MARCEL BOLOŞ, MINISTRUL INVESTIŢIILOR:"Comisia Europeană a agreat schema de ajustare a preţurilor în construcţii"

M.G.
Politică / 13 mai

"Comisia Europeană a agreat schema de ajustare a preţurilor în construcţii"

Şantierele blocate aşteaptă o "injecţie" de 700 de milioane de euro

Schema de ajustare a preţurilor în construcţii a fost agreată de Comisia Europeană, a anunţat astăzi Marcel Boloş, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. Aceasta ar însemna "𝗼 𝗶𝗻𝗷𝗲𝗰𝘁̦𝗶𝗲 𝗱𝗲 𝗺𝗶𝗻𝗶𝗺 𝟳𝟬𝟬 𝗺𝗶𝗹𝗶𝗼𝗮𝗻𝗲 de euro 𝗱𝗲 𝗰𝗮𝗿𝗲 𝗲𝗰𝗼𝗻𝗼𝗺𝗶𝗮 𝗿𝗼𝗺𝗮̂𝗻𝗲𝗮𝘀𝗰𝗮̆ 𝗮𝗿𝗲 𝗻𝗲𝘃𝗼𝗶𝗲 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗱𝗲𝗯𝗹𝗼𝗰𝗮𝗿𝗲𝗮 𝘀̦𝗮𝗻𝘁𝗶𝗲𝗿𝗲𝗹𝗼𝗿 𝗱𝗲 𝗰𝗼𝗻𝘀𝘁𝗿𝘂𝗰𝘁̦𝗶𝗶", potrivit acestuia.

Cadrul legal propus de MIPE pentru AjustareaPreţurilor din contractele aferente proiectelor finanţate pe fonduri europene a fost agreat de Comisie, a anunţat ministrul. Acesta a mai precizat că peste 7.000 de proiecte beneficiază de mecanismele stabilite prin OUG 64/2022 prin care sunt decontate din fonduri europene valorile rezultate din creşterea preţurilor.

"Estimăm ca măsura Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene să aibă un impact între 0,7-1,2 mld. euro care sprijină deblocarea proiectelor şi, până la urmă, a economiei", a menţionat Boloş.

Acesta mai susţine că aprobarea Acordului de Parteneriat 2021- 2027 intră în linie dreaptă, ceea ce ar însemna investiţii europene de 30,45 miliarde de euro.

"Am analizat cu reprezentanţii DGREGIO implementarea Programelor Operaţionale, propunând măsuri pentru creşterea absorbţiei în actuala perioadă de programare. Operaţionalizarea rapidă a PO 2021-2027 a fost de asemenea pe agenda noastră. Am primit asigurarea aprobării în cel mai scurt timp a Acordului de Parteneriat aferent perioadei de programere 2021-2027, trimis de MIPE în14 aprilie 2022. România are nevoie de aprobarea rapidă a CE pentru a recupera întârzierile acumulate!

Avem la dispoziţie 30,45 mld euro din Politica de Coeziune, care se adaugă fondurilor aferente PNRR, pe care trebuie să îi investim eficient", a mai transmis ministrul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
infinitumcosmetics.ro
fabricadeceai.ro

Curs valutar BNR

23 Mai. 2022
Euro (EUR)Euro4.9472
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6322
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7915
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8254
Gram de aur (XAU)Gram de aur277.6524

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro