Mai mulţui bătrâni, păcăliţi să-şi dea cardurile sociale la schimb pentru nişte pui congelaţi şi sume mici de bani

S.B.
Miscellanea / 30 ianuarie 2021

Mai mulţui bătrâni, păcăliţi să-şi dea cardurile sociale la schimb pentru nişte pui congelaţi şi sume mici de bani

În localităţile Feldru şi Nepos de pe Valea Someşului (judeţul Bistriţa Năsăud), sute de beneficiari au rămas fără carduri sociale, fiind convinşi să le dea "la schimb" pentru nişte pui congelaţi sau sume mai mici de bani decât cele care le-ar fi fost oferite pe card, informează G4Media.

În luna octombrie 2020 s-a decis ca persoanele peste 75 de ani şi cele fără adăpost - populaţia vulnerabilă - să beneficieze de carduri sociale care să le asigure o masă caldă. Cardul urma să fie alimentat, în fiecare lună, cu 180 de lei, pentru a cumpăra mâncare gătită de la un restaurant partener al programului.

5.881 de bistriţeni s-au încadat la această categorie vulnerabilă. Până când s-a adoptat acest proiect, timpul a trecut, aşa că autorităţile au anunţat că, deşi cardurile au fost împărţite în luna noiembrie, abia acum, în ianuarie, acestea au fost încărcate retroactiv.

Pe carduri au fost viraţi retroacticv, 720 de lei, sumă care acoperea lunile septembrie, octombrie, noiembrie şi decembrie.

Cardurile sociale din Schema Naţională de Sprijin pentru Persoanele Vârstnice şi pentru Persoanele fără adăpost (S.N.S.P.V.P.A) au fost alimentate cu sumele aferente lunilor septembrie, octombrie, noiembrie şi decembrie, realtează Antena3. Sumele alocate vor putea fi folosite în termen de 12 luni de la data alocării pe card, iar valoarea maximă a tranzacţiilor acceptate cu cardul pentru achiziţia de mese calde într-o zi este de 40 de lei.

Sărmanii au fost lăsaţi fără carduri

Un proprietar de restaurant de pe Valea Someşului a dorit să devină şi el partener al programului, astfel încât beneficiarii acestor carduri să poată cumpăra mâncare şi de la el. Numai că acesta a constat că oamenii au fost lăsaţi fără carduri. În urma cu 10 zile, el a formulat o plângere la IPJ Bistriţa Năsăud.

Nu este foart clar cum oamenilor li s-au luat cardurile. Se pare ca firmele interesate au cumparat deja de la bătrâni cardurile cu sume cuprinse între 420 si 480 de lei, pentru a elimina concurenţa.

De exemplu, în localitatea Feldru, la casa unei bătrâne de 82 de ani, care nu îşi poate face mâncare, au apărut într-o seară două femei care au încercat să o convinga să le vandă cardul şi i-au lăsat un numar de telefon în cazul în care se răzgândeşte să o sune. Femeia nu a acceptat vânzarea cardului şi a luat legatura cu un alt proprietar de restaurant şi a acceptat masa caldă.

"Cardul poate fi folosit exclusiv pentru achiziţia de mese calde, din lista partenerilor acreditaţi Sodexo. Reamintim că prin Schema Naţională de Sprijin pentru Persoanele Vârstnice şi pentru Persoanele fără adăpost, adoptată recent de Guvernul României, au fost emise şi distribuite tichete sociale (carduri) pentru mese calde, având ca beneficiari persoanele defavorizate.

Cardurile sociale, destinate unui număr de peste 5000 de persoane din judeţul Bistriţa Năsaud, au fost predate de Instituţia Prefectului judeţul Bistriţa-Năsăud unităţilor administrativ teritoriale, care s-au îngrijit ca acestea să ajungă la destinatari în cursul lunii noiembrie. Cazurile au ajuns la urechile prefectului de Bistriţa Năsăud care dezavuează aceasta practica neortodoxă a unor comercianţi", a transmis purtătorul de cuvânt al IPJ Bistriţa Năsăud", spun cei de la G4Media.

Capcana în care au căzut zeci de bătrâni. "Mi-a cerut cardul şi l-am dat"

Zeci de vârstnici au fost păcăliţi şi în din Botoşani să îşi dea cardurile pentru masa caldă unui agent economic. Acesta însă nu le oferă mâncare preparată calda, aşa cum le-a promis seniorilor, ci doar produse alimentare de bază. Între timp, patronul încasează banii de la stat.

Aproape 350 de bătrâni nu au putut primi mancare gătită deoarece cardurile prin care primeau masa caldă le-au fost luate de un agent al unei firme de catering. Localnicii susţin că reprezentantul firmei de catering ar fi fost ajutat de un angajat al primăriei, potrivit G4Media.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Energia în priză
Apanova
BTPay
Electromagnetica
Apanova
hidroelectrica.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

29 Sep. 2023
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6864
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1446
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7433
Gram de aur (XAU)Gram de aur282.2442

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ahkawards.ro
cnipmmr.eu
gotech.world
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb