MARCEL CIOLACU:"Au fost stabilite principiile privind plafonarea şi compensarea preţurilor energiei"

G.D.
Politică / 10 noiembrie 2022

"Au fost stabilite principiile privind plafonarea şi compensarea preţurilor energiei"

Liderul PSD Marcel Ciolacu a afirmat că, la şedinţa de ieri a coaliţiei, au fost stabilite principiile privind plafonarea şi compensarea preţurilor la energie. El a mai spus că pragurile pentru consumatorii casnici vor rămâne la fel, de 0,68 lei/kWh şi 0,80 lei/kWh, pentru IMM-uri 1 lei şi va fi un preţ maximal de 1,3 lei/kWh pentru marii consumatori şi ce depăşeşte 255 kW. "Toate aceste amendamente le vom face în Parlament, săptămâna viitoare şi vom da votul final pe ordonanţa 119 şi când va fi promulgată va intra în drepturi. O să vină o ordonanţă de urgenţă care va stabili mecanismul. Noi dorim ca acest mecanism să fie, cel puţin până în anul 2025 şi sperăm ca lucrurile să intre într-o normalitate în zona de energie", a explicat Ciolacu, transmite News.ro.

"Aseară am stabilit toate principiile. Serviciile publice, companiile de apă, persoanele care au nevoie de aparate medicale, unde au un consum mai mare, familiile cu trei copii în sus, la solicitarea lor, pe declaraţie pe proprie răspundere. Toate aceste amendamente le vom face în Parlament, săptămâna viitoare şi vom da votul final pe ordonanţa 119 şi când va fi promulgată va intra în drepturi. O să vină o ordonanţă de urgenţă care va stabili mecanismul. Noi dorim ca acest mecanism să fie, cel puţin până în anul 2025 şi sperăm ca lucrurile să intre într-o normalitate în zona de energie. Categoric vom intra într-o zonă predictibilă. Preţurile se ieftinesc, nu se scumpesc. Tot ce a fost până acum rămâne în continuare 0,68, 0,80, 1 lei pentru IMM, pentru industria alimentară, spitale, creşte, grădiniţe. Vin şi serviciile publice, companii de apă, metrou, tramvaie, troleibuze, etc. Urmând să avem şi un preţ maximal. Noi în estimăm, din calculele noastre, există o formulă care sunt ferm convins că cei care se ocupă de legislaţia secundară o vor face, noi îl estimăm la 1,3", a afirmat Marcel Ciolacu, întrebat astăzi la Giurgiu ce a decis coaliţie cu privire la plafonarea şi compensarea preţurilor în energie şi la ce să se aştepte românii de la 1 ianuarie.

El a explicat că oricum România nu atinge consumul mediu european la energie, iar Germania de exemplu are de 12 ori mai mare consumul la persoane fizice.

"Cu alte cuvinte, chiar dacă este un consum peste 255, acum s-au regăsit şi facturi de 4 lei, 7 lei, 11 lei, 12 lei, vor fi un maxim de 1,3 lei. Vă dau un exemplu - pentru a menţine 0,68 pentru persoanele vulnerabile şi cu consum foarte mic, oricum avem cel mai mici consumuri din Europa, Germania are de 12 ori mai mare consumul la persoane fizice, deci cred că închidem şi capitolul cu acele economii pe care trebuie să le facă românii. Cred că nu este cazul dimpotrivă. Noi nu atingem consumul mediu european. (...) Avem importul, când e consumul pe vârf, dar avem şi exportul şi acest preţ este un preţ mediu. Nimeni nu va plăti mai mult de 1,3 fiindcă aici intervine statul şi compensează. Mai puţin se poate", a mai precizat liderul PSD.

Liderii coaliţiei de guvernare au ajuns la un consens, ieri, în ceea ce priveşte plafonarea şi compensarea preţurilor la energie electrică.

Astfel, pragurile pentru consumatorii casnici vor rămâne neschimbate şi anume 0,68 lei/kWh şi 0,80 lei/kWh.

De asemenea, tot ce depăşeşte 255 kW va fi maxim 1,3. Pentru întreprinderile mici şi mijlocii, liberalii au insistat ca preţul să rămână la 1 leu/kWh, nu la 1,3 lei/kWh, cum ar fi dorit PSD, am mai spus sursele citate.

Pentru marii consumatori, liderii coaliţiei au agreat să fie 1,3 preţul, cu TVA inclus.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

03 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9005
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4823
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9076
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4945
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3749

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro