Mai mulţi primari PSD din judeţul Iaşi acuză guvernul că nu mai alocă bani pentru continuarea proiectelor prin PNDL

S.B.
Politică / 01 iulie

Mai mulţi primari PSD din judeţul Iaşi acuză guvernul că nu mai alocă bani pentru continuarea proiectelor prin PNDL

Liderul PSD Iaşi senatorul Maricel Popa şi 11 primari social-democraţi din judeţ au criticat joi faptul că Ministerul Dezvoltării a anunţat epuizarea fondurilor PNDL pentru acest an, astfel că în judeţul Iaşi 233 de proiecte riscă să fie sistate, întrucât primăriile nu au bani să le continue, informează news.ro.

Senatorul PSD Maricel Popa a spus, într-o conferinţă de presă, că Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei a informat primăriile, printr-o scrisoare, că au fost epuizate fondurile din PNDL pentru anul în curs.

Potrivit reprezentanţilor PSD, ministerul ar fi recomandat ca lucrările să fie finanţate din fondurile primăriilor, urmând ca ulterior să fie decontate de la bugetul central.

Liderul PSD Iaşi senatorul Maricel Popa a precizat că din 481 de proiecte derulate prin PNDL în judeţul Iaşi, 233 sunt în diverse stadii de execuţie (48,5 la sută), iar suma necesară pentru finalizarea lucrărilor este de aproximativ 307 milioane de lei.

"Nu este posibil ca la jumătatea anului, când lucrările la proiectele de investiţii ar trebui să fie în toi, Ministerul Dezvoltării să anunţe intempestiv că nu mai dispune de bani pentru decontarea cheltuielilor din PNDL. Consecinţele vor fi devastatoare pentru economia românească. Sunt nişte inconştienţi. Am o situaţie cu toate contractele PNDL din judeţul Iaşi, iar foarte multe sunt încă în derulare. Noi am alocat bani pentru aceste proiecte, le-am monitorizat şi acum am ajuns în situaţia ca ele să fie oprite la jumătatea drumului" a declarat senatorul Maricel Popa.

La conferinţa de presă au fost prezenţi şi 11 primari PSD din judeţ, o parte dintre aceştia exprimându-şi nemulţumirea faţă de sistarea finanţărilor lucrărilor din PNDL.

"Şi colegii de la PNL şi USR-PLUS sunt în asentimentul nostru. Este o problemă reală. Suntem într-o situaţie critică. Noi, oraşul Hârlău, dacă nu am fi beneficiat de investiţiile prin PNDL, din bugetul propriu nu am fi reuşit să le facem. Am construit o grădiniţă, am modernizat străzi, trotuare, am intervenit în zone care nu au mai fost modernizate de 40 de ani", a declarat primarul oraşului Hârlău, Radu Gheorghiţă Curcă.

La rândul său, Gheorghe Văleanu, edil al localităţii Ion Neculce, a dat ca exemplu dispensarul din comună care a fost construit în proporţie de 71 la sută, însă primăria nu mai dispune de fonduri pentru decontarea lucrărilor.

"Construim în comunitatea noastră un dispensar medical modern. Stadiul lucrărilor este acum la 71 la sută. Mai avem de decontat cheltuieli în valoare de aproximativ 600 mii de lei. Aceşti bani sunt mai mulţi decât toată suma pe care am alocat-o de la primărie la investiţii în acest an. Cum să ne descurcăm? Consiliul Judeţean Iaşi şi Guvernul ne ignoră", a declarat primarul Gheorghe Văleanu.

Reprezentanţii PSD Iaşi au cerut guvernului să aloce sumele necesare la prima rectificare bugetară, astfel încât proiectele de dezvoltare din comune să poată fi continuate.

"Alocările pentru PNDL trebuie să fie reluate. Acest lucru se poate face la rectificarea de buget. Vom pune presiune pe guvernanţi, pentru că altfel banii investiţi până acum se vor pierde. Primăriile nu au fondurile necesare pentru a susţine din bugetele proprii astfel de investiţii", a mai afirmat şeful PSD Iaşi, senatorul Maricel Popa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa “Energia în priză”
Dtlawyers
BTPay
Apanova
anahotels.ro

Curs valutar BNR

24 Sep. 2021
Euro (EUR)Euro4.9491
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2167
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5700
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7803
Gram de aur (XAU)Gram de aur237.8628

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Topul firmelor din Bucuresti 2021
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
bsenergyweek.com
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro