9 organizate la alegerile prezidenţiale din 2019), Elveţia (7 secţii, faţă de 8 organizate la alegerile prezidenţiale din 2019), Australia şi Noua Zeelandă (7 secţii, la fel ca la alegerile prezidenţiale din 2019), Ungaria (7 secţii, faţă de 6 organizate la alegerile prezidenţiale din 2019) şi Finlanda (4 secţii, faţă de 3 organizate la alegerile prezidenţiale din 2019).

De asemenea, în contextul măsurilor adoptate pentru gestionarea efectelor pandemiei de COVID-19, MAE reaminteşte că autorităţile din Malta şi Nigeria au transmis faptul că nu vor permite înfiinţarea de secţii de votare. Totodată, din motive obiective, MAE reaminteşte că nu vor fi organizate secţii de votare în Venezuela (activitatea misiunii diplomatice a fost suspendată ca urmare a deteriorării condiţiilor de securitate) şi în R.P.D. Coreeană (graniţele acestui stat sunt închise, ceea ce nu permite trimiterea materialelor necesare). Aceste situaţii au fost comunicate public de reprezentanţi ai Ministerul Afacerilor Externe cu multiple ocazii.

MAE subliniază că organizarea în condiţii optime a alegerilor parlamentare în străinătate, mai ales în contextul pandemic actual, presupune o implicare activă atât a formaţiunilor politice, prin desemnarea reprezentanţilor ca membri în birourile electorale ale secţiilor de votare, cât şi un dialog constant cu autorităţile implicate în organizarea procesului electoral (Biroul Electoral de circumscripţie 43 pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării, Autoritatea Electorală Permanentă, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale). Totodată, implicarea şi participarea cetăţenilor români din străinătate în calitate de membri ai birourilor electorale ale secţiilor de votare pot contribui în mod substanţial la gestionarea eficientă şi la asigurarea unui flux optim al procesului de vot.

MAE reaminteşte că românii cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării pot vota la secţiile organizate în străinătate pe parcursul a două zile - sâmbătă 5 decembrie şi duminică 6 decembrie 2020.

Reprezentanţii ministerului precizează că propunerea de organizare a acestor secţii este rezultatul consultării comunităţilor de cetăţeni români din afara ţării şi al eforturilor susţinute şi al implicării şefilor de misiuni şi personalului Corpului Diplomatic şi Consular aflat în coordonarea acestora, în condiţii speciale şi dificile, generate de pandemia de COVID-19. De asemenea, au fost avute în vedere cele 12 localităţi comunicate de către Autoritatea Electorală Permanentă, ca urmare a cererilor de înfiinţare de secţii înregistrate pe platforma www.votstrainatate.ro.

Astfel, documentaţia argumentativă transmisă către AEP include, printre altele, atât rezultatele consultărilor misiunilor diplomatice şi ale oficiilor consulare cu comunităţile de cetăţeni români din afara ţării, cât şi notele logistice privind îndeplinirea condiţiilor pentru funcţionarea secţiilor de votare.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. tara arde si baba se piaptana

    Ati pregatit si softurile STS-ului, prin care si cetatenii de acum 5 secole sa poata vota pt "cine trebuie", precum si balotii de voturi trimisi prin Posta, conform "modelului Biden"?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
ELECTRICA FURNIZARE S.A.
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
E.ON

Curs valutar BNR

27 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8745
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0189
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5279
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5210
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.4625

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
conferintemedicale.ro
The Diplomat-Bucharest Awards Gala 2021

ENGLISH SECTION

more articles

Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro